103 KILOGRAMA ZLATA

Za krađu zlatnog WC-a optužena su četvorica muškaraca. Vrijednost? 6 milijuna dolara

Zlatni WC Maurizija Cattelana nazvan ”Amerika” napravljen je za Muzej Guggenheim u New Yorku 

 William EDWARDS/AFP/Profimedia
Izrađen je u ljevaonici u Firenci, djelo je poznatog talijanskog umjetnika Maurizia Cattelana

Kada mu je prije četiri godine javljeno da je jedno njegovo umjetničko djelo ukradeno, kontroverzni talijanski konceptualni umjetnik Maurizio Cattelan mislio je da se radi o šali.

"Tko je toliko glup da ukrade WC?", pomislio je. Zaboravio je, naime, u trenutku kad mu je javljena vijest, da je taj njegov rad kojeg je naslovio "Amerika" napravljen od 18-karatnog zlata, priznao je kasnije u jednom intervjuu Cattelan.

Pljačka se dogodila na izložbi u palači Blenheim, u Oxfordshireu, rodnoj kući Winstona Churchilla, a ovih je dana britansko Kraljevsko tužiteljstvo (CPS) objavilo i da se za nju sumnjiče četvorica muškaraca protiv kojih je podignuta optužnica.

U priopćenju za javnost navodi se da su optuženi James Sheen (39), Michael Jones (38), Fred Doe (35), i Bora Guccuk (39) . Osumnjićeni bi se trebali pojaviti na sudu u Oxfordu u 28. studenog u prvoj fazi potencijalno dugog kaznenog postupka. Od trenutka krađe više je osoba proteklih godina bilo privedeno, no svi su pušteni.

Cattelanov WC, koji je bio procijenjen na oko 6 milijuna dolara, dospio je, inače, na naslovnice diljem svijeta mnogo prije krađe. Zločesti dečko umjetničke scene, kako nazivaju Cattelana, posebno ga je kreirao 2016. godine za muzej Solomon R. Guggenheim u New Yorku. Izrađen je u ljevaonici u Firenci od 103 kilograma zlata te izliven u nekoliko dijelova koji su međusobno zavareni na način da izgleda kao ostali muzejski WC-i. Instaliran je potom u jednoj od muzejskih kupaonica kako bi ga posjetitelji mogli koristiti, uvedena je i posebna rutina čišćenja, pred kupaonicom je stajao zaštitar, a muzej je naveo da je rad plaćen privatnim sredstvima. Cattelanov je zlatni WC postao odmah nakon što je postavljen prava senzacija na društvenim mrežama, posjetitelji su strpljivo čekali u redu da ga upotrijebe iako su imali na raspolaganju samo tri minute kako bi se izbjegle još veće gužve. Prema podacima muzeja bilo ih je više od 100.000.

image

Tko je toliko glup da ukrade WC?‘, pomislio je umjetnik

ALAIN JOCARD/AFP/Profimedia

U rujnu 2017., muzej je dobio zahtjev Bijele kuće da posudi Van Goghovu sliku "Krajolik sa snijegom" iz 1888. za privatne sobe tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Zahtjev je odbijen, a kustosica Nancy Spector ponudila je u umjesto tog djela posudbu upravo Cattelanove "Amerike". Bijele kuća nije odgovorila na tu ponudu.

Tri godine kasnije u rujnu 2019. Cattelanova zlatna školjka postavljena je u palači Blenheim, velebnoj kući Churchillove obitelji, u prostoriji nasuprot sobe u kojoj se rodio Winston Churchill kao dio prve samostalne Cattelanove izložbe u Velikoj Britaniji u više od dvadeset godina. Samo dva dana nakon što je izložen, 14. rujna, međutim, WC je misteriozno nestao, a njegovo je uklanjanje izazvalo čak i manju poplavu. Oko Cattelanove zlatne školjke razvile su se i teorije zavjere: da je istopljena, skrivena negdje blizu Blenheima kao i da se radi o umjetnikovoj šali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:53