TUMOR MOZGA

Davali su mu devet mjeseci života, a onda je pristao na ‘eksperiment‘: ‘Pogledali smo snimke i bili oduševljeni‘

Ilustracija

 Sergiy Artsaba/Panthermedia/Profimedia/Sergiy Artsaba/panthermedia/profimedia
Mjesecima nakon završetka istraživanja na oduševljenje liječnika nove snimke su pokazale kako je tumor u potpunosti nestao

Prema medicinskoj literaturi, Ben Trotman do sad je trebao umrijeti. U listopadu 2022. godine 41-godišnjaku je dijagnosticiran glioblastom, vrsta tumora mozga s kojim pacijenti obično prežive manje od devet mjeseci jer se brzo širi, piše The Times.

Od osobe naizgled savršenog zdravlja, preostalo mu je nekoliko mjeseci života zbog čega je svadbu pomaknuo na siječanj 2023. godine. Trotman je odmah nakon dijagnoze prihvatio ponudu za sudjelovanje u prvom kliničkom istraživanju čiji je cilj bilo potaknuti imunološki sustav da napadne tumor.

Mjesecima nakon završetka istraživanja na oduševljenje liječnika nove snimke su pokazale kako je tumor u potpunosti nestao. Sad živi normalnim životom sa suprugom u njihovom domu u West Sussexu gdje radi kao investicijski bankar za tvrtku JP Morgan.

Istraživanje je vodio dr. Paul Mulholland, specijalist za tumor mozga Sveučilišne bolnice u Londonu, koji kaže da je ovo dokaz da je konačno moguće izliječiti pacijente s glioblastomom. To je najčešći tip tumora na mozgu koji zahvaća oko 3200 ljudi u Velikoj Britaniji godišnje.

Iako su ishodi smrtonosni, liječenje već desetljećima nije poboljšano. Od te vrste tumora preminuli su Tessa Jowell 2018. i pjevač Tom Parker iz boy benda The Wanted u 2022. u dobi od samo 33 godine. U parlamentu je zato najavljena kampanja kojoj je cilj zaustaviti umiranje pacijenata koji imaju tumor mozga.

- Standardno liječenje glioblastoma je operacija, radioterapija i kemoterapija. Zatim se bolest vrati, završiš na palijativnoj skrbi i umreš. Svaki put ista priča, moramo nešto napraviti drugačije, rekao je Mulholland.

Istraživanje je financirala dobrotvorna organizacija The National Brain Appeal koja je stavila imunoterapiju ispred drugih standardnih tretmana. Lijek je kod Trotmana izazvao jaku glavobolju što su liječnici proglasili dobrim znakom jer pokazuje da mu se imunološki sustav probudio i napada tumor.

- Rana intervencija je bitna kako bi pacijenti imali najveće šanse za preživljavanje. To je važno za sve vrste tumora koji imaju loše šanse za preživljavanje, kao recimo rak gušterače, rekao je Mulholland.

Kampanju za poboljšanje pristupa kliničkim ispitivanjima za tumore mozga vodi zastupnica Laburističke stranke Dame Siobhan McDonagh. Prošlog je tjedna predstavila prijedlog zakona Donjem domu parlamenta pozivajući najmanje 200 pacijenata godišnje da se pridruže ispitivanjima u sklopu "misije" pronalaska lijeka za bolest.

- Provela sam godinu i sedam mjeseci brinući se za svoju sestru, iskusivši iz prve ruke kakav je tretman NHS-a i pateći jer je postalo jasno da u proteklih 40 godina nije bilo poboljšanja u liječenju glioblastoma. Kada se osobi dijagnosticira glioblastom, ona dobije šest tjedana radioterapije, nakon čega slijedi šest mjeseci kemoterapije. To se zove "liječenje zlatnim standardom", rekla je McDonagh.

Oštro je kritizirala što je prosječni životni vijek osobe s glioblastomom samo devet mjeseci i konstatirala kako je stopa preživljavanja od 2010. godine porasla tek za jedan posto. Dobrotvorne udruge pisale su medicinskim regulatorima da u javno zdravstvo uvrste uređaj koji razbija tumore mozga električnim impulsima.

Klinička ispitivanja pokazala su da takav tretman koji se naziva Optune poboljšava preživljavanje tako što sprječava rast i širenje tumora. Terapija je već dostupna pacijentima u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Švedskoj, ali u Ujedinjenom Kraljevstvu nije uvrštena na popis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 21:02