NOVA HIT SERIJA

Bila je najbogatija žena na svijetu, držala čuvenu kozmetičku firmu, a njeno ime veže se uz aferu koji je tresla Francusku

Liliane Bettencourt, 2005.

 Patrick Kovarik/Afp/Profimedia/Patrick Kovarik/afp/profimedia
Afera je zahvaljujući francuskoj trodijelnoj dokumentarnoj seriji "Milijarderka, batler i ljubavnik" ponovno u žiži pozornosti

Bila je najbogatija žena na svijetu, čija se imovina procjenjivala na gotovo 45 milijardi dolara, prijateljevala je s predsjednicima, dužnosnicima, kraljevima, u svojim rukama držala najveću kozmetičku tvrtku te vodila najbogatiju francusku filantropsku fundaciju. Dug i osebujan život završila je u devedesetpetoj godini života, a njeno ime i danas se povezuje sa skandalom koji je svojedobno potresao Francusku, aferom koja je zahvaljujući francuskoj trodijelnoj dokumentarnoj seriji "Milijarderka, batler i ljubavnik" ponovno u žiži pozornosti.

Liliane Bettencourt, nasljednica L‘Oréalova carstva, mnogo je mlađeg umjetnika François-Marie Baniera obasipala darovima, nekretninama te milijunima dolara. Kada je njena kći Françoise Bettencourt Meyers posljedično potaknula istragu o tome, sve je rezultiralo aferom koja je uzrokovala i politički sunovrat nekadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, piše Vanity Fair.

Tada osamdesetosmogodišnja kći Eugènea Schuellera, osnivača L‘Oréala, spomenutom piscu, umjetniku i fotografu, dakle, poklanja darove u vrijednosti od više od milijardu dolara, piše Vanity Fair. Njena ga kći, koja je s bogatom majkom u zategnutim odnosima još od tinejdžerskih dana, 2007. tuži zbog navodnog iskorištavanja Lilianeine slabosti. Također, Lilianein batler Pascal Bonnefoy potajno snima njene razgovore s financijskim savjetnicima, uključujući Patriceom de Maistreom. Snimke, koje su procurile u javnost, ukazivale su na poreznu prevaru, upitno vlasništvo nad tropskim otokom te potencijalno ilegalne odnose s francuskim predsjednikom, čiju je kampanju djelomično financirala upravo bogata nasljednica. Dijelom ove nevjerojatne priče je i ključna svjedokinja Lilianeine kćeri Françoise Bettencourt Meyers, koja prominentnog člana vlasti optužuje da je u predsjednikovo ime primio 195.000 dolara u gotovini. No dolazi do obrata koji ruši svjedokinjinu vjerodostojnost - a to je otkriće da je od Lilianeine kćeri primila 515.000 dolara.

Batlerove snimke i računovotkinjino svjedočanstvo

Sadržaj batlerovih snimki razotkrio je više od 100 milijuna dolara na dva neprijavljena švicarska, bankovna računa te neprijavljeni otok na Sejšelima, aluzije na strategije izbjegavanja plaćanja poreza te povezanost sa Sarkozyjevom Vladom te ministrom Éricom Woerthom i njegovom suprugom Florence.

Snimke, među ostalim, piše Vanity Fair, svjedoče Maistreovom naumu da švicarski novac gospođe Bettencourt preseli u "Hong Kong, Singapur ili Urugvaj....kako bi bila mirna". Pretpostavka je da je to podrazumijevalo da ne bi trebala brinuti da će francuski porezni obveznici saznati za njene neprijavljene novce u Švicarskoj, koja je prethodno ishodila dogovor s Francuskom, SAD-om te Velikom Britanijom, prema kojem su se dijelile informacije o vlasnicima računa iz spomenutih država.

Maistre Bettencourt priča i o Florence Woerth te joj priznaje da je potonju zaposlio na mjesto investicijske menadžerice jer "njen je muž bio ministar financija i to je od mene tražio...učinio sam to da njega usrećim". Spornoga je jednom prilikom opisao kao "veoma suosjećajnog, a što je još važnije, onoga tko nadgleda tvoj porez...On je prijatelj".

Spominje na snimci i da je u kontaktu sa Sarkozyjevim pravnim savjetnikom, koji ga uvjerava da "predsjednik pažljivo prati tužbu Bettencourt Meyers...Jako, jako dobro poznajemo tužitelja".

Maistreovi komentari digli su, očekivano, veliku prašinu, a oporba i mediji su se itekako zainteresirali za Woerthov odnos s Bettencourt, no Sarkozy je kolegu podupirao – "u potpunosti".

No, tu Sarkozyjevim problemima nije bio kraj. Još su ih više produbile tvrdnje Claire Thibout, nekadašnje računovotkinje gospođe Bettencourt i njena muža Andréa.

Čudno ponašanje

Thibout je, naime, dok je radila za gospođu Bettencourt, kao i neke druge zaposlenike, zabrinulo Benierovo ponašanje. Svoju zabrinutost iznijela je Bettencourt Meyers te kasnije policijskim istražiteljima. No, kod gospođe Bettencourt njeni su potezi izazvali nepovjerenje te je Thibout otpuštena. Kako se skandal u vezi Bettencourt i Woertha zagrijavao, Thibout je pak dala intervju za Mediapart te ustvrdila da je Maistre Woerthu dao 195.000 dolara u gotovini te time financijski pomogao predsjedničkoj kampanji Nicolasa Sarkozyja. Prema navodu koji joj se pripisuje, Sarkozy je, dok je između 1983. i 2002. godine bio gradonačelnik Neuillyja, bio čest gost u vili Bettencourt te je "primio kuvertu".

U medijima se počelo spekulirati o takozvanom "francuskom Watergateu".

Dan nakon objave intervjua za Mediapart, policijski su istražitelji došli razgovarati s Thibout, koja je tada boravila na jugu Francuske. Nakon ustrajnog ispitivanja bivša računovotkinja Bettencourtovih priznala je da nije sigurna kada se navodna isplata Woertha dogodila, a povukla je i tvrdnju da je Sarkozy osobno primao novac. Inzistirala je, ipak, da joj je Maistre naredio da pripremi kuvertu s gotovinom za Woertha. Pošto je djelomično povukla tvrdnje, Sarkozyjev ju je tabor okarakterizirao kao lažljivicu, dok je isti tabor Mediapart optužio za "fašističke metode".

Pod sumnjom su se našle i snimke. Pošto ih je snimio, Bonnefoy je iznenada napustio svoju poziciju te snimke ustupio Bettencourt Meyers, čiji ih je odvjetnik zatim predao sudu. Bettencourt je tvrdila da za snimke nije dala ni novčića. U tom je slučaju batlerov motiv postao nejasan i javila se sumnja o suradnji s Thibout, čiji je suprug napravio kopiju originalnih digitalnih snimki na 28 CD-a koji su predani sudu. Osobito čudno bilo je i to da je Bettencourt Meyers Thibout, koja je od gospođe Bettencourt dobila otpremninu u iznosu od 515.000 dolara, osobno dala još toliko novaca. Objašnjenje je ponudio Antoine Gillot, odvjetnik Bonnefoya i Thibout. Obrativši se Bettencourt Meyers te progovorivši o stanju njene majke te donacijama Benieru Thibout je riskirala otkaz pa joj je Bettencourt Meyers, svjesna toga, obećala isplatiti otpremninu do 1.03 milijuna dolara. Briga za Thibout bila je i među željama preminulog Bettencourta... I ovdje priča, naravno, ne završava. Thibout, Bonnefoy, Woerth, Maistre, Benier, Bettencourt te njena kći, kao i razni drugi akteri ove sage, ispleli su složenu priču o međuljudskim odnosima te interesima, koja je dotaknula čak i svijet politike. Detalje vezane za intrigantne događaje oko Liliane Bettencourt, razne zaplete i rasplete kojih se nismo niti dotakli, a o kojima su pisali razni mediji, prati, među ostalim, i dokumentarna serija "Milijarderka, batler i ljubavnik", u Hrvatskoj trenutno treća najgledanija serija na Netflixu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:01