NE MOŽE JEDNOSTAVNIJE

Skupo vam je kupovati tablete za perilicu posuđa? Napravite ih sami - puno je jeftinije, a jednako su učinkovite

 /SHUTTERSTOCK

Mnoge će se domaćice složiti da im je perilica za pranje posuđa omiljeni kućanski uređaj, pogotovo ako imate veliku obitelj. U tom slučaju, posuđe vjerojatno perete svaki dan, a svi znamo da su sredstva za pranje posuđa, bilo da je riječ o tekućini, prašku ili tableti, poprilično skupa. Zašto se ne biste okušali u izradi vlastitih tableta za perilicu posuđa? Jednostavno je, a proći ćete puno jeftinije.

image
/SHUTTERSTOCK

Što se tiče sastojaka, za izradu deterdženta za perilicu posuđa trebat će vam samo natrijev karbonat (kristalna soda), natrijev borat (boraks), kuhinjska sol (nejodirana) i sok od limuna. Od opreme, dovoljni su posuda za miješanje, kuhača, mjerne posude, kalupi za pravljenje kockica leda te hermetički zatvorena posuda za spremanje tableta. Odaberite kalup u koji ćete moći staviti otprilike otprilike jednu žlicu smjese i napravite tabletu koja će stati u dozator deterdženta za perilicu posuđa u vašem uređaju.

Postupak je sljedeći:

U zdjelu za miješanje dodajte jednu šalicu kristalne sode, jednu šalicu boraksa, pola šalice soli i tri četvrtine šalice limunovog soka. Dobro promiješajte drvenom kuhačom da se sjedini. Po jednu žlicu smjese stavite u kalupe za led. Ostavite oblikovane tablete da se suše 24 sata ili dok se ne stvrdnu. Izvadite tablete iz kalupa i prebacite ih u hermetički zatvorenu posudu. Spremne su za korištenje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:15