NOVA TEHNIKA PRIJENOSA INFORMACIJA

Izokrenuti valovi postižu kapacitet wi-fi-a i T

Tehnika istražuje „orbitalnu brzinu vrtnje" valova ugrađujući ih sa uvrtanjem. Koristeći uvrtaje omogućuje se da u frekvenciji koja je mogla podržati samo jedan podatak sada bude mnogo podataka.

U Veneciji održana je demonstracija nove tehnike nevjerovatnog značaja za nosivost radio valova pri komunikaciji. Tehnika istražuje „orbitalnu brzinu vrtnje“ valova ugrađujući ih sa uvrtanjem. Koristeći uvrtaje omogućuje se da u frekvenciji koja je mogla podržati samo jedan podatak sada bude mnogo podataka. Ovaj način opisan u New Journal of Physics može se koristiti za radio,wi-fi i televiziju.

Dijelovi elektromagnetskog spektruma korišteni za sva tri medija podijeljeni su na gotovo isti način, sa širenjem frekevncija dodijeljenih svakom kanalu. Svaki od njih sadrži određeni, limitirani broj kapaciteta nosivosti informacija: njegove pojasne širine. Kako je telekomunikacija napredovala poslijednih godina, spektar je postao prenapučen, sa samo malim preostalim kanalima za signalnu transmisiju ili za postojeće kanale za širenje njegove pojasne širine.

Švedski Institut za prostornu fiziku sa kolegama iz Italije nada se da će to promijeniti kroz istraživanje sasvim novog mehanizma u fizici koji je podobniji snažnijem širenju kapaciteta pojasne širine.

Ključno je da se odvoji orbitni i ugaoni okretaj brzine kretanja elektromagnetskih valova.

Galilejeva povezanost

Umjetniča impresija orbitalnog i ugaonog okretaja brzine kretanja svijetla može se doživjeti u okretanju crne rupe. Savršena usporedba je Sunčev sustav zemlje.

Zemlja se vrti oko svoje osi, manifestirajući tako izokrenuti ugaoni okretaj brzine vrtnje, a u isto vrijeme putanja Sunca manifestira orbitalni okretaj brzine vrtnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:13