‘SITAN ŽIVOT‘

Večeras će se u Booksi istraživati običan život tzv. ‘malih ljudi‘, često zatrpan lavinom klikbejtovskih vijesti

Tea Tulić

 Booksa
Četvrto izdanje "Spisateljica u dijalogu" nazvano "Sitan život", večeras u 19 sati u zagrebačkoj Booksi ugošćuje dvije nagrađivane prozaistice Mimu Juračak i Teu Tulić

Četvrto izdanje "Spisateljica u dijalogu" nazvano "Sitan život", večeras u 19 sati u zagrebačkoj Booksi ugošćuje dvije nagrađivane prozaistice Mimu Juračak i Teu Tulić. Program vodi i moderira Luiza Bouharaoua.

"Spisateljice u dijalogu" treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što "mlade" autorice mogu naučiti od "starijih" i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program "Spisateljice u dijalogu" istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja osam autorica, nagrađivanih spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme emocionalnosti i snage, mirovanja i bivanja, vlastitog i tuđeg (ženskog) glasa, autobiografije i biografije te poetike svakodnevnog, program uključuje sljedeće autorice i naslove: "Leglo" Suzane Matić, "Djevojku zarez" Rajne Racz, "Mirovanje" Dunje Matić, "Stjenice" Martine Vidaić, "Ja se zovem Lidija Deduš" Lidije Deduš, "Maria Callas se baca u more" Zirnke Posavec, "Sitan život" Mime Juračak i "Strvinari starog svijeta" Tee Tulić.

image

Mima Juračak

/Booksa

Večeras će u Booksi govoriti o debitantskoj zbirci priča "Sitan život" Mime Juračak i najnovijem romanu Tee Tulić "Strvinari starog svijeta", istraživati običan život tzv. "malih ljudi", svakodnevan i nevidljiv, vrlo često zatrpan beskonačnom lavinom klikbejtovskih vijesti.

"Stalno suočeni s vlastitim nepripadanjem, likovi ovih proza melankolični su svjedoci iščezavanja pouzdanijeg svijeta koji se grubosti života supostavljaju dubokom povezanošću jedni s drugima i nepokolebljivom nježnošću. U životima koji su naočigled ni po čemu osobiti, ove nadarene prozaistice vješto otkrivaju začudno i čudesno i pritom pred čitateljicama otvaraju čitave svemire.", kaže Luiza Bouharaoua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:23