JAČA MIŠIĆE

Savjet za žene: Za savršeno tijelo dvije čaše mlijeka dnevno

Kombinacija redovite tjelovježbe koja jača mišiće i konzumiranja mlijeka poboljšava ženin fizički izgled i zdravlje

Žene koje svaki dan piju dvije velike čaše mlijeka imaju jače mišiće i gube manje masti od žena koje tijekom programa vježbanja piju energetska pića, novi je rezultat istraživanja provedeno nan sveučilištu McMaster.

Mlijeko izgrađuje mišićnu masu. Stručnjaci kažu da je to jedna od najboljih namirnica za snažne mišiće. Mliječni protein sastoji se od 80% surutke i 20% kazeina. Oboje su visokokvalitetni proteini, ali surutka je posebice bitna s obzirom da sadrži "brzi protein", koji se brzo apsorbira u krvotok pa čini mlijeko korisnim poslije bavljenja fizičkom aktivnošću.

Kazein se dosta sporije probavlja, pa je idealan za osiguravanje zaliha proteina u dužem vremenskom periodu - između obroka ili dok spavate. Dakle - čaša mlijeka dnevno osigurava tijelu idealnu kombinaciju proteina za izgradnju mišića.

Blagodati mlijeka vide se kod žena koje vježbaju kako bi ojačale svoje mišiće, a jedna je prethodna studija pokazala da mlijeko utječe na pojačani gubitak masti i kod muškaraca. Znanstvenici još nisu sigurni koji je uzrok ovakve dobrobiti mlijeka za žene, ali vjerojatno se radi o kombinaciji kalcija, visokokvalitetnih proteina i vitamina D u mlijeku.

Stručnjaci kažu da jednostavne stvari poput redovne vježbe koja jača mišiće (na primjer, dizanje utega) zajedno s konzumiranjem mlijeka značajno poboljšavaju ženinu tjelesnu kompoziciju, tonus mišića i zdravlje općenito.

Mlijeko nije zdravo?

Prijatelji životinja sigurno se ne bi složili da je mlijeko zdravo. Dapače, na svojim stranicama izlistane su neke bolesti koje se na neki način dovode u vezu sa upotrebom kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda:

1.nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera) radi nedostatka enzima laktaze (statistički gledano narodi Europe puno manje obolijevaju od ostalih naroda svijeta). Simptomi intolerancije laktoze očituju se kao nadutost i pojačani 'plinovi', bolovi i grčevi u trbuhu, vodenasti proljevi, mučnina i 'krčanje' u trbuhu

2.povećana sklonost arteriosklerozi i posljedicama - kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti

3.povećani rizik za obolijevanjem od pojedinih vrsta raka - posebno se spominju rak prostate, rektuma i dojke

4.za neke teške neurološke bolesti poput amiotrofične lateralne skleroze smatra se da bi mogle biti povezane s upotrebom mlijeka

5.alergijske reakcije ne samo na mliječne bjelančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mlijeka

6.zarazne bolesti uzrokovane raznim vrstama bakterija (Salmonella, Yersinia, Campylobacter, Listeria) i virusa i drugih mikroorganizama, kojima mlijeko i mliječni proizvodi mogu ponekad biti zaraženi

7.'bolest kravljeg ludila' - Goveđa spongiformna encefalopatija

8.rezistencija na antibiotike radi učestale izloženosti antibioticima iz kravljeg mlijeka

9.utjecaj hormona, nataloženih pesticida i ostalog zagađenja

10.osteoporoza

11.moguća povezanost raznih vrsta leukemija sa kravljim virusom leukemije, kao i brojna druga stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:21