ANTONIO SCURATI

Autor knjige o Mussoliniju, koja je hit i u Hrvatskoj, ozbiljno optužio RAI: ‘Cenzurirali su moj govor o antifašizmu‘

Antonio Scurati
 

 Damjan Tadic/Cropix
Roman ‘M. Dijete svojega vremena‘ prodan je u više od 600.000 primjeraka, kod nas ga je izdala Fraktura, a tom smo prigodom s njim razgovarali. Radi na novoj, koja se odvija i u Hrvatskoj

Pisac Antonio Scurati optužio je RAI za cenzuru nakon što je otkazano njegovo gostovanje. Trebao je, naime, pročitati svoj antifašistički govor povodom državnog praznika 25. travnja, kojim se slavi oslobođenje Italije od fašizma, na Rai 3 u subotu navečer. No, dobio je poruku od uredništva emisije, da je njegovo pojavljivanje otkazano "iz uredničkih razloga". On smatra da je to demonstracija sile premijerke Giorgije Meloni,

Otkazivanje njegova govora izazvalo je žestoke reakcije novinara ove televizijske postaje, kolega pisaca i oporbenih čelnika.

U govoru je među ostalim spominjao i Giacoma Matteottija, političkog protivnika Mussolinija kojeg su ubili fašistički ubojice 1924.. Također je sadržavao odlomak u kojem se kritiziraju talijanski "postfašistički" čelnici jer nisu "poricali svoju neofašističku prošlost".

"Bez sumnje, to je ono što ih je razbjesnilo", rekao je Scurati za Guardian. "I također zbog onoga što predstavljam i tvrdim u svojim knjigama … a to je da postoji kontinuitet između fašizma Mussolinija i populističkih nacionalista u Europi."

Ravnatelj televizije Paolo Corsini zanijekao je da je govor bio cenzuriran,rekao je da je otkazan zbog honorara "višeg od očekivanog" kojeg je tražio Scurati.

Scurati je rekao da je njegov honorar dogovoren, a ugovor potpisan prije nego što je monolog trebao biti emitiran. "Honnorara je bila savršeno u skladu s onima koja se isplaćuju ostalim autorima... Bila je ista kao u prošlosti, kada nije bilo problema."

U znak solidarnosti, govor je u cijelosti objavilo nekoliko talijanskih novina i web stranica. Meloni je na društvenim mrežama napisala da su njegove optužbe netočne.-

Antonio Scurati, jedan od najvažnijih talijanskih pisaca, autor je knjige ‘M. Dijete svojega vremena‘ koju je kod nas izdala Fraktura u prijevodu Ane Badurine. Knjiga se bavi životom Benita Mussolinija i međunarodni je bestseller.

Ovaj profesor književnosti i kreativnog pisanja u Milanu rođen je u Napulju, a odrastao u Veneciji. Ponekad piše i za novine, među kojima su La Stampa i Corriere della Sera.

Dok je bio u Zagrebu, razgovarali smo, pa mi je rekao među ostalim: "Fašizam je bio antipolitički pokret i s te točke gledišta danas vidimo da isti osjećaj raste s ogorčenjem degradirane sitne buržoazije, slabošću stare parlamentarne klase, sljepoćom liberalne inteligencije i samoubojstvom ljevice. Nisam očekivao te simetrije, otkrio sam ih dok sam pisao. Prisutan je i osjećaj razočaranja, izdaje. Međutim, netočno bi bilo poistovjećivati ono što nazivamo novim populizmima s povijesnim fašizmom."

Roman "M. Dijete svojega vremena" prodan je u više od 600.000 primjeraka u prvoj godini objavljivanja, preveden je u četrdesetak zemalja, snima se televizijska serija zasnovana na njemu (Sky) koju režira Stefano Bises ("Gomorra") u suradnji s Davideom Serinom ("1992"). Roberto Saviano, autor "Gomorre", napisao je da je to "knjiga koju je Italija čekala desetljećima. Remek-djelo". Kritika objavljena u The New York Timesu je, među ostalim, zabilježila: "Lekcija iz antifašističke povijesti prerušena u roman".

Druga knjiga "M. Čovjek providnosti", isto je izdala Fraktura, nedavno je u Italiji izašla treća ("M. Gli ultimi giorni dell‘Europa" (2022.)., a pisac upravo radi na četvrtoj, koja se djelomice odvija, kako nam je rekao, i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:36