NOVI PROBLEMI

Padaju Muskovi sateliti! ‘Njih 40-ak naletjelo je na geomagnetsku oluju, na putu su prema dolje...‘

Starlink sateliti

 Mark Garlick/science Photo Libra/AFP
Tvrtka multimilijardera Elona Muska kaže da će 80 posto satelita koje je lansirala prošlog tjedna izgorjeti umjesto da stignu u orbitu

SpaceX će izgubiti do 40 od 49 Starlink satelita koje je lansirala prošlog tjedna kao rezultat geomagnetske oluje, objavili su iz te tvrtke.

Tvrtka Elona Muska lansirala je satelite u nisku orbitu Zemlje 3. veljače iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, no sada se očekuje da će 80 posto njih izgorjeti umjesto da dosegnu planiranu orbitu, prenosi The Guardian.

"Nažalost, na satelite koji su raspoređeni u četvrtak značajno je utjecala geomagnetska oluja u petak", navodi SpaceX u priopćenju. "Te oluje uzrokuju zagrijavanje atmosfere i povećanje gustoće atmosfere na manjim visinama".

'Atmosferski otpor'

Navode kako su brzina i snaga oluje rezultirali "atmosferskim otporom" koji je bio i do 50 posto veći nego tijekom prethodnih lansiranja.

Geomagnetske oluje rezultat su međudjelovanja između sunčevog vjetra, odnosno struje energetski nabijenih čestica sa Sunca, te Zemljinog magnetskog polja.

Iako sateliti imaju zapovijed da se "sklone od oluje" leteći na "njezinom rubu (kao list papira)", nisu uspjeli izvesti potrebne manevre da bi došli do željene orbite.

image

Starlink sateliti

Ismail Duru/AFP

"Do 40 satelita će ponovno ući ili su već ušli u Zemljinu atmosferu", navela je tvrtka. "Sateliti koji se spuštaju ne predstavljaju rizik od sudara s drugim satelitima".

Sateliti Starlink dizajnirani su tako da se raspadnu pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu, ističu u tvrtki, "što znači da se ne stvaraju nikakve orbitalne krhotine i niti jedan dio satelita ne udara u tlo".

SpaceX je već lansirao 2.000 Starlink satelita te ima dozvolu američkih vlasti da lansira ukupno njih 12.000.

Mreža Starlink satelita izaziva sve veću zabrinutost astronoma, koji strahuju da bi "megakonstelacija" od nekoliko desetaka tisuća satelita mogla 'zatrti' noćno nebo i omesti sposobnosti znanstvenika da proučavaju udaljeni svemir.

Sve više zabrinutih

Josef Aschbacher, čelnik Europske svemirske agencije (ESA), rekao je u prosincu da Musk "donosi pravila" u svemiru i pozvao na koordiniranu akciju Europske unije kako bi se osiguralo da satelitska internetska struktura tvrtke SpaceX ne sprječava druge države u lansiranju vlastitih satelita.

U istom mjesecu Kina je optužila SAD za ignoriranje međunarodnih ugovornih obveza nakon dva "bliska susreta" u kojima je kineska svemirska postaja bila prisiljena manevrirati kako bi izbjegla sudare sa satelitima Starlink.

Starlink je projekt kojega je cilj omogućiti pristup internetu putem satelita u bilo kojem dijelu Zemlje.

Procjenjuje se da svaki satelit u ovom projektu za pružanje nove globalne internetske usluge košta više od 250.000 dolara, zbog čega tvrtka očekuje gubitak od najmanje 10 milijuna dolara, plus procijenjenih 15 milijuna dolara troškova novog lansiranja kojim bi ih se nadomjestilo.

Cijeli Starlink projekt se procjenjuje na 10 milijardi dolara za stvaranje konstelacije od 12.000 satelita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:29