NE UZROKUJU BOLESTI

VIŠE OD 700 STUDIJA Mobiteli,wi-fijevi, dalekovodi i repetitorine predstavljaju rizik za zdravlje!

Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX / CROPIX
Elektromagnetska polja mobitela i odašiljača ne predstavljaju rizik za zdravlje

ZAGREB - Europska komisija objavila je u petak putem svog Znanstvenog odbora za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) zaključak da elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, Wi-fi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

SCENIHR je u završnom mišljenju o potencijalnim zdravstvenim posljedicama izloženosti elektromagnetskim poljima (EMF) zaključio da elektromagnetska polja ne predstavljaju rizik za zdravlje, što potvrđuju rezultati više od 700 studija provedenih između 2008. i 2015. godine, priopćila je Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske.

Posebno su analizirali istraživanja koja su pokušala utvrditi povezanost korištenja i prisutnosti elektroničkih uređaja i teških bolesti poput karcinoma i Alzheimerove bolesti. Zaključeno je kako nema dokaza da izloženost elektromagnetskim poljima koja stvaraju mobiteli povećava rizik od nastanka tumora mozga, niti drugih oblika karcinoma u području glave i vrata.

Povezanost tih uređaja s višim postotkom Alzheimerove bolesti, na koju su također ukazivale neke znanstvene studije, nije potvrđena, niti su novije studije pronašle ikakvu uzročno-posljedičnu vezu primjene omiljenih "gadgeta" s teškom i neizlječivom neurološkom bolešću.

"Hrvatska regulativa je po pitanju elektromagnetskih zračenja i do pet puta stroža od one koja je na snazi u EU, što daje dodatnu težinu mišljenju kojeg je dala Europska komisija. Da je tome tako, potvrđuje i novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja kojeg je krajem prošle godine usvojilo Ministarstvo zdravlja i prema kojem niti jedna od ključnih kategorija nije pooštrena upravo iz razloga što postojeća regulativa pruža potpuno adekvatnu zaštitu građanima", navodi Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:39