ZAGORENI PROBLEMI

Ne trebate trošiti sate i sate na čišćenje pećnice, napravite ovo i gledajte kako se masnoće otapaju pred vašim očima!

 /SHUTTERSTOCK

Nekome je čišćenje gnjavaža, a nekome odličan način za rješavanje stresa. Bez obzira na to kojoj skupini pripadate, vjerujemo da ćete se složiti s nama kad kažemo da nema većeg užitka nego boraviti u očišćenoj kuhinji.

No, čak i kad vam se čini da je kuhinja u besprijekornom stanju, postoji nekoliko kutaka i uređaja koji se često zanemaruju i koji se s vremenom pretvaraju u mjesta prepuna bakterija. Jedno od tih mjesta je i pećnica, koja - ako se ne pridržavate onog naizgled jednostavnog savjeta o redovitom čišćenju nakon svake uporabe - može postati najzamašćenije i najneurednije mjesto u domu.

Kad stvar izmakne kontroli, zagorjele i masne ostatke mnogi će pokušati riješiti agresivnim kemikalijama, no to se nikako ne preporučuje s obzirom na to da se otrovni ostaci tih proizvoda mogu proširiti na hranu koja se priprema u pećnici.

image
/SHUTTERSTOCK

Sigurnije, ali jednako djelotvorno rješenje predstavljaju metode čišćenja koje uključuju prirodne namirnice, a koje su nekada koristile i starije generacije, od kuhara i čistačica do naših baka. Oni će sigurno reći da soda bikarbona čini čuda kad je u pitanju uklanjanje mrlja. No, što kad je potrebno cjelokupno čišćenje pećnice? Tada metoda kuhanja na pari s alkoholnim octom dobro funkcionira. Neki ovu metodu već godinama koriste za čišćenje mikrovalne pećnice, ne razmišljajući da se ona može primijeniti i na klasičnu pećnicu.

Za početak je potrebno nabaviti posudu pogodnu za pećnicu poput vatrostalne posude, uliti vodu, dodati par kapljica octa i staviti u pećnicu, zagrijanu na 230 °C, na najmanje 30 minuta. Pećnica bi trebala postati "parna soba", otapajući masne i zagorene ostatke hrane. Nakon što se pećnica ohladi, sa spužvicom ii čistom krpom potrebno je obrisati unutrašnjost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:14