ŠALABAHTER IZ FILMA

Pogledali smo novi ‘Planet majmuna‘: Prva tri bila su sjajna, ovaj nije ni blizu tome

Kevin Durand u filmu ”Planet majmuna: Novo kraljevstvo”

 FlixPix/Alamy/Alamy/Profimedia
Redatelj Wes Ball kompetentan je, ali nekreativan autor koji previše igra na sigurno. Rezultat toga je predvidljiv film bez prave napetosti

Nakon što je filmski studio Disney krajem ožujka 2019. kupio konkurenta 20th Century Fox, objavio je da će se revitalizirani serijal filmova "Planet majmuna" nastaviti. Ta je vijest malo koga iznenadila jer su filmovi "Planet majmuna: Postanak" iz 2011., "Planet majmuna: Revolucija" iz 2014. te "Planet majmuna: Rat" u kinima uprihodovali preko 1,6 milijardi dolara.

"Postanak", "Revolucija" i "Rat" publiku su osvojili pričama o problemima koji muče moderni svijet - genetskim manipulacijama, farmaceutskim tvrtkama opsjednutima zaradom, nesavjesnim znanstvenicima, nasilnicima na pozicijama moći, prisilnom radu - te promoviranjem suosjećanja, pacifizma, suradnje, obrazovanja, oprosta i nesebičnosti.

Redatelji Rupert Wyatt ("Planet majmuna: Postanak") i Matt Reeves ("Planet majmuna: Revolucija" i "Planet majmuna: Rat") u njima su vješto balansirali između emocija koje motiviraju likove i odnosa među njima te filozofije i koncepata oko kojih se sukobljavaju.

Ipak, najveći adut tih filmova virtuozni je engleski glumac Andy Serkis, stručnjak za tzv. motion-capture glumu. Serkis se proslavio ulogom Golluma u trilogiji "Gospodar Prstenova", lika koji je djelomično stvoren na snimanjima, a djelomično u računalima. Svoj je zanat usavršio u trilogiji ""Planet majmuna: Postanak", "Planet majmuna: Revolucija" i "Planet majmuna: Rat" u kojoj je utjelovio majmuna Cezara.

Iako su filmovi o inteligentnim majmunima koji govore mogli vrlo lako mogli ostati na razini štosa, Wyatt, Reeves i Serkis od njih su napravili kvalitetnu mješavinu akcije i znanstvene fantastike.

Novi film iz serijala, "Planet majmuna: Novo kraljevstvo" u hrvatska je kina stigao 9. svibnja, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi dva razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i tri zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:01