Vrijedi isprobati

Napravila grijalicu od glinenih posuda i nekoliko svijeća! Ne čudi da je postala hit, grije se za par eura!

 TIKTOK/ @PREPPERQUEEN/
Jeste li znali da možete zagrijati prostor s nekoliko svijeća i par teglica za cvijeće i to za samo par centi dnevno?

Rješenje za sve veće troškove energije možete potražiti u vašem lokalnom vrtnom centru, tvrdi TikTok korisnica koja već ima iskustva s ovim uradi sam izumom. Korisnica TikToka Prepper Queen pronašla je način grijanja svoje sobe i podijelila kako održava toplinu tijekom zime. Ovo bi mogao biti dobar način za korištenje praznih glinenih posuda dok temperature padaju.

- Upotrijebio sam ovo prije dvije godine kada je u veljači u Teksasu došlo do ledene apokalipse, piše čitatelj.

- Ovo radi. Koristio sam ga u Chicagu kad je bilo -30 i nestalo struje na nekoliko sati, napisao je drugi.

image
PREPAREDNESSADVICE. COM/

Ovi keramički grijači prisutni su već neko vrijeme i mnogi ih izrađuju sami. Ako ne razumijete jer grijalice ne rade tako učinkovito kao, recimo, radijator. Evo što morate imati na umu: keramički grijači dizajnirani su za grijanje u hitnim slučajevima. Iako možda nisu moćni, ipak mogu proizvesti toplinu na kojoj ćete biti zahvalni ako se nađete u očajnoj situaciji.

Kako radi?

Keramički grijač koristi toplinu koju proizvodi svijeća. Zarobljava toplinu unutar nekoliko spojenih keramičkih posuda. Budući da se terakota postupno zagrijava i učinkovito održava toplinu, dobar je materijal za upijanje topline iz svijeće.

image
PREPAREDNESSADVICE. COM/

Kako izraditi ovu grijalicu?

Sa samo nekoliko artikala koji su lako dostupni u vašoj lokalnoj trgovini, možete napraviti grijač bez električne energije koji će sobu održavati toplom i udobnom, za manje od cijene omiljene kave.

Ovdje su alati i predmeti koji će vam trebati:

  • 3 obične terakota posude od kojih svaka ima po jednu drenažnu rupu na dnu. Trebale bi biti različite veličine kako bi se mogle postaviti jedna preko druge. Ako želite veći grijač, odaberite posudu promjera 30 cm, jednu promjera 25 cm i jednu promjera 20 cm. Ako želite manji grijač, odaberite posude promjera 25, 20 i 15 cm.
  • 1 vijak dug 15 cm. On bi trebao biti malo manji od rupa u posudama od terakote jer će se metal proširiti od topline.
  • 6 matica. One moraju odgovarati vijcima.
  • 4 podloška
  • 1 metalni kalup
  • 1 svijeća
  • 2 cigle

Postupak

  1. Provucite vijak kroz bazu najvećeg lonca. Dugi komad trebao bi stršati u sredini lonca.
  2. Stavite podložak na vijak, a zatim postavite drugu posudu na vijak prve.
  3. Dodajte drugi podložak, a zatim dvije matice. Pričvrstite čvrsto, ali ne previše jer može izazvati pucanje posude.
  4. Dodajte podložak, a zatim pažljivo postavite treću posudu preko vijka koji je unutar prvog. Dodajte još jedan podložak i tri ili četiri matice, prije nego što ih zategnete. Time se osigurava da će metal biti dobar vodič za toplinu koja će dolaziti iz svijeće.
  5. Sada biste trebali imati tri posude koje su spojene vijcima i zračni prostor između njih. Ovo je vaša keramička grijalica!
  6. Sada stavite posude sa strane i stavite svijeću u kalup.
  7. Postavite ovaj kalup između dvije cigle.
  8. Uzmite grijač s tri posude i okrenite ga naopako tako da ga možete postaviti iznad svijeće.

Ova glinena posuda bit će vam korisna ako ste joj u neposrednoj blizini. Također možete postaviti nekoliko ovih posuda po sobi kako biste je lijepo zagrijali.

Vrijedi spomenuti da će vam biti toplije ako ne otvarate prečesto prozore ili vrata.

- Posude od gline/terakote apsorbiraju toplinsku energiju svijeća zračeći toplinu u prostor. Grijač pritom dostiže temperature od 70 C do 80 C i ostaje vruć satima. Budite oprezni, unutarnja komora može doseći 260 C i vrlo učinkovito zagrijava mali prostor. Koristite jednu do tri svijeće ili više, piše desertsun02.

- Napomena: grijač radi tako što hvata i koncentrira toplinu koja bi se inače popela do stropa i brzo raspršila u okolnom zraku. Nakon što se posude zagriju, ostaju vruće satima. Napravio sam grijače s dvije i tri posude. Grijač s dvije posude čini se mnogo učinkovitijim (ako koristite velike debele posude). Ako su posude manje, tri bolje zagrijavaju, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 12:20