RAZVOJ

Praćenje rasta djeteta

Od prvih mjeseci pedijatar na pregledima provjerava rast djeteta i njegov razvoj

Mjeri se težina, visina i opseg djetetove glave i dobiveni rezultati uspoređuju se s tabelama rasta koje su napravljene nakon mjerenja velikog broja djece longitudinalnim praćenjem njihovog rasta prema dobi i spolu. Prema tablicama-centilima pedijatar uspoređuje rast svakog pojedinog djeteta počevši od težine pri porodu.

Kod izrazitog zatoja u rastu neophodne su češće kontrole

Kada kod djeteta dođe do izrazitog zastoja u rastu i znatno je niže od svojih vršnjaka neophodne su češće kontrole i određene pretrage. Jedna od prvih pretraga je radiografija, rtg. snimak lijevog zapešća. Ova je pretraga vrlo jednostavna i korisna, snimka zapešća daje mogućnosti procjene koštane dobi djeteta u odnosu na kronološku. No, ona je ograničene vrijednosti jer ne daje druge informacije tj. razloge zaostajanja koštane dobi.

Specifične, ciljane pretrage provode se kad se isključi nasljedni faktor, koji bi mogao opravdati djetetov usporeniji rast, i u svakom slučaju kada zaostajanje u rastu potraje duže bez poboljšanja, pa čak se i pogoršava.

Ne treba podcijeniti činjenicu da dijete koje tijekom svojeg rasta ostaje uvijek najmanje u vrtiću, a zatim i u školi može imati određene smetnje na psihičkoj razini. Važno je da se ovaj problem ne previdi, treba redovito s djetetom ići na sistematske preglede kako bi se uzroci eventualnog zaostajanja u rastu otkrili prije polaska djeteta u školu.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:25