ČUDESNO OZDRAVLJENJE

'Mama me '91. u sudaru s busom zaštitila čvrstim zagrljajem, a zatim pala u komu. Nisam gubio nadu, a onda sam, 27 godina poslije, čuo kako me doziva'

 Profimedia, TEMP Sipa Press
Žena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je bila ozbiljno ozlijeđena u prometnoj nesreći 1991. godine, nakon 27-godišnje kome čudesno je došla svijesti

Munira Abdulla krenula je pokupiti sina u školu, no nakon što se automobil kojim je putovala sudario s autobusom pretrpjela je teške ozljede mozga. Tada je imala 32 godine.

Omar Webair, koji je tada imao četiri godine, sjedio je s njom na stražnjoj klupi automobila koji je vozio njezin šogor, ali je ostao neozlijeđen jer ga je majka neposredno prije nesreće držala u naručju. Munira Abdulla prošle je godine došla svijesti u jednoj njemačkoj bolnici, a sin Omar odlučio je za The National iz Ujedinjenih Arapskih Emirata otvoreno govoriti o nesreći i napretku svoje majke nakon godina liječenja.

- Zagrlila me je da me zaštiti. Nikad nisam odustao od nje jer sam uvijek imao osjećaj da će se jednog dana probuditi, kazao je Omar u intervjuu za The National u ponedjeljak i dodao: - Razlog zbog kojeg sam podijelio njezinu priču je da kažem ljudima da ne gube nadu za svoje najmilije; nemojte ih smatrati mrtvima kad su u takvom stanju.

- Moja je majka sjedila sa mnom na stražnjem sjedalu. Kada je vidjela kako dolazi autobus, zagrlila me da me zaštiti od udarca - opisao je trenutak sudara i dodao kako zahvaljujući tome nije pretrpio nikakve ozlijede osim modrica.

Nakon što je njegova majka bila zbrinuta u lokalnoj bolnici, prebačena je u London gdje su liječnici utvrdili da je pala u komu. Nesretna Munira je ostala u vegetativnom stanju bez reakcija na okolinu i osjećaja boli.

Kasnije je vraćena u Al Ain, grad na granici UAE s Omanom odakle je pak selila u razne medicinske ustanove prema zahtjevima osiguranja. U Al Ainu je boravila nekoliko godina gdje je održavana na životu. Hranila se kroz cjevčicu te bila na stalnom fizioterapeutskom tretmanu kako bi joj se stimulirali oslabjeli mišići zbog nedostatka pokreta.

Prije dvije godine obitelj je dobila potporu vlade Emirata za premještanje pacijentice u Njemačku gdje je podvrgnuta brojnim operacijama zbog stezanja mišića ruku i nogu te je primila lijekove za poboljšanje stanja, uključujući i njezinu budnost.

Prošla je godina bila ključna za preokret. Naime, sin Omar koji nikad nije odustao od majke, u njezinoj je bolesničkoj sobi glasno raspravljao s liječnicima, što je, čini se, potaklo Muniru Abdullu da se uznemiri.

- Došlo je do nesporazuma u bolničkoj sobi i ona je vjerojatno osjetila da sam u opasnosti, što je kod nje izazvalo promjenu svijesti, rekao je Omar.

- Počela je stvarati zvukove, i premda su mi liječnici rekli kako je to uobičajeno, nisam ih prestao pozivati u sobu da obrate pozornost i da je pregledaju. Tri dana kasnije, zaspao sam pored nje u sobi, a probudilo me to što sam čuo dozivanje mog imena. To je bila ona! Dozivala me, a kada sam shvatio da se probudila bio sam najsretniji čovjek na svijetu. Godinama sam sanjao taj trenutak, a moje ime je bila prva riječ koju je izrekla nakon 27 godina koliko je bila u komi, rekao je za The National.

Nekoliko mjeseci nakon buđenja, Munira Abdulla može osjetiti bol kao i voditi kratke razgovore. Vratila se u Abu Dhabi, gdje je podvrgnuta fizikalnoj terapiji i daljnjoj rehabilitaciji - uglavnom zbog poboljšanja držanja pri sjedenju i sprječavanja stezanja mišića.

Složit ćete se, ovo je jedna nevjerojatna priča o povratku, ali i o vjeri sina kako će se taj trenutak doista i dogoditi, iako i nakon 27 godina…

Inače, poznato je tek nekoliko slučajeva osoba koje su se vratile iz kome nakon nekoliko godina, a put oporavka je uvijek bio vrlo dugotrajan zbog ozbiljnih smetnji uzrokovanih oštećenjem mozga.

Jedini sličan slučaj jest oporavak Amerikanca Terryja Wallisa koji je s 19 godina stradao u automobilskoj nesreći te se dramatično oporavio nakon što je proveo 19 godina u gotovo vegetativnom stanju. Tada se vjerovalo da je organizam uspio ponovno razviti moždano tkivo.

Prisjetimo se, bivši svjetski prvak Formule 1 Michael Schumacher u nesreći na skijanju u Francuskoj 2013. godine pretrpio je ozljedu glave te mu je zbog ozljeda izazvana medicinska koma šest mjeseci prije nego što je prebačen u svoj dom u Švicarskoj gdje je nastavio liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:03