RAZNI ŽANROVI

Najbolje domaće serije: Igor Šeregi, Kristijan Milić i Dalibor Matanić izazivaju ‘Kumove’

Nominirane serije

 Cropix/Press
Konkurencija televizijskih serija na Zlatnom Studiju nikada nije bila raznovrsnija, posebno u žanrovskom pogledu

Reklo bi se da konkurencija u kategoriji televizijskih serija za šesti po redu Zlatni Studio, nagradu Jutarnjeg lista, nikada nije bila tako raznovrsna, posebno u žanrovskom pogledu. Nominirani su “Šutnja”, “Nestali 2”, “Metropolitanci”, “Kumovi” i “Područje bez signala”, dakle od krimića do drame, od ratnih do humorističnih serija.

Serija “Metropolitanci”, koju je za HTV proizvela Ring produkcija, svojevrsni je pak spoj žanrova, tzv. dramedy. Kroz 14 epizoda kreator, glavni scenarist i producent Dario Vince te redatelj Igor Šeregi pozabavili su se aktualnom situacijom u našoj metropoli smjestivši radnju godinu i pol nakon razornog potresa i izbijanja pandemije u rubno gradsko naselje Vrtovec, a glavne uloge (makar je njih zapravo jako puno) dodijelili Reneu Bitorajcu i Dejanu Aćimoviću.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Uništena tvornica

- Ako bismo izdvajali jednu stvar koja je bila najveći izazov u nastajanju ‘Metropolitanaca’, onda je to svakako potreba da se kroz 14 epizoda vode paralelne priče 60 likova, uz još dvadesetak koji se pojavljuju nakratko. Naravno da ne možete sve pratiti istovremeno i svima posvetiti jednako vremena i pažnje. Zato smo se trudili da svi karakteri budu posebni i uvjerljivi i da svatko dobije ‘svojih pet minuta’, scenu ili više u kojoj je najvažniji, kao da je glavni lik serije. Dakako, puno pomaže ako odaberete dobre glumce koji svoj posao doživljavaju kao kreativni izazov - istaknuo je Vince.

image

Dejan Aćimović i Rene Bitorajac

Htv/

”Područje bez signala” oslonjeno je pak na posljedice prošlosti, točnije na priču o još jednoj uništenoj tvornici koju sada dva bratića pokušavaju oživiti. To je projekt od šest epizoda autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića, koji je i režirao seriju. U glavnim ulogama su Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Jovana Stojiljković, Izudin Bajrović, Goran Bogdan i Tihana Lazović - svaki od likova koje glume je protagonist jedne epizode. Scenarij su prema istoimenom romanu Roberta Perišića napisali Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.

Seriju su zajednički proizveli zagrebačka Kinorama, slovenska produkcijska kuća Perfo, srpska Sense Production i finska Citizen Jane. Glavni financijer bila je Hrvatska radiotelevizija, a seriju su unaprijed kupili slovenski Voyo i RTV Srbija.

- Serija je svjetsku premijeru imala na francuskom festivalu Series Mania u programu International Panorama i tamo je osvojila svoje prvo priznanje - nagradu za najbolju seriju. Uslijedila je nagrada publike na njemačkom festivalu Seriencamp, a ovo ljeto vratili smo se sa Sarajevo film festivala s pet Srca Sarajeva. Festivalski put se nastavio, a serija je dosad emitirana u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj i Portugalu i, sudeći po reakcijama publike, ima zaista ozbiljan broj obožavatelja - ističe Ankica Jurić Tilić.

image

Područje bez signala

Kinorama/HRT

Dramska dnevna serija Nove TV “Kumovi” najgledanija je domaća serija u ovoj godini s 520 tisuća gledatelja na dan u prosjeku. Kreativni producent je Josip Žuvan, redatelji Zoran Margetić, Tomislav Rukavina, Robert Orhel i Darko Drinovac, a glavni pisac Dea Matas. Prva sezona imala je 171 epizodu, a glavni su glumci Milan Štrljić, Vladimir Tintor, Olga Pakalović, Momčilo Otašević, Vedran Mlikota, Daria Lorenci i Ana Uršula Najev. Ukratko, priča prati tri obitelji, Gotovac, Macan i Akrap. Povezane kumstvom i interesom, sukobit će se u utrci za novcem i odlučivati o sudbini zabačenog mjesta Zaglave.

image

Serija Kumovi

Nova Tv

Događaji iz 2009.

- Najveći je izazov u kreiranju ‘Kumova’ bio okupiti glumačku ekipu koja će najbolje odgovarati napisanim likovima. Zadatak nije bio jednostavan jer main cast broji tridesetak likova, koji svi moraju biti s dalmatinskoga govornog područja jer je u pitanju serija koja je uronjena u mentalitet Dalmatinske zagore i njezin specifičan humor. Trud se isplatio, jer mislim da imamo jedan od najboljih i najtočnije pogođenih glumačkih ansambala koji se međusobno savršeno nadopunjuje - zaključuje Žuvan.

Za razliku od razigranih “Kumova”, serija “Šutnja”, koju je za HRT snimio Drugi plan, mračna je i potresna priča rađena po romanima Drage Hedla napisanima prema stvarnim događajima iz 2009., kad je u jednom osječkom domu za maloljetnice organiziran lanac prostitucije za lokalne političke i ekonomske moćnike.

Prva sezona ima šest epizoda, književni predložak prilagodio je Marjan Alčevski u suradnji s Miodragom Silom i Nebojšom Tarabom, koji su i producenti serije, a režiju potpisuje Dalibor Matanić. U glavnim ulogama su Goran Bogdan, proslavljena ukrajinska glumica Ksenia Mishina, Sandra Lončarić, Darko Milas...

image

Serija Šutnja

Drugi Plan/HRT

Druga sezona

- ‘Šutnja’ je u samom početku rađena kao vrlo široka koprodukcija u kojoj su uz HRT i Drugi plan sudjelovali i ukrajinska produkcijska kuća Star Media, ukrajinska streaming platforma OLL.TV, njemački Beta Film te ZDF/Arte, i u tom smislu radi se o zbilja jedinstvenom televizijskom projektu u Hrvatskoj koji je u startu izašao pred publiku od gotovo 200 milijuna ljudi. Dobila je iznimno dobre domaće i međunarodne kritike, prikazana je na vodećim međunarodnim festivalima, a bila je i finalist European Script Awarda. U ovom trenutku može se gledati na HBO Maxu, u SAD-u (Topic), zemljama Beneluxa (Lumiere)... - istaknuo je Taraba.

Produkciju ratne sage “Nestali”, točnije njezine druge sezone koju je za HRT snimila Clinica studio, potpisuju Vedran Kasap, Domagoj Jović i Joško Lokas, a režiju Kristijan Milić. Glavni glumački cast su Goran Navojec, Bojan Navojec, Filip Križan, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić, Sandra Lončarić i Enes Vejzović.

“Nestali 2” sa svoje četiri epizode izravan su nastavak radnje prvog dijela o hrvatskim vojnicima koji su preduboko ušli u neprijateljski teritorij, a odvija se u danima koji tome prethode, a završava na dan početka Oluje.

image

serija Nestali 2

Clinica Studio/HRT

- Najveći izazov bio je prenijeti priče ‘malih, a velikih ljudi’ koji su devedesetih godina prošlog stoljeća bili na ratištu kako bi nama danas omogućili slobodan život. A s produkcijske strane to je bilo snimanje u vrijeme korone sa setom od 80-ak ljudi dnevno. Produkcija serije završena je u roku, što je bio nevjerojatan pothvat s obzirom na tadašnje uvjete snimanja - kazao je Lokas.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:11