unesite spokoj u dom

Želite da vaš dom bude oaza mira? Evo nekoliko trikova kako to lako postići

 Unsplash
Pretvorite svoj svakodnevni životni prostor u mirno utočište uklanjanjem vizualnih smetnji, ublažavanjem osvjetljenja i još mnogo toga

Održavanje prostora koji vam pruža mir puno je više od stila. Radi se o njegovanju mirnog mjesta na kojem svaki objekt ima svoje mjesto, bilo zbog svoje ljepote, korisnosti ili oboje. Evo nekoliko načina da u svoj dom unesete miran, uravnotežen osjećaj.

1. Dnevno čistite površine

Nered je vizualna smetnja. Svaki put kad vam u oči upadne hrpa papira, splet nakita ili gomila rublja, neki mali dio vašeg uma odmah razmišlja o rješavanju spomenutih stvari. Ako želite mirnije iskustvo kod kuće, dobar način za početak je rutinsko svakodnevno čišćenje svih površina u vašoj kući. Kad vaše oko naiđe na čiste površine u cijelom domu, postaje lakše ostati koncentriran na sadašnji trenutak.

image
Unsplash

2. Raščistite nered i organizirajte se

Jedno je čišćenje površina; sasvim je drugo potpuno organizirati dom. Ali kad ste odvojili vrijeme da prođete kroz svaki ormar, ladicu i ormar i ostavite samo one stvari koje vam zaista trebaju ili ih volite, pasti će vam teret s leđa. Dnevni zadaci koji su nekad trajali zauvijek pojednostavljeni su; brzo se pronađu izgubljeni predmeti; važni datumi se više ne propuštaju.

3. Potražite pomoć ako vam zatreba

Ponekad je najbolje priznati da vam je potrebna pomoć i dopustiti profesionalcima da rade ono što najbolje znaju. Unajmite profesionalnog organizatora koji će vam pomoći ukloniti nered, dekoratera koji će vam pomoći da uklopite svoj stil i učinite da vaš dom izgleda i osjeća se baš onako kako želite, ili arhitekta koji će preoblikovati vaš prostor.

image
Unsplash

4. Uključite pet elemenata

Nemojte stati na biljkama - da biste doista unijeli prirodu u svom domu, pobrinite se da bude zastupljeno svih pet elemenata. To su: voda (slike vode, fontana, cvijeće u zdjeli vode), zemlja (kamen, biljke), vatra (svijeće, tamjan, kamin), metal (namještaj, alat) i drvo (namještaj, grede).

5. Neka podovi budu što čistiji

Slično održavanju čistih površina i čisti podovi način su da pojednostavite svoj život i zadržite svoju pozornost ovdje i sada. Ako se hrpe stvari nakupljaju na vašim podovima, možda je to zato što za njih nema boljeg mjesta - ako je to slučaj, napravite mjesta za te predmete kako se više ne biste spoticali o njih. Što se tiče samih podova, njihovo održavanje svježim, čistim i bez prašine čini ugodniji prostor i pomaže poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru.

image
Unsplash

6. Koristite manje, ali smislenije ukrase

Umjesto da se bavite jeftinim ulovim, nastojte smanjiti svoje ukrasne predmete tako da uključuju samo one koje zaista volite i koji vam znače. Nekoliko lijepih predmeta koji su pažljivo prikazani mogu biti toliko inspirativni - smanjenje vam omogućuje da još više cijenite ono što imate.

image
Unsplash

7. Omekšajte svoju rasvjetu

Naučite cijeniti prirodno svjetlo i koristiti ga više. Čak i kad svjetlo počne nestajati navečer, razmislite ponekad o paljenju svijeća umjesto o svjetiljkama. A ako to još niste učinili, zamijenite sve svoje uobičajene prekidače za svjetlo za prigušivače - bitna je razlika u mogućnosti kontroliranja sjaja.

8. Obratite pozornost na teksturu

Zadivljuju li predmeti u vašem domu vaša osjetila? Razmislite o tome dok odlučujete i kad god razmišljate o novoj kupnji. Zamislite kako je ljupka krupna, ručno rađena lončarska šalica u ruci u odnosu na strojno izrađenu verziju. Prirodni materijali imaju neke od najboljih tekstura - unesite više grube jute, lana, ispucale stare kože, čiste svile i sirovog drva u vaš dom.

image
Unsplash

9. Koristite prirodne mirise

Jeste li ikada primijetili da neke od najljepših, nadahnjujućih trgovina obično također nevjerojatno mirišu? Ili kako vas samo prvi dašak ulja za aromaterapiju u ordinaciji masažnog terapeuta trenutno opušta? Ono što mirišete može imati iznenađujuće snažan utjecaj na to kako se osjećate. Stvorite pročišćujuću i smirujuću atmosferu u svom domu izbjegavajući umjetne mirise i umjesto toga odabirući prirodne mirise poput svijeća od pčelinjeg voska, eteričnih ulja, prirodnih sredstava za čišćenje i svježeg cvijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:03