VELIKI USPJEH

Jurica Pavičić za svoj roman ‘Crvena voda‘ dobio nagradu za najbolji europski krimić

Jurica Pavičić
 Duje Klaric/Cropix
Roman "Crvena voda" u Lyonu proglašen ovogodišnjim laureatom Prix Le Point du Polar européen

Roman "Crvena voda" Jurice Pavičića ovogodišnji je dobitnik francuske nagrade Le Point du Polar européen. Nagrada se od 2003. dodjeljuje za najbolji europski detektivski roman - triler ili noir koji je napisan na francuskom ili objavljen u francuskom prijevodu.

Nagradu koju dodjeljuje Le Point Pavičić će primiti u petak na Festivalu Quais du Polar koji se održava u Lyonu. Uručit će mu je Jean-Louis Debré, predsjednik žirija, na svečanosti u lyonskoj Palači burze.

Roman "Crvena voda" objavio je Profil, a na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo. Lanjski laureat nagrade Le Point du Polar Européen je britanski pisac Abir Mukherjee sa svojim romanom "The Attack on Calcutta-Darjeeling".

Članovi žirija

Članovi žirija Prix Le Point du Polar européen su ugledni francuski pisci i novinari: Jean-Louis Debré, Hannelore Cayre (dobitnik te nagrade 2017. godine), Jacques Dupont, Irène Frain, René Fregni, Julie Malaure, Christophe Ono-dit-Biot te François Pirola, predsjednik Quais du Polar festivala.

"Drago mi je da je knjiga s malog jezika uspjela, da ima veliki medijski odjek. O romanu je izašlo puno tekstova po raznim ozbiljnim novinama, u Le Mondeu, Liberationu... Roman je dobio vidljivost", kazao je Jurica Pavičić iz Lyona.

"Roman je doživio sjajnu recepciju u Hrvatskoj, ne samo kod kritičara već i kod publike. Postao je bestseler. 'Crvena voda' je svojevrsna društvena saga, zahvaća široko razdoblje i portretira društvo", kazala je urednica romana Adriana Piteša te dodala: "Jako sam sretna, francuski prijevod je zbilja imao krasnu recepciju, objavljen je niz kritika, a i ova nagrada je doista potvrda da je roman prepoznat."

Dobitnik Gjalskog i Friza

Roman "Crvena voda" dobitnik je nagrada Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i nagrade Meša Selimović za najbolji roman u 2017. godini.

Roman je objavljen u jesen 2017., u Francuskoj je izašao minulog proljeća.

"Crvena voda" govori o nestanku sedamnaestogodišnje djevojke, prati potragu za njom koja traje gotovo tri desetljeća. Paralelno s napetom pričom o potrazi za nestalom djevojkom autor opisuje i društvenu tranziciju i promjene u Hrvatskoj, mentalitet sredine u kojoj se radnja odvija. Radnja romana počinje 1989., relativno kratko pred rat. U rujnu posljednje godine komunizma, u doba dok još svi imaju poslove i ne znaju za zakon tržišta i prljave igre kapitala, u vrijeme dok još djecu nisu poslali na ratišta i dok još djedovinu nisu rasprodali strancima, u takvom Mistu netragom nestaje srednjoškolka koju će tražiti gotovo tri desetljeća. Službena potraga pada u zaborav početkom rata, ali zato je ona obiteljska opsesivna i uporna, autor daje, u pozadini, kao kulisu, kroki vremena velikih promjena - propada jedan sustav, raspada se zemlja, počinje rat, dolazi vrijeme upiranja ka liberalnoj demokraciji i sve, dobro nam znane, zamke što stižu s tranzicijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:52