Zvijezda čišćenja

Profesionalka za čišćenje ovim proizvodom učinkovito čisti 7 kućanskih predmeta, a stoji euro

 MUKHINA1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, INSTAGRAM/@MISSMASONCLEANING
Postoji velik izbor kemijskih proizvoda za čišćenje, ali ako tražite učinkovitu prirodnu alternativu, ne bi trebali tražiti dalje

Za uklanjanje tvrdokornih mrlja i mirisa s uobičajenih kućanskih predmeta, zvijezda čišćenja Danielle Mason podijelila je najbolje načine korištenja sode bikarbone.

Soda bikarbona, tradicionalno se koristi kao sredstvo za dizanje peciva. Međutim, ovaj skromni bijeli prah važna je lužina koja može preuzeti najteže zadatke čišćenja i ima puno stvari koje kućanstva mogu očistiti sodom bikarbonom u svom domu. Da spomenemo samo neke, stručnjakinja za čišćenje Danielle Mason, inače poznata kao @missmasoncleaning na Instagramu, podijelila je svoj najbolji izbor onoga što čistiti sodom bikarbonom.

image
JMALOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Tupperware

Od umaka za tjesteninu do curryja, Tupperware je neophodan u kuhinji za spremanje ostataka jela. Međutim, plastični Tupperware se nakon česte uporabe može lako zaprljati, pa čak i pomalo zaudarati. Dok oštro ribanje u početku može djelovati, za tvrdokornije, dugotrajnije mrlje, kvalitetno obnavljanje spremnika za pohranu može se činiti nemogućim. Prema Danielle, soda bikarbona može “učinkovito ukloniti tvrdokorne mrlje”, posebno one koje ostanu nakon jela s tjesteninom.

Da biste uklonili tragove, uputila je: "Nanesite ga na prazan Tupperware s malo tople vode, ostavite preko noći i isperite ujutro toplom vodom."

image
MUKHINA1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Mrlje od znoja i mirisi na odjeći

Pranje bijele majice na uobičajen način za uklanjanje mrlja od znoja s područja pazuha neće pomoći. Znoj sadrži ureu, spoj koji reagira sa solima i stvara žuti trag. Urea se miješa s dezodoransom što će, nažalost, još više pogoršati mrlju.

Da biste to spriječili, Danielle preporučuje da potopite majicu u otopinu sode bikarbone.

"Zaprljane predmete namočite preko noći u otopinu od 100 g sode bikarbone i tople vode prije pranja kao i obično", savjetuje. Tvrdi da je uklanjanje mirisa i mrlja ono u čemu je soda bikarbona “najbolja.

Ako je miris znoja uporan ili je dugo ostao na odjeći, pokušajte nanijeti pastu od sode bikarbone i vode izravno na zahvaćena područja i pustiti da odstoji prije nego što natopite odjeću.

3. Mrlje od povraćanja i urina

Također tvrdi da je soda bikarbona učinkovita za uklanjanje fleka od povraćanja, a da su mrlje od urina "kisele", dok je soda bikarbona lužina. Kada soda bikarbona stupi u interakciju s mrljom, neutralizira je.

“Prvo što trebate učiniti je temeljito isprati sve mrlje hladnom vodom što je prije moguće nakon događaja kako biste izbjegli trajno oštećenje tkanine. Potom to područje pospite sodom bikarbonom, ostavite pola sata prije pranja. To će neutralizirati kiselinu i spriječiti trajno oštećenje tkanine”, savjetuje.

image
FOTODUETS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Mrlje od krvi

Kada se odjeća zamrlja krvlju, prvo isperite zahvaćeno područje hladnom vodom i izbjegavate izbjeljivač ili druga sredstva za uklanjanje mrlja s jakim kemikalijama. Sve što je potrebno su neka sigurna i učinkovita prirodna sredstva za čišćenje poput sode bikarbone i bijelog octa.

“Promiješajte smjesu (soda bikarbona i bijeli ocat u kanti hladne vode), zatim dodajte odjeću umrljanu krvlju i ostavite nekoliko sati, ali preko noći je idealno, a zatim operite rublje kao i obično.”

Također imajte na umu da topla voda ostavlja mrlje od krvi, a hladna ne, pa uvijek koristite hladnu vodu. Ako to ne uspije, Danielle je predložila kombinaciju sode bikarbone i vodikovog peroksida. Vodikov peroksid preporučuje se za tretiranje mnogih mrlja jer je sigurnija i ekološki prihvatljivija alternativa proizvodima za izbjeljivanje.

image
JANSJE KLAZINGA/LIVING4MEDIA

5. Smrdljivi tepisi

Bez obzira na smrad tepiha, mirisa se možete riješiti sodom bikarbonom, tvrdi stručnjakinja za čišćenje.

"Pospite po tepihu noć prije usisavanja i to će upiti sve smrdljive mirise."

Soda bikarbona dokazano apsorbira mirise, a uz to je jeftina i potpuno prirodna. Čestice sode bikarbone ulaze duboko u tepih, preko točke na kojoj se ne mogu ni primijetiti, sve do podloge kako bi apsorbirale i neutralizirale mirise.

image
K-PAUL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. Mrlje od čaja i kave

Tanini koji kavi i čaju daju okus također mogu ostaviti tamne mrlje na šalicama. Ove mrlje od kave i čaja ponekad je lako ukloniti, a ponekad zahtijevaju više rada, ovisno o materijalu od kojeg je napravljena šalica i koliko dugo je mrlja ostala.

Za one mrlje koje je teško ukloniti, Danielle je preporučila izradu paste od sode bikarbone.

“Možete upotrijebiti pastu od sode bikarbone i vode za uklanjanje mrlja od čaja i kave.”

Pospite otprilike jednu čajnu žličicu sode bikarbone na mrlju i dodajte malo vode da napravite pastu. Nježno izribajte mrlju vlažnom, mekom spužvom. Nježna, abrazivna priroda sode bikarbone pomoći će u uklanjanju mrlja od kave ili čaja s površine. Nakon ribanja, dobro isperite šalicu kako biste uklonili ostatke sode bikarbone.

image
JOHNéR/LIVING4MEDIA

7. Daska za rezanje

Daske za rezanje neophodne su u kuhinjama, odgovorne su za prve i posljednje korake mnogih obroka. Kao rezultat toga, sklone su se uhvatiti mnoge mirise, osobito luk i češnjak. Međutim, prema Danielle, za održavanje daske za rezanje čistima i bez mrlja i mirisa potrebno je samo nekoliko minuta i soda bikarbona.

“Ovo djeluje posebno ako ste upravo nasjeckali luk ili sve što ostavlja jake mirise. Pospite tri žlice sode bikarbone s tek toliko vode da se navlaži i ostavite 15 minuta te. Zatim samo isperite i očistite vrućom sapunicom.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:21