VELIKA STVAR

Znanstvenici vjeruju da su pronašli revolucionarni lijek za Alzheimer: ‘Mogao bi preokrenuti štetu‘

Ilustracija
 Christoph Burgstedt/Alamy/Alamy/Profimedia
Ako lijek prođe stroga ispitivanja, vjeruje se da bi mogao biti dostupan javnosti u roku od pet godina

Znanstvenici vjeruju da bi novi revolucionarni, lijek koji omogućuje oporavak živčanih stanica, mogao "transformirati" liječenje Alzheimerove bolesti.

Za razliku od sadašnjih tretmana za neurološko stanje, lijek kodnog naziva NVG-291 djeluje tako da uklanja prirodnu barijeru u tijelu koja sprječava oporavak živčanih stanica.

Paul Brennan, izvršni direktor kanadske biotehnološke tvrtke NervGen, rekao je da lijek ne nudi samo mogućnost preokretanja štete uzrokovane Alzheimerovom bolešću, već da ljudima koji su paralizirani zbog ozljede leđne moždine daje priliku da ponovno hodaju.

- Mi to zovemo popravkom i to nas razlikuje od gotovo svega što postoji u domeni istraživanja središnjeg živčanog sustava - rekao je.

- Svi, kad gledaju neurodegenerativne bolesti, bilo da se radi o Alzheimerovoj bolesti, ALS-u (amiotrofična lateralna skleroza) ili multiploj sklerozi, pokušavaju zaustaviti napredovanje bolesti. Mi pokušavamo sanirati štetu - zaključuje Brennan.

Direktor NervGena rekao je da su testovi na miševima i štakorima dali rezultate bez presedana te da će se NVG-291 smatrati revolucionarnim lijekom "čak i ako dobijemo samo polovicu tog učinka" tijekom ispitivanja na ljudima.

Procjenjuje se da 850.000 ljudi u Velikoj Britaniji pati od demencije, od kojih više od polovice ima Alzheimerovu bolest. Kako bi pokazao da je siguran za ljude, NVG-291 sada se daje zdravim volonterima, a od iduće godine NervGen ga planira testirari na pacijentima s Alzheimerovom bolešću, oštećenjem leđne moždine i multiplom sklerozom.

Ako lijek prođe stroga ispitivanja, Brennan vjeruje da bi mogao biti dostupan javnosti u roku od pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:38