Simulacija katastrofe

Bili smo na treningu za spašavanje ljudskih života: ‘Ponekad imamo i više od 100 glumaca!‘

Lokacija na kojoj se odvija nije potresom pogođeno područje. Vježba se održava u nikad dovršenoj Sveučilišnoj bolnici u Blatu

Vedran Vukmanovic i pas Farhi.
 

 Marko Miščević/Cropix

Prostorija je ispunjena građevinskim otpadom. Komadi drvenih paleta i šperploča, različite šipke, kamenje te čavli razbacani su po opasnoj izraslini koja na nekim mjestima seže i do prsa prosječnog čovjeka. Srž te otekline čine cijevi. Plastične, limene, crvene, žute, rebraste, glatke, tanke, široke... poput zmija gmižu napuštenom sobom, osjetljive na svaki dodir potplata čvrstih cipela ili nježnih šapa potražnog psa.

Negdje se u ovom plastu smeća krije unesrećena osoba. U tami, uz pomoć svjetiljke, traže ju dva spasioca - vodič Vedran Vukmanović te kujica Farhana, tim koji je prije dvije godine sudjelovao u potrazi za stradalima u razornom potresu u Albaniji.

Nisu sami u potrazi. Iza njihovih leđa, u ogromnoj hali su Maja Grozdanić i border collie Đuka te Roko Vlašić i njemački ovčar Tref. Prolaze kroz šumu drvenih koluta koji su već godinama bez kabla. Psi se penju, njuše, zavlače u rupe. Odjednom, lavež prekida potragu. Farhana je našla žrtvu zakopanu ispod građevinskog otpada. Živa je i nasmijana. Vježba je uspješno završena.

image
Marko Miščević/Cropix

Ovako izgleda simulacija potrage za osobom stradalom u potresu koju provodi Hrvatska Udruga za Obuku Potražnih Pasa (HUOPP). Lokacija na kojoj se odvija nije potresom pogođeno područje. Trening se održava u nikad dovršenoj Sveučilišnoj bolnici u Blatu, u prizemlju krila jedne zgrade ispunjenom građevinskim materijalom koji su pojedinci ocijenili kao nedovoljno vrijednim za krađu. Žrtva u simulaciji nije unesrećena osoba već član ili prijatelj Udruge.

Učenje u kontroliranim uvjetima

Iako uvjeti nisu stvarni, ova vježba pomaže psima, ali i njihovim vodičima, da se pripreme za situaciju koja se može dogoditi u bilo kojem trenutku.

Učenje kroz simulacije i pokazne vježbe praksa je koju njeguju brojne žurne službe kao što su vojska, vatrogasci te policija, ali i razna zanimanja poput pilota i liječnika. Riječ je o vrsti učenja u kontroliranim uvjetima koji vjerno prikazuju realni scenarij kako bi se osoba priviknula na stvarnu radnu atmosferu.

image

Maja Grozdanic i pas Đuka

Marko Miščević/Cropix

Vukmanović dobra zna koliko su simulacije i vježbe korisne. Kao međunarodni ovlašteni sudac, sudjelovao je na brojnim domaćim, ali i stranim vježbama. Na nekima, kaže, zna biti i 100 glumaca koji igraju različite uloge u scenariju katastrofe. Ima tu unesrećenih, utučenih članova obitelji, paničara, pripadnika civilne zaštite, pa i simulacija potresa. Sve redom situacije koje ih mogu dočekati u stvarnom životu, sve redom izazovi na koje moraju biti spremni, što oni kao vodiči, tako i njihovi psi.

Vatrogasci uče kroz simulacije

Vukmanović je tako prije dvije godine imao svoj veliki test steknutih vještina kada je u Albaniju pozvan kao dio potražnog tima. Godine učenja, ali i vježbi, pomogle su mu da odradi svoj zadatak.

- Došli smo na teren i našli se pred zgradom od devet katova sravnjenom do zemlje. Sve što znamo jest da moramo provjeriti je li koja osoba ostala ispod ruševina. Nema vremena za preispitivanje i sumnju, to je naš posao, zato su nas pozvali i sve što smo do tada naučili morali smo primijeniti na licu mjesta – prisjeća se.

image
Marko Miščević/Cropix

Potražne ekipe, pak, nikako nisu jedina služba koja uči kroz simulacije. Zagrebački profesionalni vatrogasci također bruse svoje znanje uz pomoć različitih vježbi. Kako nam je objasnio Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, simulacije su osnova njihova posla.

- Naš posao je ustvari dosadan i često imamo intervencije koje nisu previše zahtjevne. No, kroz simulacije, predavanja i vježbe pripremamo se za onu 'pravu' stvar – kaže Jembrih.

image

Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba

Tomislav Krišto/Cropix

U slučaju da je tema vježbe spašavanje unesrećene osobe u prometnoj nesreći tada namjenski simuliraju sudar te izvlače lutku iz smrskanog automobila. Kada je u pitanju požar u stambenom objektu onda rekreiraju realne uvjete u brodskom kontejneru te na taj način prate kako se širi požar, koji su predznaci ekstremnih način širenja vatre i to sve pod temperaturama dima od 600 stupnjeva. Jembrih napominje kako u budućnosti planiraju dio vježbe odrađivati i putem digitalnih tehnologija, što je zapravo trend koji njeguje sve više organizacija.

Simulacija rada u firmi

Uz pomoć virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije razvijene su brojne platforme koje mogu još više dočarati realne uvjete rada. Upravo zato ova grana učenja nije nikako više rezervirana samo za „aktivna“ zanimanja, već je svoju primjenu pronašla i u svijetu biznisa koji sa sobom također nosi niz izazova i nepredvidljivosti.

Kako kaže Mihael Žagar, zadužen za koordinaciju podrške korisnicima u KING ICT-u, poslovanje većine poduzeća podređeno je tržištu koje se brzo razvija, iziskuje konstantne prilagodbe poslovnih procesa i stvaranje dodatne vrijednosti za klijente. U takvom okruženju ponekad je čak jedna loša odluka dovoljna da uništi tvrtku, no mladi ljudi nemaju uvijek dovoljno iskustvo da bi predvidjeli ishod pojedinog poslovnog poteza.

image

Mihael Žagar, zadužen za koordinaciju podrške korisnicima u KING ICT-u

KING ICT

Upravo je zato Sveučilište u Montrealu razvilo platformu ERPsim koja omogućuje virtualno učenje kroz scenarije simulacije poslovnih procesa. Ona potiče sudionike na poslovno promišljanje, nudeći im iz prve ruke iskustvo razumijevanja uloga unutar tvrtke i utjecaja određenih odluka na poslovno okruženje, kao i doživljaj snage i vrijednosti SAP S/4HANA sustava.

Benefite ove platforme iskusili su studenti diplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike koji su pod mentorskom palicom instruktora iz KING ICT-a imali priliku putem ERPsim platforme voditi tvrtku, surađivati sa svojim kolegama i rješavati realne poslovne probleme.

KING ICT je, naime, prva tvrtka u regiji koja ima licencirane instruktore za vođenje ERPsim simulacija. Kako navodi Marko Nenadović, viši koordinator podrške u KING ICT-u, studenti i novi zaposlenici kroz praktično učenje dobivaju sliku o dinamici rada i poslovnim procesima, što im znatno poboljšava šanse pri zapošljavanju, kao i prilagodbu na radno mjesto.

image

Marko Nenadović, viši koordinator podrške u KING ICT-u

KING ICT

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i King ICT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:04