SVE SE BILJEŽI

Hrvatska krenula prva u Europi: Klikni aplikaciju i prijavi nuspojave pojedinog lijeka!

“Omaglica, pospanost, otežana koncentracija. Ne mogu više! Bolje da me muči ambrozija nego fexofenadine, lijek za koji mi je rečeno da će me spasiti, a zapravo mi stvara nove probleme. Ne mogu raditi kad sam pod lijekovima i odustao sam od terapije”.

Genetske mane lijekova

Marko je samo jedan od brojnih nevoljnika diljem svijeta kojima lijekovi, umjesto da ih liječe, izazivaju takve nuspojave da moraju odustati od liječenja. Naime, sve kliničke studije koje se provode prije nego što lijek stigne u ljekarne ili bolnice ne mogu uvijek otkriti i njihove mane. Tek liječnici kojima pacijenti govore što ih muči dok su pod terapijom ili pak sami pacijenti prijavama nadležnim tijelima mogu otkriti “skrivene” mane lijekova.

I u Hrvatskoj postoji sistem prijava nuspojava Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode ( HALMED ), ali to uglavnom čine liječnici, dok pacijenti odustaju nakon što se suoče s primateljem i popunjavanjem formulara koje potom treba faksirati ili slati poštom. Od prije nekoliko dana Hrvatska je agencija, prva u Europi, aktivirala aplikaciju Uppsala monitoring centra za nadzor nuspojava lijekova i za pacijente.

Drugim riječima, pacijentima koji uzimaju neki lijek omogućava se da preko internetske stranice HALMED-a prijave moguću sumnju puno jednostavnije nego do sada. Za sve koji žele prijaviti nuspojavu online aplikacija je dostupna na stranici Agencije, i to u rubrici “za pacijente”. Svaku takvu prijavu evaluiraju stručnjaci koji procjenjuju je li moguća ili nije, ali i čak kad do sada za neki lijek nije bila poznata, netom prijavljena nuspojava se bilježi u središnjem registru Centra .

- Prijave nuspojava dobitak su i za medicinu i za pacijente jer tako o nekom lijeku ili cjepivu doznajemo ono što nismo znali ili pak potvrđujemo već poznate probleme s nekim lijekom. Ne treba zaboraviti da su nuspojave presudile nekim lijekovima, odnosno morali su biti povučeni s tržišta - kaže farmakolog prof. dr. Dinko Vitezić s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Presuda za tržište

Inače, prema posljednjim podacima HALMED-a o nuspojavama, 2010. godine u Hrvatskoj su ukupno prijavljene 1322 nuspojave na razne lijekove (983), na cjepiva (331), na dodatke prehrani (5), na medicinske proizvode (3) ili sumnje na ozbiljne i neočekivane nuspojave (16) iz kliničkih studija koje se provode u Hrvatskoj. Za 23 nuspojave sumnja se da su izazvale smrt pacijenata, 161 je bio hospitaliziran, a kod 44 je bio ugrožen život

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:21