OAZA U VARŠAVSKOJ

Izraelac i Venezuelanka u Zagreb doveli svjetski trend: ‘Jedan stolac, a sve poze su dozvoljene‘

Drink &Draw večer u Varšavskoj u caffe baru Bustan u Varšavskoj koju obožavaju stranci. Jedan gost pozira, drugi piju i crtaju ga
 David Mandić
Lucia je zamolila goste za pažnju držeći u ruci šešir s papirićima. Na njima su se nalazili brojevi od jedan do pet...

Skrivena oaza u strogom centru Zagreba jednom mjesečno okuplja vrsne dizajnere, ali i potpune amatere na večer crtanja i pijenja.

„Opustite se i oslobodite s nama u oluji kreativne energije“ – pisalo je u opisu događaja na Facebooku. Posjetili smo takozvanu pop-up sesiju crtanja i pijenja u Bustan baru u Varšavskoj. Jednom mjesečno ondje entuzijaste za crtanje okuplja vlasnik bara, mladi Izraelac Ofek Aviv iz Tel Aviva, a program vodi njegova prijateljica iz Venezuele, Lucia Borjas.

image
David Mandić

- Bustan sam otvorio prošle godine kad sam doselio iz Izraela. Stalna posjetiteljica ubrzo je postala Lucia koja je dolazila piti i skicirati u miru. S vremenom je s njom dolazilo sve više ljudi, uglavnom dizajnera koji su zbog posla zaboravili strast i ljubav crtanja iz gušta. Ovo im je bila oaza, bijeg iz svakodnevnice. Sada već imamo grupu na Facebooku i organiziramo Drink and draw jednom mjesečno. Svi su dobrodošli, ovdje se opuštamo, kreativno izražavamo, učimo jedni od drugih i pijemo, s osmijehom nam nazdravlja Ofek.

image
David Mandić

Bustan bar zaista je oaza. U skrivenom vrtu nadomak Cvjetnog trga i vreve, ventilatori rashlađuju nasmijane posjetitelje okružene šarenim slikama pelikana na zidovima i prozorima okolnih zgrada obraslih bršljanom. Događaj na kojem smo bili je trebao početi u 20 sati, ali se do 21 još uvijek polako punio prostor.

Crtači su bili raštrkani u parovima ili manjim grupicama za stolovima, a jedan stolac postavljen je u sredinu terase. Lucia iz Venezuele pomalo je nespretno na engleskom zamolila goste za pažnju držeći u ruci šešir s papirićima. Na njima su se nalazili brojevi od jedan do pet.

image
David Mandić

Koncept je jednostavan. Ako želite, uzmete papirić i zatim ste dužni pozirati onaj broj minuta koji ste izvukli. Sve poze su dozvoljene, a one što luđe se ohrabruju.

- Stranci su nam nekako postali stalne mušterije. Također održavamo vruće španjolske večeri i francuske zabave gdje se priča samo na tim jezicima. Subotom je ovdje uvijek prava fešta, a nedjeljom ujutro redovito dolazi jedna žena koja djeci iz kvarta na vrlo zanimljiv način priča bajke, oduševljeno nam, u prolazu, prepričava konobar Timur Selimović, dok leti po terasi raznoseći čaše vina i boce craft piva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:26