KAKVA PROMJENA!

‘Ubijala‘ sam se od fast fooda, kile su se množile, a onda sam u 50. godini donijela odluku života!

Denise Kirtley s 49, 51 i 52 godine

 Instagram.com/fiftyfitnessjourney
Denise Kirtley se nikada nije bavila sportom, no u jednom je trenutku odlučila promijeniti svoj život i početi vježbati

Je li moguće u 50-im godinama početi vježbati, posve preobraziti svoje tijelo te izgledati bolje i osjećati se poletnije nego u 30-ima? Čini se da je moguće - barem ako se pita 52-godišnju Denise Kirtley iz Kalifornije koja je nevjerojatno preoblikovala svoje tijelo, iako nikada prije nije vježbala.

Denise se u svojim kasnim 40-ima udebljala 20 kg zbog perimenopauze i pandemije. Stalno se osjećala umorno i letargično te konzumirala nezdravu hranu poput pizze.

No shvatila je da je vrijeme za promjenu kada zbog viška kilograma više nije mogla skinuti vjenčani prsten te je dva mjeseca prije svog 50. rođendana odlučila posve promijeniti svoj život.

Denise kaže da su tri ‘stupa‘ njezina uspjeha vježbe snage, pravilna prehrana i pozitivan način razmišljanja, a novi joj je stil života pomogao da svoje tijelo dovede u najbolje stanje ikada. Štoviše, sada izgleda toliko dobro da se počela natjecati u bodybuildingu te je osnovala i vlastitu fitness tvrtku.

Svoje je fitness putovanje detaljno dokumentirala na internetu i neprestano ističe važnost pozitivnog načina razmišljanja.

‘Počela sam pratiti unos makronutrijenata, odnosno bjelančevina, ugljikohidrata i masti te dizati utege tijekom pandemije covida u kolovozu 2020.‘, rekla je. ‘U prvoj godini sam izgubila 22 kg i zaljubila se u bodybuilding.‘

‘Praćenje makronutrijenata‘ zapravo znači konzumiranje pažljivo balansiranih obroka kako bi se iz proteina, ugljikohidrata i masti koje konzumirate izvuklo najviše.‘

Denise se u početku preko interneta obratila savjetniku koji joj je pomogao isplanirati prehranu i rutinu vježbanja.

Kako bi smršavila, smanjila je ugljikohidrate, prešla na proteinsku prehranu i jela pet obroka dnevno.

Na njezinom su meniju redovito jela poput popečaka od tikvica sa salatom, visokoproteinski vafli, losos i zobene pahuljice s bananom.

Denise vježba čak pet dana u tjednu koristeći utege i elastične trake za otpor. Dva dana tjedno se usredotoči da gornji dio tijela, a tri dana na donji dio tijela.

Početak je bio prilično težak jer Denise nije imala naviku vježbanja. No ipak, bila je uporna, posvetila se bodybuildingu i postala najbolja i najjača verzija sebe.

‘Doista možemo birati na koji ćemo način stariti‘, rekla je. ‘Sve je u našem načinu razmišljanja. ‘Starost‘ i ‘starenje‘ su različiti pojmovi - nema ništa loše u starenju, ja prihvaćam svoje godine. No biti star ne mora značiti biti slab i nemoćan‘, kaže Denise.

‘Ono što sami sebi govorimo, važnije je od bilo čega drugog. Ja starim, ali sam jaka, poletna i osjećam se dobro kao nikad prije.‘

Tri ‘stupa‘ Denisine nevjerojatne transformacije

Trening snage: Denise diže utege 5 puta tjedno koristeći progresivno opterećenje za izgradnju mišića

Prehrana: Denise prati makronutrijente i pazi da jede dovoljno proteina za rast i razvoj mišića. Prvo je to radila i bila u kalorijskom deficitu kako bi izgubila prekomjernu težinu, a sada to radi za održavanje zdrave tjelesne težine i stasa

Način razmišljanja: Denise kaže da je zdrav, pozitivan i odlučan način razmišljanja doista ključ trajne promjene

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:35