KHAOS KOLEKTIV

‘Misija nam je stvoriti siguran prostor za mlade autore te mlade približiti kazalištu‘

Khaos kolektiv

 /Luka Dubroja
Rođenje Khaos kolektiva i pokretanje internetske stranice ove umjetničke organizacije održat će se 12. veljače u Botaničaru

Khaos kolektiv, mlada umjetnička organizacija koju čini skupina ambicioznih glumaca, režisera, likovnih umjetnika, glazbenika, dizajnera, dramaturga, 12. veljače u 21 sat baru Botaničar organizira slavlje. Bit će to proslava rođenja kolektiva koji suradnjom želi stvarati nove, uzbudljive interdisciplinarne projekte koji će služiti kao osvježenje na trenutnoj umjetničkoj sceni. Na događanju bit će predstavljeni organizacija, njeni članovi i bivši projekti, dok će novi biti najavljeni. Pokrenut će se i internetska stranica.

Misija im je stvoriti siguran prostor za mlade autore s naglaskom na izvedbenu umjetnost. Khaos kolektiv vide kao platformu za istraživanje, razvoj, produkciju, izvođenje, plasman i distribuciju suvremene nezavisne scene u hrvatskoj i šire. Žele stvarati projekte koji su inovativni te rezoniraju s današnjim vremenom, uzimajući u obzir bogatu tradiciju i običaje ovih prostora.

Khaos u nazivu organizacije predstavlja današnje vrijeme u kojoj umjetnici traže svoje mjesto u svijetu, ali i težnju za promjenom na sceni. Svojim projektima žele zainteresirati širu javnost, a mlađu publiku približiti kazalištu.

Kako navode, 2021. godine, kao ispit iz režije na trećoj godini preddiplomskog studija Kazališne režije i radiofonije redateljica Kristina Grubiša sa četvero glumaca; Lukom Knezom, Marinom Stevićem, Igorom Jurinićem i Deom Presečki radi predstavu prema romanu Anthony Burgessa "Paklena naranča". Predstava je izvedena u Katranu, bivšoj tvornici, a nastala je u suradnji sa studentima preddiplomskih i diplomskih godina s Odsjeka kazališne režije, glume, dramaturgije, oblikovanja svjetla, plesa, produkcije, snimanja i montaže sa Akademije dramske umjetnosti, studenti Odsjeka slikarstva i grafike s Akademije likovne umjetnosti te studenti Odsjeka arhitekture i urbanizma i dizajna s Arhitektonskog fakulteta. Prostor Katrana - Shock Show Industry tako je postao kultni Korova bar u kojem publika dijeli prostor s nasilnim i često grotesknim likovima "Paklene naranče".

image

Karla Leko, Patrik Gregurec, Marta Dolenčić, Igor Markić-Nikolac

/Luka Dubroja

Predstava je izvedena deset puta, a kroz proces stvaranja među okupljenim autorskim timom (Kristina Grubiša, Luka Knez, Marin Stević, Igor Jurinić, Dea Presečki) stvorila se težnja i želja za daljnjim izvođenjem tog djela, ali i drugih, sličnih projekata. Svjesni da zapravo ne postoji platforma koja bi im to omogućila, uvidjeli su da im preostaje samo jedna mogućnost - da je stvore sami. Okupljenoj petorki zatim se pridružila i glumica Lara Nekić s kojom 2023. godine službeno osnivaju umjetničku organizaciju Khaos Kolektiv. Ali, Khaos je još bio daleko od svog pravog "rođenja". Kroz navedenu godinu pripremali su se temelji za strukturu koja sada, u 2024. godini, poprima svoj pravi oblik. Pripremaju repertoar i nove predstava, širene Khaosa i uključu nove članove (Karla Leko, Patrik Gregurec, Kristijan Popović, Marta Dolenčić, Marijana Cigić, Matej Kniewald, Igor Markić-Nikolac, Martin Šatović, Franka Margeta). Dolazi i do promjena u osnivačkom statusu (Lorenzo Raušević kao novi suosnivač) te definiranja ciljeva i planova za budući rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:07