TEŠKA DIJAGNOZA

‘Došla sam na odmor u Grčku i završila u bolnici. Liječnici kažu da ću umrijeti ako odletim kući‘

Sandra Gutierrez

 Gofundme.com/
Amerikanka Sandra Gutierrez primijetila je modrice na rukama i nogama, a onda je dobila šokantnu dijagnozu

Amerikanka Sandra Gutierrez isplanirala je put u Grčku krajem kolovoza kako bi prisustvovala vjenčanju i uživala u razgledavanju poznatih znamenitosti sa svojom sestrom, no svi njezini planovi izjalovili su se. Sandra je završila zarobljena u grčkoj bolnici više od mjesec dana.

Krajem kolovoza odletjela je na Kretu, a ubrzo nakon dolaska Gutierrez je primijetila modrice na rukama i nogama. Znala je da je anemična pa tome nije pridavala previše pažnje. No, prijatelj koji radi kao zdravstveni djelatnik savjetovao joj je da napravi krvne pretrage, čisto kao mjeru opreza.

Sandra ga je poslušala, a ubrzo je ovoj 43-godišnjakinji dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija, vrsta raka koštane srži. Da stvar bude gora, Gutierrez je ostala zarobljena u bolnici tisućama kilometara daleko od svog doma. Naime, zbog njezina stanja postojala je opasnost od razvoja smrtonosnog krvarenja u mozgu ili plućima, a taj bi se rizik dodatno pojačao da je odlučila letjeti zrakoplovom.

"Šokiralo me kad su mi rekli - ‘Ne možete uopće otići kući, ne možete otići jer ćete iskrvariti. Ne možete sad otići čak ni u Atenu.‘ Postoje određene stvari koje moje tijelo mora učiniti prije nego što ću se moći sigurno vratiti kući komercijalnim letom", ispričala je Gutierrez, prenosi NY Post.

Dodala je i da očekuje da će u Grčkoj morati ostati najmanje mjesec dana.

"Kod akutne limfoblastične leukemije što se prije krene s liječenjem, to bolje. I to mora biti bolničko liječenje", objasnila je.

image

Sandra Gutierrez

Gofundme.com

Nemogućnost da otputuje kući stvorila joj je dodatne probleme. To znači da sada iz svog džepa mora plaćati bolničke troškove, a nalazi se u stranoj bolnici. Zbog toga je uspostavljena GoFundMe kampanja kako bi joj se pomoglo platiti troškove liječenja, a njezino osiguranje odbilo je Gutierrezine zahtjeve da izravno podmire troškove liječenja. Nije sigurna koliko će na kraju uopće morati sve to platiti.

Do sada je Gutierrez prikupila više od 100.000 dolara, od ciljanog ukupnog iznosa od 200.000 dolara. Priznala je da se osjeća "kao da ju je netko samo gurnuo u drugu zemlju, drugi medicinski sustav."

image

Sandra Gutierrez, GoFundMe kampanja

Gofundme.com/

Na kraju nije mogla ni prisustvovati vjenčanju svoje prijateljice koje se održalo 27. kolovoza, a nije ni putovala Grčkom sa svojom sestrom Julissom.

Prije nego što je otputovala na Kretu, Gutierrez je otkrila da je znala imati menstruacije koje bi trajale i po dva tjedna, ali s obzirom na to da je u prošlosti patila od neredovitih mjesečnica, nije smatrala da je to neki razlog za zabrinutost.

Amerikanka je uspjela na kraju organizirati djevojačku večer za prijateljicu, koja se održala 26. kolovoza na Kreti, a kad se sljedećeg jutra probudila, otkrila je modrice po tijelu.

"Kada sam došla kod liječnika, rekao mi je da moram otići na hitnu", ispričala je.

Gutierrez je rekla da osim umora, za koji je pretpostavila da joj se javlja zbog promjene vremenske zone zbog putovanja, nije osjećala nikakvu nelagodu.

image

Sandra Gutierrez

Gofundme.com/

Osim raka koštane srži, dijagnosticirano joj je stanje koje se zove diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK), a u kojem se mali krvni ugrušci razvijaju kroz krvotok, začepljujući male krvne žile. Liječnici su je uspjeli izliječiti od toga, a kad joj trombociti budu normalniji, moći će ići kući. Liječnici pretpostavljaju da bi se u SAD mogla vratiti krajem rujna. Kako stoji na GoFundMe stranici, najvjerojatnije će započeti liječenje kemoterapijom u Grčkoj.

"Krećemo se u pravom smjeru", kaže ona. “Osjećam se puno bolje nego što sam se prije osjećala.” Prijatelj njezine prijateljice povezao ju je s dr. Gailom Robozom, specijalisticom za leukemiju u New York Presbyterianu. Gutierrez se nada da će dovršiti liječenje s dr. Roboz kada se vrati kući. Već se uspjela konzultirati s njom na daljinu, na čemu joj je, kaže, zahvalna.

Hrabra Amerikanka ima savjet za sve koji otkriju simptome bilo koje vrste.

"Usporite i stvarno slušajte svoje tijelo. Ja nisam dovoljno usporila", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:58