CLIMATEGATE

UN-ovi podaci o globalnom zatopljenju pogrešni zbog topline iz aviona i zgrada

This picture provided by NASA on May 16, 2009 shows a high oblique Earth scene from the STS-125 crew. The view is reminiscent of Gemini 11 photos 43 years ago, because of similar altitudes, approximately 350 statute miles. The Florida peninsula and its neighboring geographic features are easily recognizable beneath the clouds along with the tell-tale change in water color associated with the "Tongue of the Ocean." AFP PHOTO/NASA/HO = RESTRICTED TO EDITORIAL USE = GETTY OUT =

Sve veći broj nezavisnih znanstvenika dovodi u sumnju podatke o globalnom zatopljenju uzrokovanom ljudskom aktivnošću koje su prikupljale meteorološke stanice.

Zaključci nove studije nastavljaju se na aferu Climategate i dovode u pitanje izvještaj koji je predložio UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) i prema kojemu znanost neosporno potvrđuje porast temperature.

Suautor izvješća Anthony Watts, američki meteorolog i skeptik kad je riječ o klimatskim promjenama, javnosti je prikazao snimke meteoroloških stanica koje su smještene u blizini postrojenja koja zagrijavaju okolinu. Znanstvenik tvrdi kako utjecaj lokalnih uvjeta može potpuno promijeniti očitanja mjerenja temperature, prenosi Telegraph. Neke su meteorološke postaje smještene uz snažne klimatizacijske uređaje, druge uz kolektore za pročišćavanje voda, dok se jedna nalazi uz samu spalionicu otpada.

Meteorološka stanica u rimskoj zrakoplovnoj luci izložena je snažnim ispušnim plinovima, a druga u zrakoplovnoj luci u Manchesteru, sagrađena je u vrijeme kada su u blizini bila samo polja, a sada je okružena blokom grijanih zgrada. Porast temperature oko stanica, koje su u uporabi gotovo 150 godina, također bi moglo biti uzrokovano urbanizacijom, tvrdi se u studiji.

Prema podacima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, staklenički plinovi već su izazvali porast temperature od 0.7 stupnjeva Celzijusovih, a do 2100. očekuje se daljnje zagrijavanje do 6 stupnjeva Celzijusovih koje može imati razorne posljedice na civilizaciju i životinjski svijet.

Sumnje u točnost istraživanja i zaključaka potaknuli su e-mailovi koji su slučajno dospjeli u javnost. Navodno su ukradeni od članova Climatic Research Unita sa sveučilišta East Anglia, Rusi su potvrdili da su britanski znanstvenici manipulirali podacima prikupljanima 13 godina i korištenima u stvaranju modela čovjekovog utjecaja na klimu.

“U svakom od navedenih slučajeva riječ je o istoj priči. Prikupljeni nizovi podataka ukazuju na zagrijavanje, ali očiti porast temperature zapravo je uzrokovan lokalnim čimbenicima koji utječu na lokalne meteorološke postaje“, objasnio je profesor John Christy, nekad čelnik Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, stručnjak za područje znanosti koje se bavi atmosferom na sveučilištu u Alabami.

Kevin Trenberth, glavni autor poglavlja o klimatskim promjenama u izvješću IPCC-a, priznaje kako je bilo problema, ali sva su odstupanja uzeta u obzir u završnom izvještaju.

“Ne dokazuje samo porast temperature činjenicu da se Zemlja zagrijava”, istaknuo je Trenberth. “Fizičke promjene poput porasta razine mora, topljenje ledenjaka i nestanak snježnog pokrivača na sjevernoj hemisferi također ukazuju na globalno zagrijavanje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:48