URADI SAM

Zaboravite na tjelovježbu! Upotrijebite loptu za teretanu i napravite betonsku žardinjeru

 @erenatepaa
Doista, vrlo je jednostavno. Zamislite odljeve balona od papier-mâchéa iz svog djetinjstva, ali u mnogo većoj mjeri

Ako ste ljubitelj biljaka, znat ćete da svaka lijepa sobna biljka treba lijepu posudu, ali nije uvijek lako pronaći onu koja odgovara vašem ukusu. Također, veće žardinjere nisu jeftine, što čini pronalaženje one koja je i moderna i pristupačna nemogućom misijom. Zvuči poznato? Onda biste mogli razmisliti o tome da testirate svoje "uradi sam" vještine i izradite vlastitu...

To je upravo ono što je dizajnerica interijera i kućna majstorica Erena Te Paa (@erenatepaa) učinila kako bi napravila savršenu rustikalnu žardinjeru za svoj moderni dom, a sve što je trebalo bilo je betonska mješavina, lopta za teretanu i malo užeta (plus malo znanja i iskustva).

Dijeleći svoju "uradi sam" ideju na Instagramu, demonstrira kako je napravila žardinjeru oblikujući betonsku smjesu oko lopte i dodajući rebrasti detalj pomoću užeta.

KAKO LOPTU ZA TERETANU PRETVORITI U BETONSKU POSUDU ZA CVIJEĆE

Doista, vrlo je jednostavno. Zamislite odljeve balona od papier-mâchéa iz svog djetinjstva, ali u mnogo većoj mjeri. Erena je počela tako što je napuhala loptu za gimnastiku i učvrstila ju na jednom mjestu kako bi bila stabilna. Prije nego što ju je oblijepila betonskom smjesom, površinu je namazala maslinovim uljem kako bi se lako mogla ukloniti nakon što se smjesa osuši.

Erena preporučuje korištenje glatkog višenamjenskog cementa s brzim vremenom sušenja. Nakon što dobijete gustu smjesu koja se može oblikovati, vrijeme je za zabavni dio. Morat ćete upotrijebiti trake i komade tkanine da oblijepite loptu. Teksturirani materijal je ono što daje rezultat modernog rustikalnog dojma. Počnite s tankim slojem betonske mješavine koji pokriva polovicu lopte (ili do željene visine).

"Ne žurite s izradom temeljnog sloja za vašu posudu jer je to ono što cementu daje njegovu strukturu i snagu te će u konačnici pridonijeti vijeku trajanja vašeg komada", kaže Erena za Livingetc. "Daljnji slojevi će dodati i težinu i debljinu, ali se i oni oslanjaju na to da će prvi sloj biti čvrst."

Dodajte trake od tkanine i traku od stakloplastike na vrh, žbukajući s puno cementne mješavine. Ovaj je korak neophodan ako želite da vaša žardinjera bude dovoljno jaka i izdržljiva da u nju stanu vaše najbolje sobne biljke.

Nakon što je žbukanje gotovo, dodajte uže dok je smjesa još mokra. Erena je upotrijebila komade užeta oko oboda lopte, utiskujući ga u cement tako da se osušio u cementu. Također je pričvrstila betonsku ploču na dno žardinjere tako da stoji. Nakon što se smjesa osušila, ojačala je rubove užeta pištoljem za ljepilo.

Sve što je ostalo je igra čekanja. Općenito, trebali biste pričekati 24-48 sati prije nego što se beton potpuno stvrdne. U ovom trenutku možete ukloniti čep s lopte za gimnastiku, ispuhati ju i odlijepiti.

Sve dok je korak podmazivanja uljem obavljen ispravno, moguće je da lopta za teretanu bude upotrebljiva nakon što napravite žardinjeru.

Sada bi vam trebala ostati čvrsta žardinjera u obliku zdjele s prekrasnim rebrastim detaljem oko rubova. Ako vibra industrijskog betona nije za vas, na vama je da ju obojite tako da odgovara vašoj shemi boja. Erena je upotrijebila jednostavan sloj bijele boje, tanko prekrivajući žardinjeru za rustikalni izgled, ali možete koristiti bilo koju boju. Ipak, dobro je prvo upotrijebiti temeljni premaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 21:13