VELIKA ISTINA

PREŽIVJETI MAMURLUK Od sirovih jaja, sode bikarbone do Spritea i kokaina - što doista pomaže?

Od sirovih jaja sove u doba starog Rima do kokaina u novije doba – ljudi su isprobavali najrazličitije moguće kombinacije ne bi li se nekako riješili mamurluka nakon pijančevanja. Bez uspjeha

Blagdanski dani su tu, a s njima i mamurluk. Nekoga će mučiti možda samo na prvi dan Nove godine, a nekoga možda i češće u posljednjem tjednu prosinca. No, unatoč stotinama raznoraznih rješenja protiv mamurluka (jedno od posljednjih o kojima se govori je limenka Spritea koja navodno uklanja sve posljedice opijanja), zapravo nema nikakvih pouzdanih znanstvenih dokaza da bilo što može izliječiti mučninu, glavobolju i ostale popratne pojave mamurluka, iako problem možda malo mogu ublažiti velika količina vode i obilan obrok nabijen ugljikohidratima. No, to je i opet samo jedna od priča.

Sovina jaja, ocat i polijevanje vodom

Okrenemo li se malo našim precima da pogleamo što su oni savjetovali protiv mamurluka, vidjet ćemo da su jednako tapkali u mraku kao i mi danas. Stoljećima su se primjenjivala stotine i stotine rješenja protiv tog ružnog osjećaja „dan poslije“ i pokazalo se da su ona iz prošlih vremena jednako neučinkovita kao i ova današnja.

U starom Rimu se patnicima od viška alkohola u krvi savjetovalo da progutaju nekoliko sirovih jaja od sove, za što možda i ima nekog logičnog objašnjenja: naime, jaja sadrže amino kiselinu cistein koja poništava štetno djelovanje alkohola, no i dalje ostaje upitno zašto to moraju biti baš jaja sove.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Zanimljiv je i savjet Plinija starijeg da se, već prije nego što se krene na proslavu, trbuh obloži prženim ovčjim crijevima, no koji je razlog i kakav je učinak ovog rješenja ne znamo. U 17. stoljeću poznati travar Nicholas Culpeper je preporučivao ispiranje nosnih puteva sokom od lišća bršljana, dok je 1824. u tadašnjim novinama koje su se zvale The Medical Adviser (Medcinski savjetnik) preporučen jedan šok tretman za sve koji su se od prevelike količine alkohola onesvijestili: u grlo opijene osobe trebalo je uliti priličnu količinu octa, a zatim joj se octom trebalo istrljati sljepoočice. Ukoliko osoba, da ne kažemo pacijent, ne dođe k sebi u roku od 10 minuta, onda je treba svuči dogola i zaliti s vodom koju treba pljusnuti na njega s visine od oko jednog metra!

Krumpir u prahu, kokain ili pivski kvasac

S novom erom tiska počeli su se u tu svrhu preporučivati i komercijalni proizvodi, poput Tarrantovog Seltzer Aperienta koji se u New Yorku pojavio 1840.-ih godina, a radilo se u prašku koji je sadržavao i sodu bikarbonu, kalij i vinsku kiselinu. On bi se ulio u vodu i zapjenio poput pjenušca, a vjerojatno je jedina njegova dobrobit bila da dehidrirani organizam opskrbi s nešto vode i minerala.

No, taj je proizvod bio izuzetno popularan sve do prvih desetljeća dvadesetog stoljeća. Kokain, koji je do 1911. bio važan sastojak Coca cole, također se neko vrijeme koristio kako bi doveo k svijesti izgubljene u alkoholu. Nekad popularno britansko piće pod nazivom Hall's Coca Wine u stvari je bilo spoj pseće dlake i esktrakta listova kokaina, a ta moćna kombinacija reklamirala se kao „izuzetno okrepljujuća“.

No, bilo je i puno prozaičnijih komercijalnih rješenja protiv mamurluka. Primjerice, Mer-Syren koji je uveden 1905. isprva je bio namijenjen za liječenje morske bolesti, a poslije se naširoko počeo primjenjivati za liječenje mamurluka. Iako se taj pripravak reklamirao kao moćna ljekovita biljka iz daleke Indije, analizom koju je 1911. provelo Britansko liječničko udruženje (BMA, British Medical Assosiation ) utvrđeno je da je zapravo riječ o najobičnijem krumpiru u prahu.

Iako postoje određene indicije da namirnice bogate ugljikohidratima mogu ublažiti simpotme mamurluka, jefitnije je ipak bilo kupiti paketić čipsa nego taj prilično skup pripravak. U SAD-u je 50.-ih godina 19. stoljeća bilo popularno da domaćini zabava svojim gostima ponude Quaff-Aid, koji se reklamirao u takozvanom party pakiranju, kao nužan za svakoga tko želi biti dobar domaćin. To je bio paketić tableta koje su zapravo sadržavale pivski kvasac. Kako je pivski kvasac bogat mineralima i kompleksom B vitamina, i dan danas ga mnogi preporučuju i koriste kao lijek protiv mamurluka, no problem je što, poput svih ostalih rješenja, niti on ne može trenutačno ukloniti alkohol iz organizma pa tako niti mamurluk.

U svakom slučaju, možda je najbliži pravom rješenju i najiskreniji bio članak u novogodišnjem broju Dundee Evening Telegrapha 1947., u kojem se kao najbolje rejšenje za one koji su pretjerali s alkoholom navodi šalica jakog čaja ili kave, šetnja brzim korakom po svježenm zraku i obećanje samom sebi da to više nećete ponoviti – barem ne do kraja iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:23