DOBRO JE ZAPAMTITI

Radite li ovih pet uobičajenih pogrešaka s perilicom posuđa? Upravo vam to povećava iznose na računima za struju i vodu

 /SHUTTERSTOCK
Iako slaganje posuđa u perilicu možda izgleda kao jednostavan zadatak, postoji nekoliko načina na koje mnogi nesvjesno povećavaju svoje troškove

Pranje posuđa nakon obilnog obiteljskog ručka mnogima je najmrskiji kućanski posao: stajati nad sudoperom 20 ili 30 minuta punog želuca, umjesto odmarati u društvu ukućana, nikome nije zabavno. No, to ne zabrinjava one koji imaju perilicu posuđa, vjerojatno najvažniji izum za kućanstvo koje štedi vrijeme, ali i potrošnju energije, što dovodi i do nižih iznosa na računima za struju i vodu.

Ipak, slaganje posuđa u perilicu i njezino uključivanje možda izgleda kao jednostavan zadatak, ali postoji nekoliko načina na koje mnogi nesvjesno povećavaju svoje troškove. Kako biste zaista uštedjeli u domu potrebno je naporno raditi, a mi izdvajamo pet najčešćih pogrešaka koje mnogi rade kad je u pitanju perilica posuđa. Provjerite jeste li i vi među njima!

Ne koristite eko-postavku

image
/SHUTTERSTOCK

Ovo je možda najjednostavnija pogreška, ali je uobičajena. Većina modernih perilica ima postavku ekološkog načina rada koji obično koristi manje vode i struje u zamjenu za dulje vrijeme rada, ponekad i do četiri sata. S dužim ciklusom pranja, vodu nije potrebno toliko zagrijavati u usporedbi s kraćim programima, što omogućuje uređaju da troši manje energije. Prema procjenama jednog proizvođača perilica, piše britanski Mirror, eko-način rada mogao bi vam uštedjeti oko 523 kWh tijekom jedne godine, što je dovoljno za napajanje štedne žarulje oko 28 mjeseci. Ipak, treba imati na umu da eko-način rada neće pružiti toliko snage čišćenja kao neki jači i intenzivniji programi rezervirani za jako zaprljano posuđe.

Pokrećete poluprazne perilice posuđa

image
/SHUTTERSTOCK

To je vjerojatno nešto što svi pokušavamo izbjeći, ali ponekad ipak činimo. Puštanje u rad poluprazne perilice gubitak je energije i novca. Iako neki modeli imaju opciju pranja "pola punjenja", time se štedi samo 20 do 25 posto na tekućim troškovima, pa je najbolje uvijek probati napuniti perilicu. Ako imate samo nekoliko prljavih tanjura, brzinsko ručno pranje neka bude vaš prvi izbor.

Preopterećujete perilice posuđa

E sad, nije dobro pokretati polupraznu perilicu, ali nije dobro ni prenapuniti je. Iako je sama ideja perilice da pere veće količine posuđa, ako je u njoj previše stvari, one se neće dobro očistiti. Preopterećena perilica posuđa ne može uspješno dopremiti deterdžent i vodu do svakog predmeta, a također će se mučiti s odvodom vode iz svakog od njih. To samo znači da ćete nedovoljno oprano posuđe morati ponovno prati, što je gubitak vremena i novca. Kako biste spriječili prepunjavanje perilice, pobrinite se da svaka posuda, zdjela i šalica zauzimaju svoj set zupaca. Pripazite i da košara za pribor za jelo nije napunjena do mjere da je sve pritisnuto jedno do drugog.

Nepravilno punite perilice posuđa

image
/SHUTTERSTOCK

Kako napuniti perilicu posuđa uobičajena je rasprava u kućanstvima diljem svijeta, ali pokazalo se da postoji pravi način za to. Jer, ako je perilica posuđa pogrešno napunjena, rezultati neće biti zadovoljavajući i opet ćete morati prati dio posuđa. Savjetuje se da najprljavije lonce i tanjure stavite na donju rešetku, a ne na gornju. Razlog je taj što je u donjem dijelu perilice veća temperatura i jači mlaz vode, dok je u gornjem dijelu niža temperatura i nježniji mlaz, pa se na gornje police preporučuje staviti šalice, čaše... Također, zdjele, šalice, čaše i posude za umake uvijek treba stavljati tako da prljave površine budu okrenute prema dolje ili prema sredini, te da uvijek budu lagano nagnute radi boljeg cijeđenja vode i sušenja.

Ne čistite svoju perilicu posuđa

image
/SHUTTERSTOCK

Nakupljanje kamenca ili filter začepljen ostacima hrane, masnoće i prljavštine smanjit će učinkovitost perilice, što znači da će uređaj morati više raditi i trošiti više energije, što će vas, naravno, stajati više novca. Perilice se preporučuje dubinski očistiti jednom mjesečno. Ako živite u području s tvrdom vodom, poželjno je koristiti sol za perilicu posuđa, što će vašoj perilici posuđa olakšati čišćenje. Pritom se nikako ne smije upotrebljavati obična stolna sol, jer bi njena zrna mogla oštetiti perilicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:46