ROBERT? NE, ROBBIE

Napokon je riješen misterij: Banksy je nehotice otkrio ime u zagubljenom intervjuu za BBC!

Rio, The Art of Banksy: Without Limits

 Cristiane Mota/Imago Stock&people/Profimedia/Cristiane Mota/imago Stock&people/profimedia
Banksyjev pravi identitet nikada nije otkriven, no intervju obožavateljima daje rijetku priliku da čuju umjetnikov glas

Pronađen je zagubljeni BBC-jev intervju s uličnim umjetnikom Banksyjem u kojemu tajnoviti umjetnik otkriva svoje ime. Na snimci iz 2003. novinar BBC-ja Nigel Wrench pita ga je li mu ime "Robert Banks", a umjetnik mu odgovara: "Robbie."
Dugo se na društvenim mrežama nagađalo je li mu ime Robin, Robert ili Robbie.

Riječ je o jednom od najranijih poznatih radijskih intervjua s umjetnikom kojega mediji često opisuju kao "tajanstvenu" osobu.
Banksyjev pravi identitet nikada nije otkriven, no intervju daje rijetku priliku njegovim obožavateljima da čuju njegov glas. Umjetnika je, tada u njegovim dvadesetima, intervjuirao bivši BBC-jev dopisnik za umjetnost Nigel Wrench u ljeto 2003., u povodu obilježavanja otvorenja Banksyjeva Turf War showa u istočnom Londonu.

Uređena verzija emitirana je u srpnju iste godine na BBC-jevu PM programu, no tada nije iskorišten sav materijal.
Puno godina kasnije Wrench je slušao podcast ‘The Banksy Story‘ i to ga je potaknulo da u svome domu vrati cijeli intervju na minidisk.

Nikada prije objavljeni materijal otkriva na koji način Banksy brani vandalizam kao umjetnost.

"Nisam ovdje da se ispričavam zbog toga", rekao je Wrenchu. "To je brži način da iznesete svoje stajalište, zar ne?

"Na isti način na koji je moja majka svake nedjelje pripremala nedjeljno pečenje i svake nedjelje govorila kako su ‘potrebni sati da se obrok pripremi, a minute da se on pojede‘.", objasnio je.

Kazao je da majka "danas konzumira obrok za jednu osobu koji podgrije u mikrovalnoj i čini se puno sretnijom. Doista imam takav pristup prema umjetnosti. Želim to obaviti i obrisati prašinu."

Na pitanje jesu li grafiti vandalizam i smatra li ih nezakonitima, Banksy je ljudima dao sljedeći savjet: "Izađi van! Baci stvari u smeće! Zabavi se!"

Ranije su britanski mediji objavili da je njegovo pravo ime Robert Banks, da je rođen 1974. te da mu je pravo ime Robin Banks.
Ovaj umjetnik već godinama intrigira svjetsku javnost svojim satiričnim radovima koji često nose antiratne, antikapitalističke, antiestablišmentske ili slobodarske poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:07