DODJELA EMMYJA

Ovog vikenda je prvi virtualni holivudski event. Ili će sve poći po krivu ili će biti spektakl

 Farrell/bfa/rex/shutterstock
Gledatelje HRT-a kroz dodjelu nagrada u studiju će cijelu noć voditi komentatori, a uvodna emisija počinje u nedjelju u 1:20 sati

Ovog vikenda popijte koju kavu više kako bi se pripremili za noćni televizijski spektakl, kojeg najavljuju Američka akademija televizijskih umjetnosti i znanosti, ali i naš HRT.

Evo o čemu se radi!

Hrvatska radiotelevizija u noći s nedjelje, 20. rujna na ponedjeljak, 21. rujna na svom će Prvom programu prenositi dodjelu nagrade Emmy za najbolja ostvarenja na području televizijske produkcije.

Nisu Oscari, ali ova dodjela Emmyja bit će navodno posebno zanimljiva.
Zašto?

Prvo veliko holivudsko događanje od početka korona krize - 72. dodjela nagrada Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti iz Staples Centrea u Los Angelesu - odvit će se virtualno.

Domaćin ceremonije 72. dodjele nagrada koji će se uživo javljati s pozornice Staples Centera u Los Angelesu je komičar i poznati televizijski voditelj Jimmy Kimmel. No, zbog pandemije koronavirusa ova dodjela neće biti uobičajena. Neće biti crvenog tepiha i glamuroznih odjevnih kombinacija. Krema televizijskog svijeta ovog se puta neće okupiti na jednom mjestu, već će se svatko od njih javljati iz svog doma.

image
Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Kako je najavljeno, u izravnom prijenosu javit će se čak 138 zvijezda - među kojima su Oprah Winfrey, America Ferrera i Gabrielle Union, sa 114 lokacija u 10 zemalja, a američka kantautorica Gabriella Wilson, poznatija kao H.E.R. nastupit će u sklopu segmenta "In Memoriam".

Svima njima produkcija je doma poslala kameru i mikrofon, odnosno omogućila im je osnovne tehničke uvjete za javljanje uživo.

Pitate se što bi moglo poći po krivu?

Pa... sve ono što pođe naopako i na običnom Zoom sastanku. Hoće li svi znati postaviti kameru, uključiti mikrofon kada treba i isključiti ga pravovremeno ili ćemo čuti neplanirane komentare i upadice ukućana? Hoće li zvijezde paziti na kadar? Hoće li se srediti za prijenos ili će se javiti iz pidžame?

Čini se da bi ove godine sam prijenos mogao biti veće iznenađenje od samog proglašenja dobitnika prestižne nagrade.
Unatoč posebnim uvjetima u kojima se održava prijenos dodjele nagrada, producenti su se ipak obećali posebno potruditi kako bi osigurali da se program uistinu doima poput velike holivudske produkcije, a ne kao trosatni Zoom sastanak.

image
Mark Ralston

Gledatelje HRT-a kroz dodjelu nagrada u studiju HRT-a cijelu noć će voditi komentatori Nenad Korkut, Dean Sinovčić i Boško Picula a urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić. Uvodna emisija počinje u 1:20 sati, nakon čega slijedi prijenos dodjele nagrada.

Ove se godine nagrade Emmy za programe u udarnom terminu (programi premijerno emitirani u večernjem terminu između 18 h i 2 h) dodjeljuju u 23 kategorije svrstane u četiri područja: formati (5 kategorija), gluma (6 kategorija za glavne i 6 kategorija za sporedne uloge), režija (3 kategorije) i scenarij (3 kategorije).

Što se tiče televizijskih formata nagrađuju se najbolji radovi u kategorijama dramskih serija, humorističnih serija, miniserija, talk šoua i natjecateljskog šoua. Računajući sve kategorije na nedjeljnoj svečanosti najviše nominacija, njih jedanaest, ima znanstveno-fantastična miniserija "Čuvari" koja je ovogodišnji rekorder i po ukupnom broju nominacija (26) uključujući kreativna dostignuća. Riječ je o ekranizaciji motiva istoimena kultnog stripa iz 1986. izdavačke kuće DC Comics o skupini superjunaka iz alternativne prošlosti. Uz "Čuvare" u istoj su kategoriji nominirani i "Gospođa Amerika", "Neortodoksna", "Little Fires Everywhere" i "Unbelievable".

U kategoriji najbolje dramske serije koja kao i kategorija najbolje humoristične serije od ove godine ima osam naslova, nominirani su: "Nazovi Saula", "Kruna", "Sluškinjina priča", "Ubijanje Eve", "The Mandalorian", "Ozark", "Čudne stvari" i "Nasljeđe". Za Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije natječu se pak "Bez entuzijazma, molim", "Mrtav za mene", "Dobro mjesto", "Nesigurna", "Metoda Kominskog", "Čudesna gospođa Maisel", "Schitt's Creek" i "Kad padne mrak". Nakon po broju nominacija vodećih "Čuvara", najviše nominacija imaju "Nasljeđe" (10 nominacija), "Ozark" (9 nominacija), "Čudesna gospođa Maisel" i "Schitt's Creek" (po 8 nominacija) te "Gospođa Amerika" i "Kruna" (po 6 nominacija). Među televizijskim kućama 72. svečanu dodjelu nagrada Emmy u udarnom terminu s najviše nominacija, njih 37, dočekuje Netflix koji je upravo tijekom pandemije doživio ekspanziju, a slijede ga HBO (32 nominacije), Hulu (14 nominacija) te FOX i NBC s 11 nominacija.

image
Press


Ove godine je među nominiranima za ovu nagradu i dvoje Hrvata. Radi se o Ani Buljan, dizajnerici seta hvaljene i napete HBO-ove serije "Nasljeđe" (Succession) koja se lani snimala u Hrvatskoj te Felixu Šoletiću, koji je ovogodišnji kandidat u kategoriji najbolje uvodne špice (Outstanding Main Title Design) za seriju „Političar” (The Politician) koja se od 2019. prikazuje na Netflixu, a samom Šoletiću je ovo čak treća nominacija.

Inače, dodjelu nagrada Emmy naizmjence organiziraju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX) pri čemu je ove godine produkcija pripala ABC-u koji 72. dodjelu dočekuje s četiri nominacije za svoja ostvarenja. Ovogodišnja dodjela svakako ulazi u povijest televizijskog medija jer će se umjesto klasično produciranog šoua s crvenim tepihom, glazbeno-scenskim programom i mnogobrojnom publikom u gledalištu, upriličiti svečanost primjerena aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Kaliforniji i svijetu.

"Ovogodišnja svečana dodjela televizijskih nagrada Emmy ostat će upamćena i po svom konceptu, i po nominiranim ostvarenjima. Zbog epidemioloških prilika uzrokovanih koronavirusom, svečanost je uz domaćina Jimmyja Kimmela svojevrsni spoj 'svečanosti na daljinu' i izravnog prijenosa s gotovo 140 lokacija na kojima će se nalaziti nominirani i njihovi najavljivači. Veoma zahtjevan u produkciji, šou je pregled najboljih televizijskih ostvarenja u godini koja je po svemu povijesna te ne treba sumnjati da će se 2020. uskoro i sama naći u mnogobrojnim ekranizacijama za mali i veliki ekran“, rekao je Boško Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:02