IDU NA SUD

Zaklada slavnog umjetnika tuži Kim Kardashian: ‘Opremila je urede lažnjacima, to nisu njegovi radovi!‘

Isječak videa u kojem Kim Kardashian pokazuje svoje urede

 Kim Kardashian/Planet/Profimedia/Kim Kardashian/planet/profimedia
Riječ je o blagovaonskom setu koji krase urede njezine tvrtke u Los Angelesu

"Ovi stolovi Donalda Judda stvarno su nevjerojatni i potpuno se stapaju sa stolicama", kaže Kim Kardashian u videu u kojem obilazi urede svoje tvrtke "Skkn by Kim", spominjući znamenitog američkog umjetnika, predstavnika minimal arta koji je nadaleko slavljen zbog svojih radova jednostavnih oblika. Jedini je problem što blagovaonski set s kojim se hvali nije djelo Donalda Judda, barem tako tvrdi njegova zaklada koja je tužila reality zvijezdu za lažne tvrdnje.

U tužbi, prema pisanju The New York Timesa, spominje se i tvrtka Clements Design koja je proizvodila stolove i stolice veoma nalik onima koje je dizajnirao Judd te je stoga Juddova zaklada tuži za kršenje autorskih prava.

"Potrošači će vjerojatno vjerovati da su Zaklada Judd i brend Donald Judd povezani ili na neki drugi način sponzorirani ili podržani od strane gospođe Kardashian", navodi se u tužbi. "Zaklada Judd kategorički zabranjuje kupcima korištenje namještaja Donald Judd u marketinške i promotivne svrhe."

Spor je započeo još 2022. godine, kada je Kim Kardashian na YouTubeu objavila video koji je imao više od 3,6 milijuna pregleda. U jednom trenutku zastaje u kuhinji svog ureda u Kaliforniji, gdje se nalaze stolovi i stolice naizgled identični onima koje je dizajnirao Judd.

image

Stolovi i stolice za koje realty zvijezda tvrdi da su dizajn Donalda Judda

Kim Kardashian/Planet/Profimedia/Kim Kardashian/planet/profimedia
image

Minimalistički urešeni uredi tvrtke "Skkn by Kim"

Kim Kardashian/Planet/Profimedia/Kim Kardashian/planet/profimedia
image
Kim Kardashian/Planet/Profimedia/Kim Kardashian/planet/profimedia

Juddov stol, inače, košta 90 tisuća dolara i samo su tri primjerka prodana u posljednjih 15 godina prema podacima umjetnikove zaklade. Stolice pak koštaju 9 tisuća dolara i prodano ih je više od 350, svaka je numerirana.

Iz Juddove zaklade kontaktirali su Kim Kardashian u vezi namještaja već tri dana nakon što se video prvi put pojavio. Odgovoreno im je da će svakako ažurirati video te izbaciti sporni dio, no Zaklada Donalda Judda tražila je da se video potpuno izbriše, a namještaj "reciklira" odnosno uništi te da Kardashian objavi izjavu oko slučaja.

Prozvani Clements Design pak tvrdi se da se njihov namještaj razlikuje od umjetnikovih kreacija.

"Jednostavno nije točno da je Clements Design naručio imitaciju stolova i stolica Donalda Judda" napisao je njihov odvjetnik Zakladi, dodajući da su vrsta drva i ukupni omjeri bili drugačiji.

"To su različiti stolovi s različitim dizajnom." No Zaklada je u svojoj tužbi ukazala na fakturu tvrtke Clements Design u kojoj je namještaj opisan kao "u stilu Donalda Judda" uz sliku autentičnog blagovaonskog seta u vlasništvu Zaklade Judd.

"Niže je kvalitete od namještaja Donalda Judda", izjavila je odvjetnica koja zastupa Zakladu. "Ne želimo da nas se miješa s Kim Kardashian. Poštujemo ono što ona radi, ali ne želimo biti upleteni u ovo", zaključila je.

I dok je Kim Kardashian odbila za medije komentirati tužbu, iz Clements Designa su poslali priopćenje u kojem se kaže da postoje "očite ključne razlike" između namještaja i da je tvrtka zatečena tužbom jer su uloženi napori da se problem riješi prijateljski ali se, kako navode, Juddova zaklada nije bila voljna nagoditi pod razumnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:45