LAŽNE VIJESTI

Direktorici YouTubea stiglo pismo: ‘Vaša platforma je leglo fake newsa‘

YouTube/Ilustracija

 Postmodern Studio/Alamy/Alamy/Profimedia
‘Svijet je nebrojeno puta vidio u kojoj mjeri su dezinformacije i netočne informacije destruktivne za društvo i demokraciju‘, tvrde.

Brojne "fact-checking" inicijative iz zemalja diljem svijeta obratile su se otvorenim pismom direktorici YouTubea Susan Wojcicki, sa zahtjevom da poduzme određene korake za sprječavanje širenja dezinformacija na toj platformi, piše Guardian.

U pismu koje je potpisalo više od 80 grupa sa ciljem provjeravanja činjenica i informacija, uključujući "Full Fact" iz Ujedinjenog Kraljevstva i "Washington Post's Fact Checker", navodi se da popularna platforma za dijeljenje videa sadrži mnoštvo upitnih videa autora "Doctors for the Truth", koji šire dezinformacije u vezi covida-19, i videozapise koji podržavaju narativ o "prijevari" tijekom američkih predsjedničkih izbora.

image

Susan Wojcicki

Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia

- YouTube dopušta da beskrupulozni akteri koriste platformu kako bi manipulirali i iskorištavali druge, te sami organizirali i prikupljali sredstva. Trenutne mjere pokazale su se nedostatnima - stoji u pismu izvršnoj direktorici YouTubea u kojem se YouTube opisuje kao “glavni kanal” za laži.

U pismu podsjećaju Wojcicki da su prošle gotovo dvije godine od početka pandemije covida-19.

- Svijet je nebrojeno puta vidio u kojoj mjeri dezinformacije i netočne informacije mogu biti destruktivne za društvo i demokraciju te javno zdravlje - stoji u pismu, gdje tvrde da su dezinformacije odnijele previše života te je mnoštvo ljudi upravo zbog navedenih problema izgubilo svoje najbliže.

Četiri nužne promjene

Organizacije za provjeru informacija pozvale su YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, da izvrši četiri promjene u svom poslovanju:

- financiranje neovisnih istraživačkih kampanja protiv dezinformacija na video platformi

- pružanje poveznica na pobijanja dezinformacija unutar videa

- zaustavljanje svojih algoritama, odnosno, zaustavljanje daljnjeg širenja distributera lažnih informacija

- potaknuti borbu protiv neistina u videozapisima koji nisu na engleskom jeziku

- Nadamo se da ćete razmisliti o provedbi ovih ideja za javno dobro i da želite od YouTubea napraviti platformu koja uistinu daje sve od sebe kako bi spriječila dezinformacije - stoji u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:20