PAMETNO SKLADIŠTENJE

Ove namirnice ne smijete držati u hladnjaku!

 ANDREY_POPOV/SHUTTERSTOCK
Postoji nekoliko teorija kako bi se i na koji način trebalo čuvati voće i povrće, ovo je jedna od njih

Svi želimo da namirnice koje kupujemo traju što dulje, iz očiglednih razloga - kako se ne bi odmah pokvarile. Postoji dosta kontradiktornih ideja o tome kako bi se namirnice trebale skladištiti. Neki svoje jabuke drže u smočnici, neki cijeli ananas stavljaju u hladnjaku, a treći tikve drže u podrumima. Međutim, kod nekih namirnica skladištenje nije samo stvar osobnih preferencija - određeni će proizvod trajati dulje i imati bolji okus ako se skladišti na određen način. Kako bi se napokon riješila ova rasprava, ali i potaknulo ljude na smanjenje bacanja hrane, Better Homes & Gardens je sastavio upute za pohranjivanje kupljenog voća i povrća.

Rajčice

image
SHEBEKO/SHUTTERSTOCK

Znamo da postoje različita mišljenja o tome gdje držati svoje rajčice, ali mjesto im je u smočnici ili na radnoj površini. Kada rajčice čuvate u hladnjaku, one poprimaju brašnastu teksturu i gube dio okusa. Bilo da ih donesete kući iz trgovine ili uzgajate u svojem vrtu, rajčice će ostati sočnije i ukusnije ako ih ostavite izvan hladnjaka.

Citrusno voće

Ako ih držite na sobnoj temperaturi, morat ćete češće obnavljati svoje zalihe. Limuni, limete i naranče na sobnoj temperaturi mogu izdržati oko tjedan dana, a u hladnjaku oko dva, iz čega proizlazi da ih je ipak bolje držati u hladnjaku, gdje niža temperatura sprečava njihovo isušivanje. Ako niste ljubitelj hladnog voća, limune možete ostaviti na pultu nekoliko sati prije nego što ih pojedete ili cijedite.

Gljive

image
RFONDREN PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Neopranim gljivama, skladištenih u papirnatoj vreći, mjesto je u hladnjaku, osim smrčaka, koje treba držati na pultu. Ako ih želite ostaviti u izvornoj ambalaži, prvo uklonite plastičnu foliju kako biste spriječili da postanu sluzavi nakon dan ili dva.

Tikvice

Sve ovisi o vrsti koju ste ponijeli kući. Zimske tikve bi se trebale držati izvan hladnjaka, ali negdje na hladnom i suhom mjestu, tamo mogu izdržati i do dva mjeseca. Jedino ako se režu, neiskorištene dijelove treba spremiti u hladnjak do sljedeće upotrebe. S druge strane, ljetne tikvice trebale bi ići u hladnjak gdje će trajati nekoliko dana.

Marelice, avokado, kruške...

image
/SHUTTERSTOCK

Srećom, većina voća može ići u oba smjera. Marelice, avokado, dinja, kivi, mango, papaja, breskve, nektarine, šljive i kruške mogu se čuvati na sobnoj temperaturi i u hladnjaku. Međutim, neće sazrijeti u hladnjaku, pa se njihovo pohranjivanje preporučujemo na pultu dok ne sazriju, a zatim ih treba premjestiti u hladnjak - ako ih još niste spremni jesti. No, čuvanje voća u hladnjaku neće ga učiniti vječnim. U većini slučajeva dobit ćete nekoliko dodatnih dana da napravite sveprisutni tost s avokadom ili pojedete hrskavu breskvu.

Što obavezno držati u hladnjaku?

Ovo voće i povrće ostat će svježe i duže ako ga držite u hladnjaku: šparoga, grah, cikla, kupus, mrkva (kasne sorte, jer sorte ranog sazrijevanja ne podnose dobro hlađenje), cvjetača, patlidžan, poriluk, špinat, grožđe, lubenica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 01:56