CALVIN HARRIS

Najuspješniji DJ na svijetu završio na sudu zbog kršenja autorskih prava: ‘Istina i pravda su neprocjenjive‘

Calvin Harris

 Cooper Neill/Getty Images/Profimedia
Calvin Harris suočava se sa sudskom bitkom za autorska prava za 800.000 funti

Calvin Harris, najuspješniji DJ i producent svih vremena, suočava se sa sudskom bitkom za autorska prava u iznosu od 800.000 funti nakon što je optužen da je plagirao pjesmu drugog izvođača

Naime, francuski glazbenik Mickael Zieben tvrdi da je Hariss od njega kopirao singl 'Slide'.

image

Mickael Zieben

Instagram

Harris je pozvan pod svojim pravim imenom, Adam Wiles, da se pojavi na suđenju koje će početi idući mjesec.

Mickael tvrdi da njegov sukob nije bio u vezi novca te da je htio riješiti stvar s Calvinom, ali da ga je ovaj ignorirao. "Pokušali smo riješiti stvar nekoliko puta, ali smo naišli na odbijanje. Da je od početka bio skroman i obratio mi se, sve bi se ovo moglo izbjeći. Sve što je trebao učiniti jest kontaktirati me i reći mi da mu se sviđa moja pjesma. Mogli smo udružiti snage. To se ne čini previše teškim. Ovo će me koštati puno novca, ali istina i pravda su neprocjenjive. Moram se boriti za svoja prava", rekao je Mickael.

image

Calvin Harris

Steve Ferdman/shutterstock

Pijanist Mickael u industriji je već dva desetljeća, piše vlastite pjesme, svira i producira za druge.

“Bio sam ljut i frustriran kad sam to prvi put čuo. Netko je pokušavao učiniti da izgleda kao da je sve njihov vlastiti rad", dodao je.

Dobro je znati, kaže, da njegovu glazbu prepoznaje i cijeni netko tako poznat kao što je Calvin Harris.

“Htio sam pokušati unovčiti pjesmu, ali to se nije moglo dogoditi nakon što ju je netko drugi snimio. Nakon 20 godina u glazbenoj industriji nisam bio zadovoljan", objašnjava.

Sudski dokumenti podneseni su na Tribunal Judiciaire u Parizu, koji je specijaliziran za slučajeve autorskih prava. Tvrdi se da su glazbeni stručnjaci usporedili dvije pjesme za ovaj slučaj. Muzikolozi Chandler i Siddell rekli su da postoje "upečatljive sličnosti".

Stručnjak Laurent Souques izjavio je, pak, da zvuče isto i da to nisu bile "puke slučajnosti".

Calvin Harris samo je jedan od optuženika u ovome slučaju, zajedno s nekoliko velikih diskografskih kuća, uključujući Sony i Universal.

'Slide' je za njega bio svjetski hit, a u SAD-u je četiri puta postao platinasti. Dosegnuo je 10. mjesto na britanskim ljestvicama gdje je postao platinast nakon prodaje u 600.000 primjeraka. Nekoliko Calvinovih predstavnika i glasnogovornika kontaktirano je za ovu priču, ali nisu odgovorili, prenosi The Sun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:22