KAKAV SPEKTAKL!

Bira se najčednije odjevena Hrvatica: ‘Za mučenike koji kleče na Trgu dijelimo kip zlatne Gospe‘

Lucija Žuti

 Marko Miscevic/Cropix
Noć performansa okuplja brojne umjetnice i umjetnike na temu feminizma u umjetnosti

U Medici se danas od 21:00 se održava Noć performansa koja okuplja brojne umjetnice i umjetnike na temu feminizma u umjetnosti. Performansi i instalacije bave se, kako navode: "temama poput #MeToo pokreta na zagrebačkom sveučilištu, retradicionalizacijom društva koju vidimo u inicijativama poput molitelja na trgovima diljem Hrvatske, ženskim radom i diskriminacijom, patrijarhatom u najširem smislu, religijom".

Svoje nove radove će predstaviti u okviru Noći performansa među ostalima SoXe, žuж, Nikolina Butorac, Igor Zenzerović, Ana Katulić, Irena Boćkai i Lucija Žuti.

Lucija Žuti objašnjava nam što je u temelju njezina rada koji polemizira s Vitezovima Bezgrešna Srca Marijina, muškarcima koji svake prve subote u mjesecu mole, među ostalim, za čednost, predbračnu čistoću, autoritet u obitelji, na Trgu bana Jelačića: "U radu zapravo izvrćem situaciju. Naime, pokazujem kako su oni zapravo mučenici, a suvremena ih je žena uništila". Naziv je rada "Vitezovi, a ne mučenici", a umjetnica pojašnjava i sljedeće: "Nedvojbeno je da ih zanima ženska moda, pa je pitanje pitanje vremena kada će se izroditi kip ili ikona zlatne Marije koji bi se mogao dodijeliti ženama za najbolje čedno odijevanje. A kako su oni mučenici koje je slomila suvremena žena prikazani su u obliku križa kao simbola žrtve i muke koju podnose pred ovim okrutnim, feminističkim vremenom. Možda su i sami svjesni da viteštvo izlazi iz mode pa su ovo posljednji trzaji". Instalaciju je, govori, zamislila na sljedeći način: "Tri su križa i preko njih tri majice, na kojoj piše: "Idemo se igrati Boga, rata, Hrvatica i Hrvata", a na njoj je zlatni kipić Gospe, te tri jastuka na kojima su penisi, kako bi bilo jasno da su muškarci oni koji kleče. Sve u svemu, jedna trash estetika".

O ovoj smo umjetnici pisali u više navrata, podsjetimo, među ostalim i povodom izložbe "Moj pekar": naime nakon završetka studija na Akademiji likovne umjetnosti, nije mogla naći stalni posao, slala je molbe u grafičke studije, kazališta, galerije... Prijatelj joj je javio da se traži djelatnica u njegovoj kvartovskoj pekari, Lucija je okrenula broj i već idućeg dana se tamo i zaposlila. Sva osebujna lica, mnoga od njih su joj na dnevnoj bazi dolazili u pekaru, naslikala je.

Osim Lucije Žuti u Medici, svoj će rad na Trgu Republike Hrvatske, nadalje, svoj će rad večeras predstaviti SoXe, a zove se "Oni karijeru grade šutnjom", dok je Park kralja Petra Krešimira IV, uz fontanu, rezerviran za rad Igora Zenzerovića: "Na mjestu studije muškosti", riječ je o participativnoj šetnji, dok se svi ostali performansi odvijaju u sklopu Medike.

Nakon Noći performansa, premijerom predstave Priprema za sadašnje Ane Kreitmeyer, 28. lipnja u 21:30 na terasi Centra mladih Ribnjak, otvorit će se Perforacije 2023._

- Festival je nastao s idejom premošćivanja nedostataka kulturne politike koja sustavno zanemaruje kreativne i organizacijske potencijale na sceni koja se naziva nezavisna. Vrijeme osipanja, usitnjavanja i taracanja se nastavlja na lokalnoj i nacionalnoj razini kulturnih potpora, a Perforacije svojim djelovanjem rade na tome da se pokaže snaga i umjetnički raspon domaćihi mladih i već etabliranih umjetničkih imena - rekao je Zvonimir Dobrović, direktor festivala.

U programu Perforacija uz aktualnu hrvatsku angažiranu art scenu nastupa i MandićCirkus slovenskog prvaka drame Marka Mandića, hrvatskoj publici poznatog po suradnjama s brojnim redateljima i umjetnicima, uključujući Ivicu Buljana i Senku Bulić. MandićCirkus na rasporedu je 1. srpnja u 21 sat u Kazalištu Kerempuh. Predstava MandićCirkus živi je muzej svih glumačkih kreacija od početka Mandićeve karijere u razdoblju 1996. – 2021. U intimnom kontaktu s publikom, Mandić kanalizira svojim tijelom sve što je stvorio od početka svoje kazališne karijere, uključujući sve što je ikada izveo, svirao, vrištao, recitirao, pjevao, oznojio, internalizirao ili izbacio.

image

Rad Lucije Žuti

Festival Perforacije dovodi i predstavu Krize slovenskog redatelja Žige Divjaka. Predstava govori o različitim krizama, bilo osobnim, egzistencijalnim, političkim, kao i najvećoj krizi u povijesti čovječanstva - ekološkoj krizi. Potaknuti ekstremnim okolnostima kriza, Žiga Divjak i njegov tim istražuju ljudsku sposobnost suradnje i potrebu ponovnog otkrivanja prirodnog svijeta ne kao našeg izvora, nego u kontekstu njegovog jedinstva s čovjekom. Predstava je premijerno izvedena na Bitefu, a zagrebačka će je publika moći vidjeti u Zagrebačkom plesnom centru 30. lipnja u 20 sati.

image

Krize predstava Žike Divjaka

Domino/

Osim u Zagrebu, program festivala Perforacije gostuje u Dubrovniku 29.6.2023., u Rijeci 30.6. i 2.7.2023. i u Koprivnici 21.9.2023., a sve zagrebačke lokacije održavanja programa su: Medika, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar, Kerempuh, Centar mladih Ribnjak, Booksa, Zagrebački Velesajam i razni javni gradski prostori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:16