NAPOKON DIJAGNOZA!

‘Deset godina povraćam svaki dan, nakon svakog obroka, a danas sam konačno saznala što mi je‘

Ilustracija
 Ralph Henning/Alamy/Alamy/Profimedia
Ova 71-godišnjakinja je i jako smršavjela, a zbog svojeg stanja je previše iscrpljena da bi se mogla igrati s unucima

Već više od deset godina Judy nije mogla ništa pojesti bez povraćanja, a nije imala pojma zbog čega je dolazilo do takve reakcije njezinog organizma. Ova 71-godišnjakinja je i jako smršavjela, a zbog svojeg stanja je previše iscrpljena da bi se mogla igrati s unucima.

Judy iz Kenta prvi put se suočila s ovim problemom 2008., kada je morala na operaciju ahalazije, piše Mirror. Radi se o rijetkom poremećaju jednjaka, zbog kojeg je osobi otežano gutanje hrane i pića.

'Osjećala sam se kao da imam lopticu za golf u grlu. To me gušilo', ispričala je.

Nadala se da će operacija drastično popraviti njezino stanje, no ono se zapravo dodatno pogoršalo. Svaki put kad bi pokušala jesti, Judy je osjetila mučninu.

'Jako je frustrirajuće kad ti nitko ne može pomoći. Nitko nije znao što mi je. Bila sam očajna', ispričala je Judy, koja je tijekom idućih 10 godina drastično smršavjela, a ova misteriozna bolest postala je njezina svakodnevnica.

'Nedostaju mi unuci. Nemam energije igrati se s njima, a sve više mršavim i to me zabrinjava', ispričala je.

U još jednom pokušaju da konačno dobije dijagnozu, Judy se prijavila u BBC-jevu televizijsku emisiju 'Diagnosis Detectives'.

Gastroenterolog Ray Shidrawi iz bolnice Wellington u sjevernom Londonu odagnao je Judyn najveći strah - onaj od nedijagnosticiranog karcinoma. On je posumnjao na oštećenje vagusnog živca koje je nastalo tijekom operacije prije 12 godina.

Radi se o živcu koji prolazi od mozga do abdomena, najdužem živcu u ljudskom tijelu. Taj je doktor napravio testove kiselosti Judynog želuca, što je dobar pokazatelj je li živac oštećen, zbog čega prestaje prenositi poruke gušterači.

Nakon više od 10 godina, Judy je napokon dobila dijagnozu i nadu da bi njezine muke uskoro mogle biti završene. Ispostavilo se da njezin vagusni živac funkcionira, no oštećen je, zbog čega njezinom želucu treba sat duže da se isprazni nego što je to uobičajeno. Zbog toga je neprestano imala mučnine i povraćala.

'Nakon svih ovih godina, možemo vam reći u čemu je problem i zbog čega patite', rekao joj je dr. Shidrawi i pojasnio da će ugradnja ventila u želudac ubrzati njegovo pražnjenje i znatno poboljšati Judynu kvalitetu života.

Preplavljena emocijama, ova je baka zagrlila liječnika koji joj je napokon dao nadu.

'Oči su joj se napunile suzama, kao i njezinom suprugu. Sretni smo što smo mogli s njima podijeliti taj emotivni trenutak', dodao je dr. Shidrawi, prenosi Mirror.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:17