IDEJE ZA VIKEND

Inspirirajte se: ovo je deset nezaboravnih izleta po Hrvatskoj koje su nam preporučili prijatelji

Ne mora to nužno biti višetjedno putovanje na drugi kraj svijeta, samo mali odmak će biti dovoljan za punjenje baterija
Prijedlozi za vikend putovanja
 Privatna Arhiva

Putovanja volimo jer nam pružaju odmak od svakodnevnog stresa i radnih obaveza, na njima doživljavamo nova iskustva, a čine čuda za naše mentalno zdravlje – usrećuju nas i povećavaju našu kreativnost. Ne mora to nužno biti višetjedno putovanje na drugi kraj svijeta, samo mali odmak će biti dovoljan za punjenje baterija. A kako zapravo odabiremo odredište na koje ćemo otići?

Istraživanje MasterIndex i GfK iz 2018. godine pokazalo je kako su glavni faktor u odabiru destinacije Hrvatima troškovi (77 posto), a na drugom mjestu su preporuka prijatelja i obitelji (51 posto).

Oni mlađi, pripadnici generacije Z (rođeni od kraja 1990. do 2010. godine) u najvećoj se mjeri oslanjaju na preporuke influencera na društvenim mrežama, a drugi izvor su im prijatelji i rodbina. Pokazalo je to istraživanje Bookinga iz 2019. godine.

Prijateljima vjerujemo i kada su u pitanju ostale odluke u našem životu – recimo koju knjigu ćemo posuditi ili koji seriju pogledati.

Kako bi provjerili situaciju u našem okruženju, pitali smo kolege i prijatelje koju destinaciju u Hrvatskoj su posjetili na preporuku prijatelja i zašto su je spremni preporučiti svima:

Petar, 25

Plješevički vojni bunkeri

Posjetio sam prijateljicu u Lici s još par frendova i odlučili smo se jedan dan uspeti na Plješevicu te posjetiti vojne bunkere. Nisam imao visoka očekivanja. Dok se nismo uspeli i shvatili da s vrha imaš osjećaj kao da vidiš pola Bosne i Hrvatske odjednom. Postoji priča da je u jednom ulazu u bunkere jedno vrijeme živjela medvjedica s mladima. Apsolutna avantura. Pokušali smo otići čim dublje, ali nisu nam se svidjeli mrak i hladnoća. Svakako ću se uskoro vratiti s opremom za istraživanje.

Daria, 27

Odisejeva špilja, Mljet

Kako najbolje provesti samo jedan jedini dan na Mljetu, pitala sam prijatelja koji tamo ljetuje svake godine. Uz obavezni posjet Nacionalnom parku, preporučio mi je kupanje u Odisejevoj špilji. Do nje nije lako doći, ima 20-ak minuta šetnje prvo ravnim pa strmim dijelovima, a morate skočiti u more kako bi doplivali do same špilje. Bilo je tu toliko problema koje sam imala u glavi prije nego što smo došli na odredište – hoće li biti hladno, kako ću skočiti jer nisam baš najvještija, što će biti sa stvarima dok se odemo kupati, hoće li me u špilji uhvatiti klaustrofobija? Ispalo je da je more nevjerojatno toplo, bistro, boja je čudesna, a špilja je jako visoka pa nema straha od skučenosti. Svi ostavljaju stvari na stijenama, a skrivenim putićima sa strane glavnog ulaza može se ući u more po kamenju, bez skakanja. Požalila sam jedino što nisam imala podvodnu kameru, ali već ove godine idem ponovo pa mogu ispraviti tu grešku.

image
Odisejeva špilja, Mljet
Privatna Arhiva

Matea, 28

Kampiranje na Dugom otoku

Prvi put sam na Dugi otok otišla lani na preporuku prijatelja i shvatila da se stvarno ima što za vidjeti. Bili smo jedan vikend, a spavali smo u šatoru jer je to bilo početkom ljeta pa je kamp bio stvarno jeftin. Bilo mi je to i prvo spavanje u šatoru i nije bilo nimalo strašno! Najviše me oduševio svjetionik Veli rat i plaža. Nikad nisam imala ljepše fotografije nego s Dugog otoka! Svakako se isplati vidjeti i poznato Zmajevo oko, kao i Park prirode Telaščica. Ma vikend je stvarno premalo vremena za predivan Dugi otok.

Matija, 28

Strmec Remetinečki kod Novog Marofa

Ovdje nije toliko situacija da nam je prijatelj preporučio lokaciju, već više da smo mi njega nagovorili da nas pozove k sebi pod lijepe zagorske brege. I nismo nimalo ostali razočarani! Strmec Remetinečki pored Novog Marofa jest maleni zagorski kraj s divnim ljudima, prekrasno zelenim vinogradima i ukusnim vinima. Naravno, mnogima to neće biti mamac za posjet, no iza tog mjesta se krije jedan biser koji se itekako isplati istražiti. Riječ je o planini Čevo, najistočnijem i najistaknutijem vrhu Ivanščice. Već iz Strmca vidite šiljasti vrh zbog kojega je ovo brdo dobilo naziv i "Zagorski Klek", a uspon je pravi izazov za one koji nisu navikli na rekreaciju (kao naš domaćin), odnosno ugodna šetnja za iskusne planinare. Na samome vrhu, nažalost, nema vidikovca već je tamo kameni stup i kutija sa žigovima u kojoj planinari mogu ostaviti svoj trag, no zato prekrasni pogled nude dva druga vidikovca u blizini - Balkon, zapadno od vrha, i Mali Čevo, istočno od vrha.

image
Strmec Remetinečki
Privatna Arhiva

Petra, 27

Vikend u Zaboku

Velika je panika uhvatila moju sestru i mene kada smo se zbrojile i shvatile da naši roditelji ove godine slave veliku, okruglu, 30. godišnjicu braka. Za 20. smo im uplatile vikend na Bledu i tada smo im obećale da ćemo za 10 godina biti starije i bogatije pa će i poklon biti bolji. Međutim, nije to baš tako...

Znale smo da im želimo pokloniti odmor i iskustvo, ali ne i gdje. Raspitale smo se kod svih prijatelja, a meni se na koncu upalila žaruljica dok sam slušala prijateljicu kako prepričava raskošne menije s vikend izleta u Zagorje.

Za nešto više do 1000 kn organizirale smo im smještaj u hotelu u Zaboku i tajne menije u zagorskim restoranima, uz napomenu da u ovu vikend avanturu ponesu sitnicu s vjenčanja poput naušnica, satenskih rukavica ili leptir mašne te da se fotografiraju u dvorcu kako bi spojili prošlost i sadašnjost. U planu puta predložile smo im i da posjete Park znanosti u Oroslavlju, Bedekovčanska jezera i Muzej krapinskih neandertalaca. Sve su posjetili i bili su oduševljeni, selfiji su nam stizali cijelog vikenda. Posebno ih je oduševilo što je sve bilo nadomak Zagreba, a radilo se o destinacijama koje prije nisu posjetili. Sestra i ja smo, pak, bile sretne jer smo isplanirale zabavnu avanturu za sitne novce, koja se još k tome svidjela roditeljima jer su već prepričali svoje dogodovštine svim svojim prijateljima i odlučili da će vraćaju tamo i za sljedeću godišnjicu braka.

image
Bedekovčanska jezera
Privatna Arhiva

Maja, 32

Lonjsko polje

Na preporuku dragog kolege, jednu subotu u svibnju smo se zaputili prema Lonjskom polju. Lagana kiša i blaga hladnoća nas nisu spriječili istražiti prirodno bogatstvo ove lokacije, a period je bio savršen jer je polje zbog obilnih kiša bilo prirodno poplavljeno. Šetali smo pješačkim stazama, nabrajali životinje, preko digitalne aplikacije na ulazu u Krapju istražili životinje. U sklopu turističkog obilaska smo se provozali čamcem na solarni pogon. Kako je i sunce zasjalo imali smo priliku uživo vidjeti nekoliko kornjača kako se sunčaju te malene vodomare kako preletavaju od grane do grane.

Družili smo se konjima, pojeli fini ručak na seoskom gospodarstvu te smo uspjeli kupiti i suvenir ježa koji nas podsjeća na taj divan dan.

Ako nekoga zanima od koje močvarne biljke su ljudi u prošlosti izrađivali brašno te ako žele izlet pun mira, tišine, predivne prirode i svježeg zraka definitivno preporučujemo Lonjsko polje.

Napomena: konji su razigrani i druželjubivi, mi smo se vratili s gricnutom jaknom, ali najvećim osmijehom na licu! Vrijedilo je!

image
Lonjsko polje
Privatna Arhiva

Una, 26

Izvor rijeke Une

Frend mi je rekao da moram otići na izvor rijeke Une jer je podudarnost imena nekima još uvijek urnebesna. To je totalno zapušteno mjesto. Divlji parking, stari puteljak, gotovo uopće nema ljudi. I onda stigneš na izvor. Kao otvor u drugi svijet. Ne vidiš odakle dolazi, ali cijelo vrijeme slušaš vodu kako teče, kako stvara tu moćnu rijeku. Sasvim sirovo, kao uklesano u liticu, nije ti svejedno, a uživaš u svakoj sekundi i ne možeš se prestati diviti.

Martina, 35

Staza Sedam slapova

Stazu Sedam slapova kod Buzeta morala sam posjetiti nakon što mi je prijateljica rekla da je to bez premca najljepša staza u Istri. Riječ je o ‘Insta-worthy’ lokaciji koja me, osim netaknute prirode, oduševila jer je možete prehodati čak i ako niste u top formi. Staza se može obići za nekih 6 sati, ali računajte da će vam barem 2 sata otpasti na fotkanje. A ako imate sreće s vremenom, može pasti i kupanje. Sve preporuke!

image
Staza Sedam slapova
Privatna Arhiva

Roman, 32

Plaža Paržine, otok Ilovik

Jedva sam dočekao ljeto da prijatelje odvedem na ovo predivno mjesto, a oni su rado poslušali moju preporuku. Otok Ilovik je inače najjužniji nastanjeni otok lošinjskog otočja, na njemu nema automobila, ima jako malo stanovnika i stvarno je idealno mjesto za pravi, pravcati odmor. Plaža Paržine je meni osobno najljepši dio otoka – pješčana je, more je tirkizno i čisto, a cijelo selo je kao iz onih dobrih, starih vremena. Do Ilovika se dolazi katamaranom iz Malog Lošinja.

image
Plaža Paržine
Privatna Arhiva

Petra, 40

Otok Vis

Na Vis dugo nisam otišla jer mi se uvijek činio nekako predaleko. Prijatelj mi je iz godine u godine govorio da tamo jednostavno trebam otići i tako sam to napokon napravila lani. I napravit ću svake godine ponovo! Jer Vis je nevjerojatno lijep, teško je to objasniti ako niste doživjeli. Po meni, najljepši otok u Hrvatskoj. Nema previše ljudi, svi su opušteni, i dalje se osjeti onaj pravi otočki duh i mir.

image
Otok Vis
Privatna Arhiva

Posebna preporuka

Uz vas će na svim izletima, putovanjima i avanturama uvijek biti vjerni pratitelj – Inina maloprodajna mjesta. Za još više pogodnosti preporučujemo skidanje INA Loyalty mobilne aplikacije kojom se nagrađuje vjernost kupaca, a bodovi se skupljaju brzo i jednostavno – dobit ćete ih za kupljeno gorivo i gotovo svaku potrošenu kunu. Sakupljanjem bodova, kupci mogu dobiti pristup različitim pogodnostima statusima Blue, Silver, Gold ili VIP te uživati u pogodnostima kroz cijelu godinu. Ulaskom u svaki novi status kupci ostvaruju pravo na još vrijednije nagrade. Osim popusta na gorivo tu su i uzbudljive nagrade, posebne promocije i ostale pogodnosti kojima INA redovito nagrađuje vjernost svojih kupaca. Odnedavno je na INA Loyalty aplikaciji aktivna i opcija „Pozovi prijatelja“ jer svi znamo da najviše vjerujemo upravo našim prijateljima. Ako prijatelju pošaljete pristupni kod za skidanje Loyalty aplikacije te ga on prihvati i počne je koristiti, oboje ste na dobitku, baš kao i kada odete na putovanje po preporuci prijatelja. Nakon prve transakcije pozvanog prijatelja (u min. iznosu 75 kn), oboje ćete dobiti po 100 bodova, a preporučitelj može godišnje sakupiti do čak 500 bodova na taj način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:56