KRALJEVSKA SVAĐA

Nacionalna galerija portreta miče sliku s Williamom i Harryjem. Navodno pod pritiskom jedne osobe

Dvostruki portret prinčeva djelo je umjetnice Nicky Phillips

 LEON NEAL/AFP/Profimedia
Tenzije između britanskih prinčeva ne prestaju, a ovih je dana u cijelu trakavicu upleteno i jedno umjetničko djelo

Posve bizarno, ali sada se izgleda i londonska Nacionalna galerija portreta našla u središtu kraljevske svađe jer se slika s prinčevima Williamom i Harryjem neće više moći vidjeti u postavu te ustanove koja uskoro otvara vrata nakon velike obnove vrijedne više milijuna funti. Portret, koji je naslikala slikarica Nicky Phillips iz 2008. godine, a koji je premijerno predstavljen 2010., prikazuje jednu danas posve nezamislivu situaciju, dva brata u vrlo prisnom i prijateljskom odnosu, ali i Williama s kosom.

U to vrijeme obojica su bili poručnici u pukovniji. Phillips ih je naslikala u neobaveznom razgovoru tijekom izmišljenog trenutka neposredno prije nego što napuste bivšu rezidenciju kraljice majke, Clarence House, kako bi sudjelovali u Trooping the Colour.

Sama najava da sliku više neće biti izložena izazvala je, međutim, u Velikoj Britaniji brojna nagađanja i kontroverze. Nakon bombastičnog intervjua princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle s Oprah i Netflixove dokumentarne serije, sve dublji kraljevski razdor naveo je britanske medije da nagađaju što se zapravo dogodilo sa spomenutom slikom. Neki, naime, smatraju, iako nemaju dokaze, da je Williamova supruga Kate Middleton, koja je inače pokroviteljica Nacionalne galerije portreta, iskoristila svoj položaj kako bi izvršila pritisak na kustosku odluku.

image

Kate Middleton, pokroviteljica Nacionalne galerije portreta, pokraj slike koja prikazuje Williama i Harryja

TOBY MELVILLE/AFP/Profimedia

Iz Nacionalne galerije portreta koja je zatvorena od 2020. rekli su pak da slika nije bila izložena još od kolovoza 2018. i da se rotira kao uostalom i 250.000 drugih djela u njezinoj zbirci.

"Možemo izložiti samo mali postotak unutar naše zgrade", istaknuli su u priopćenju za Artnet News. "Redovito posuđujemo svoja djela, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ovaj portret Nicky Philipps bio je uključen u putujuću izložbu "Tudors to Windsors" koja je putovala od 2018. do 2021. godine."

Suvremena portretistkinja, kako zovu Nicky Phillips, prošle je godine otkrila neke detalje vezane za nastanak tog prvog, a izgleda i zadnjeg dvostrukog portreta kraljevske braće u jednoj od epizoda serije „Keeping Up with the Aristocrats”. Bilo je to 2008., dvanaest godina prije nego što su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa objavili svoju odluku da se povlače s kraljevskih dužnosti.

„Bili su tako slatki. Bili su tako blizu, to su bili dani”, prisjetila se umjetnica.

Ispričala je kako je tražila da ih portretira u svom atelijeru u Južnom Kensingtonu i pristali su „što je bilo nevjerojatno. Bili su u punoj uniformi i samo su hodali okolo, ulazili u kuću i nitko od mojih susjeda nije ništa primijetio, a to se dogodilo pet puta”. Braća inače nikada prije nisu formalno pozirala nekom umjetniku sve dok Nacionalna galerija portreta nije naručila da Nicky Phillips naslika sliku čija je vrijednost 11 tisuća funti.

Bila je izložena i kritikama, priznala je autorica portreta, da je Williamu naslikala previše kose. „Mislim da je jadnik izgubio dosta toga 2009. Ne znam što se tada dogodilo, ali sve je ispalo”. No prinčevi su, kaže, bili oduševljeni rezultatom. Phillips je rekla i da je „posebno zadovoljna” kako je Harryjev profil uključujući „njegov slomljeni nos”. Proćelavi William, otkrila je, nije se žalio što je dobio više kose nego što je u tom trenutku stvarno imao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:46