NAKON DRAMATIČNOG APELA

Odgovor Simfonijskom orkestru: Nećemo dati da se ugasite. Međutim, mnogi djelatnici HRT-a su plaćeni ispod prosjeka

Lisinski subotom, Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent Pascal Rophe

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
‘HRT je izrazito ponosan na naše orkestre i posebno zahvalan na visokoj umjetničkoj vrijednosti i doprinosu hrvatskoj glazbi koju oni ostvaruju‘

Četiri dana nakon dramatične objave članova Simfonijskog orkestra HRT-a čiji koncert prošlog tjedna nije počeo glazbom već priopćenjem u kojem umjetnici upozoravaju na to da su potplaćeni te da je orkestar desetkovan zbog toga što su mnogi glazbenici bili prisiljeni potražiti egzistenciju negdje drugdje oglasio se i HRT.

- HRT je izrazito ponosan na naše orkestre i posebno zahvalan na visokoj umjetničkoj vrijednosti i doprinosu hrvatskoj glazbi koju oni ostvaruju. Na žalost, širom Europe gase se orkestri, što se na HRT-u neće dogoditi. Međutim, mnogi djelatnici HRT-a su ispod prosječno plaćeni, a za rješavanje tog problema potrebno je novo zakonsko rješenje i drugačije financiranje HRT-a - poručio je Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb istaknuvši kako je HRT vrlo ozbiljno shvatio apel članova Simfonijskog orkestra HRT-a, u kojem su upozorili na teške materijalne uvjete i niske plaće zbog čega je većina umjetnika iz orkestara HRT-a, pa tako i Simfonijskog orkestra HRT-a, dovedena u vrlo teške egzistencijalne uvjete i prilike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:50