GARAŽA KAMBA

‘Mladi, divlji, neispavani‘: Opskurni prizori s trap koncerata i tuluma kroz objektiv Vida Barića

 Privatna arhiva
Samostalna pop-up izložba fotografija novinara Jutarnjeg o novom reperskom valu

Novinar Jutarnjeg Vid Barić sutra u Zagrebu otvara samostalnu "pop-up" izložbu fotografija pod nazivom "Mladi, divlji, neispavani". Izložba počinje u 20 h u Garaži Kamba u Ilici 37, a fotografije koje predstavlja tematiziraju sudionike hrvatske trap scene, takozvani "novi reperski val". Divlje prizore s trap koncerata i tuluma Barić je fotografirao u razdoblju između 2015. i 2020. godine, a snimani su tijekom velikih hrvatskih festivala trap glazbe, poput bračkog "Graffiti na gradele", kao i na opskurnim privatnim tulumima na nepoznatim lokacijama.

Osim najvažnijih protagonista trap scene, kao što su bendovi Kukus Klan, High5 ili Buntai, fotografije prikazuju i subkulturni sloj publike koja prati rad i nastupe navedenih glazbenika.

image
Vid Barić, novinar i fotograf s autorskim prvijencem, knjigom satire 'Fiumanski, opet lažeš'
Bruno Konjevic/Cropix

Barić se hobistički bavi fotografijom, s posebnim interesom za "iskrenu fotografiju" (candid). Snima isključivo na film, i ovo je njegova treća samostalna izložba, nakon što je u 2020. godini iste fotografije izlagao u Splitu i Mariboru.

"Spontanim ili intencionalnim kadriranjem, serija fotografija "Mladi, divlji, neispavani", reflektirajući skupinu u djelovanju ili pojedinca kao alegoriju cjeline, priča je o zajedništvu prijatelja, poznanika, prolaznika i glazbenih protagonista suvremenog reperskog Novog vala. Bez cenzure, surovo i glasno, fotografije Vida Barića egzistiraju kao aktualni narativi", navela je u svom osvrtu na fotografije povjesničarka umjetnosti Katarina Podobnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:43