IMAMO I 2 RECEPTA

Ima predivan dom, svi su ludi za njezinim cvijećem, a sad smo otkrili i da genijalno kuha!

Zagrebačka arhitektica i floristica Boška Bahtijarević ugostila nas je u svom stanu, gdje smo uz slasni komad Pavlove torte i kavu pričali o gastro strastima i uskrsnim delicijama.

Da nešto skuha za uskrsni broj Delicija, dogovorile smo se prije nekoliko tjedana, kad sam se od sivog zagrebačkog prijepodneva instinktivno sklonila tamo gdje uvijek ima boja - u Boškinu cvjećarnicu. "TVOJE" zapravo i nije cvjećarnica, već mali, šarmantni concept store na kat u Martićevoj ulici, u kojem se prodaju cvijeće i predmeti za dom pod geslom "sve lijepo može biti tvoje". Tamo, među vazama prepunim šarenih anemona, makova i ranunkula, tako je lako zaboraviti na gradski smog, gužvu i beton. Iako obožava svoju profesiju, 48-godišnja arhitektica Boška Bahtijarević novi nalet kreativne energije dobila je osmišljavajući živopisne cvjetne aranžmane i birajući predmete za dom koji se prodaju u njezinom dućanu, koji je postao omiljena adresa svih ljubitelja lijepog. Tamo smo, uz jutarnju kavu, brzo dogovorile koncept snimanja za Delicije - pripremit će nam ono što inače priprema za Uskrs: svoje omiljene artičoke s bobom i graškom te Pavlovu tortu koja je postala njezin zaštitni znak.

image

Boška Bahtijarević pripremila nam je dva jela

MARKO TODOROV CROPIX

Drugi dan točno u podne bili smo pred vratima Boškinog prekrasnog doma na sjeveru grada. Ljubitelji kuhanja dali bi sve za kuhinju poput njezine: pola godine ju je projektirala, mijenjala koncept i smišljala novi sve dok nije dobila ono što je željela - prostranu prostoriju (zbog čijeg je proširenja žrtvovala balkon) koja izgleda poput kombinacije kuhinje i staklenika u botaničkom vrtu. S druge strane velikih staklenih stijenki proviruju slapovi zelenog lišća, podignete li pak pogled prema gore, ugledat ćete nebo, a čitavom dužinom proteže se "otok" na kojem se danju kuha, a noću tulumari, kako nam je otkrila kroz smijeh.

image

Boška je dugo projektirala kuhinju svojih snova

JASMINA RODIć
image

Dekroacije za stol: zumbuli umočeni u vosak

MARKO TODOROV CROPIX

" Društvo se nekako spontano uvijek na kraju okupi u kuhinji. Zna se i zaplesati na otoku, ali ipak najčešće za njim kuham zajedno s prijateljima", konstatira Boška, koja se za kuhanje zainteresirala još u srednjoj školi. Tad je na putovanju u Londonu kupila svoju prvu kuharicu, ali i počela razmišljati o malo drugačijem stilu prehrane. "Nikad nisam bila sklona tradicionalnim jelima ili ih pripremala prema nekim starim bakinim receptima, uvijek bi im radije dodala nešto svoje, neki neočekivani začin ili sastojak", otkriva.Nakon što je u dvadesetima dobila djecu ipak je morala na meni uvrstiti i neka klasičnija djela, dok je ona sama u jednom trenutku odlučila postati vegetarijanka. "Iz zdravstvenih sam razloga prešla na makrobiotičku prehranu i osam godina nisam jela meso. Taj mi je način prehrane dao veliku širinu u kuhanju, no jedan dan sam pomislila na ćevape, počele su mi curiti sline i tako je završila ta moja vege karijera", šali se Boška, koja je oduvijek više bila slani nego slatki tip. "Ja sam ona osoba kojoj je jedna kockica čokolade sasvim dovoljna da ispuni potrebu za slatkim", konstatira. Otkako su kći Bruna i sin Vito odrasli, ne kuha istim intenzitetom - preko tjedna su joj na meniju uglavnom neki, kako iz zove, brzinski cušpajzi. "Bitno mi je da je jelo zdravo, cjelovito, ali i jednostavno", dodaje. Ponekad sama izmišlja nova jela, a ponekad se posluži nekom od kuharica iz svoje kolekcije. Na policama u dnevnoj sobi ima ih tridesetak, uz brdo knjiga o arhitekturi, naravno, a omiljeni gastro autor joj je Jamie Oliver. I Pavlova koju radi za Uskrs na tragu je njegove - veoma laka za pripremu i iznimno ukusna.

image

Boška Bahtijarević priprema gozbu za Uskrs

MARKO TODOROV CROPIX

Kulinarske showove, kaže, ne voli gledati - barem ne one natjecateljskog tipa koji su trenutno jako popularni. No, zato doista uživa u putopisnim emisijama slavnih chefova, pogotovo onim snimljenim u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. "Talijanska kuhinja definitivno je moj favorit, a odmah iza nje bila bi japanska", otkriva, dodajući kako joj je proljeće posebno inspirativno za kuhanje jer su tržnice prepune svježeg mladog povrća.

image

Kolekcija kuharica

MARKO TODOROV CROPIX
image

Boškin dom pun je živopisnih detalja i umjetničkih predmeta

MARKO TODOROV CROPIX

Za Delicije je pripremila jedno od svojih omiljenih jela - artičoke s bobom i graškom. -"Otkrila sam ga još dok sam bila vegetarijanka, ja to zovem vege buzarom, a nakon što sam ponovno počela jesti meso, receptu sam dodala špek", kaže. Rezultat je pravi praznik i za nepce i za oči.

image

Svježe artičoke i same su lijepa dekoracija

MARKO TODOROV CROPIX
image

Boškini gosti oduševljeni su njezinim specijalitetima

MARKO TODOROV CROPIX

Godišnje doba koje je upravo stiglo veseli je iz više razloga - ponuda cvijeća je najveća, a uoči Uskrsa joj je i rođendan. Posebno je raduje dekoriranju blagdanskog stola, koji uvijek ukrasi tipičnim proljetnicama poput zumbula ili narcisa te ukrasima iz svog dućana.

image

Ljupki detalji

MARKO TODOROV CROPIX
image

Proljetnice u vazi

MARKO TODOROV CROPIX

"U ponudi imamo prelijepa jaja od recikliranog papira i stakla, ručno bojana, te keramičke vazice u obliku jaja u koje se može staviti jedan ili dva cvijeta. Kako volim boje, moj je uskrsni stol uvijek šaren - tanjuri i salvete nisu koloristički upareni, već raznobojni, što čitavoj postavi daje dozu dinamike i razigranosti. Uskrs je radostan dan pa i blagdanski stol treba biti radostan", konstatira Boška.

Pavlova torta

image

Pavlova torta

MARKO TODOROV CROPIX

Sastojci: 6 bjelanjaka, 300 g šećera, 1 mahuna vanilije, 1 vrećica šlaga, 500 g grčkog jogurta, voće po želji

Priprema: Napraviti snijeg od bjelanjaka i dodati šećer te miksati dok smjesa ne postane sjajna. Pećnicu zagrijati na 150-160 Celzijevih stupnjeva i na papir na pečenje iscrtati tanjurom krug te u njega staviti pola smjese. Peći oko sat vremena i ne otvarati pećnicu za to vrijeme. Kad se ispeče, ugasiti pećnicu i pustiti da se kora osuši i ohladi. Ponoviti s drugom korom. Najbolje ih je napraviti dan ranije. Smjesu raditi neposredno prije posluživanja: prvo napraviti šlag, onda u njega umiješati jogurt i vaniliju. Namazati prvu koru s pola kreme, nadjenuti voćem, staviti drugu koru i namazati je drugim dijelom kreme pa posuti voćem. Ukrasiti listićima mente i odmah servirati.

Artičoke s bobom i graškom

image

Priprema artičoka s bobom i graškom

MARKO TODOROV CROPIX

Sastojci: 6 artičoka, 400 g boba, 300 g graška, povrtni ili mesni temeljac, lovorov list, špek, 100 g krušnih mrvica, sol i papar

Priprema: Ako je bob svježi, očistiti ga i maknuti mu opnu. Ako je smrznuti, ne treba ga guliti. Očistiti artičoke, odrezati im vrhove i umočiti u mješavinu na maslinovom ulju pirjanog špeka i češnjaka kojima su dodane krušne mrvice. Okrenuti artičoke prema gore, podliti vodom, dodati bob, grašak i temeljac te pirjati oko sat vremena. Listovi artičoka se otkidaju i cuclaju kao buzara, a meko srce jede se zajedno s bobom i graškom.

Linker
02. travanj 2024 13:10