Čudo iz prirode

Lijek opasnog imena ublažava bolove i povrede, simptome multiple, a ima i nevjerojatan učinak na kožu

Moji proizvodi se uglavnom prodaju na najbolji mogući način, zadovoljni korisnici su postali moji ambasadori - ispričao je Tvrtko Matijević, vlasnik kozmetičke linije BeeVenom touch
 Ranko Suvar/Cropix

Otrov zlata vrijedan. Tako bi se mogao nazvati pčelinji otrov koji u velikim i nekontroliranim količinama može biti jako opasan, no u malim dozama spasonosan. Potrebno je 10.000 uboda pčela da se dobije jedan gram otrova. Taj gram na svjetskom tržištu vrijedi do 120 eura. Na hrvatskim košnicama diljem Hrvatske se taj vrijedan gram pčelinjeg otrova prikupi u samo nekoliko minuta.

I odlazi do Tvrtka Matijevića (31), u proizvodni pogon gdje će od otrova nastati visokoučinkovite kreme BeeVenom touch.

- Tržište pčelinjeg otrova u svijetu postoji, ali mi smo po kvaliteti daleko ispred svih. Vani se koriste zastarjele tehnologije, u Kini i Americi se izdvaja otrov s 55 posto melitina, dok smo mi došli na fantastičnih 70 posto. U inozemstvu ne mogu vjerovati da imamo tako kvalitetan otrov, a sve zahvaljujući godinama rada i ulaganja – ispričao je Tvrtko.

Apitoksin, odnosno pčelinji otrov je poznati narodni lijek od davnina, a koristili su ga Egipćani, Latini i Grci. Ključan sastojak otrova je protein melitin koji ublažava upale i pomaže kod mnogih bolesti. Melitin povećava cirkulaciju krvi i do 200 puta.

Inovativna tehnika

Tvrtko Matijević je diplomirani agronom i vlasnik branda BeeVenom touch, a široj je javnosti poznat kao dobitnik titule najboljeg mladog poljoprivrednika po izboru Ministarstva poljoprivrede i Jutarnjeg lista 2019. godine te osvajač drugog mjesta na istom natjecanju 2022. godine. On je sam osmislio inovativnu tehniku vađenja otrova, a samo na tome je radio gotovo dvije godine.

image

Tvrtko Matijević, diplomirani agronom i vlasnik branda BeeVenom touch

Pixsell/Ustupljena fotografija

Pojednostavljeno, s Tvrtkovom inovativnom tehnologijom prikupljanja pčelinjeg otrova, pčeli u nijednom trenutku nije nauđeno iz razloga što pčela ubada na staklo te nakon toga nastavlja sakupljanje nektara. Tvrtko je dvije pčelarske sezone radio na osmišljavanju „kupole“ gdje pčele ispuštaju dvije trećine otrova zbog čega im uvijek dovoljno da se mogu obraniti od potencijalne opasnosti. Cilj kupola je zadržavanje feromona i privlačenje pčela na svjetlo, a sve kako bi ispustile što kvalitetniji otrov.

image
Ustupljena fotografija

Pčelinji otrov je spasonosan za one koji pate od raznih bolova, poput artritisa, bolova u leđima ili upale mišića nakon treninga, za one koji imaju kožne probleme, psorijazu ili ih muči celulit.

Tri kvalitetna proizvoda

- Do prije nekoliko godina prikupljao sam pčelinji otrov i izvozio ga, a onda sam se odlučio baciti u nešto sasvim novo i pokušati napraviti svoje kreme. Povezao sam se s velikim timom kompetentnih ljudi, s fakulteta te ostalih stručnjaka u proizvodnji preparativne kozmetike i radio na dobitnoj formuli.

Nakon toga je krenuo u razvoj webshopa, marketinga i predstavljanje proizvoda po cijeloj Hrvatskoj.

- Moji proizvodi se uglavnom prodaju na najbolji mogući način, zadovoljni korisnici su postali moji ambasadori. Javljaju nam se kupci i kažu: susjeda mi je dala da probam kremu za lice, oduševljena je, molim vas da mi što prije pošaljete tri kutije. Zaista vjerujem da imamo dobar hrvatski proizvod – smatra mladi poduzetnik iz Zagreba.

image
Goran Mehkek/Cropix

Kozmetička linija BeeVenom touch se sastoji od tri proizvoda. Krema za masažu ubrzava mikrocirkulaciju krvi, opušta mišiće, djeluje protuupalno i preporučuje se onima koji imaju problema s reumom, artritisom, multipla sklerozom i raznim bolovima u tijelu. Ova krema za masažu ubrzava saniranje raznih povreda te povećava radnu sposobnost mišića za 30 posto.

Za još bolji efekt, ovoj kremi je dodan i mentol koji odmah hladi kožu zagrijanu pčelinjim otrovom.

Prirodan botoks

BeeVenom touch Krema za lice je posebna po tome što na prirodan način potiče proizvodnju kolagena i elastina te posljedično smanjuje bore. Posebno je dobar izbor za ublažavanje bora smijalica.

- Pčelinji otrov je zapravo prirodan botoks i oduševljen sam kada mi se žene jave i kažu da ovakve rezultate nisu postigle ni s puno skupljim kremama. No, iznenadilo nas je za što je još naša krema dobra – smanjenje akni i ekcema. Javilo nam se stvarno puno mladih ljudi koji nisu mogli vjerovati koliko su dobre rezultate postigli nakon nekoliko dana korištenja – otkriva Tvrtko.

Krema s pčelinjim otrovom kožu će „prevariti“ da se ponaša kao da je dobila ubod, ali to ne znači da ćete osjećati bol. Mjesto tretirano kremom će se samo prokrviti i donijeti vam benefite. Koža lica će, primjerice, nakon korištenja BeeVenom touch kreme biti sjajnija i svježa.

Treći proizvod koji se može kupiti je anticelulitna krema. Kako bi bila što učinkovitija, Tvrtko je u formulu dodao i kofein, dobro poznatog borca protiv celulita. Kofein razbija nakupljene masne naslage, a pčelinji otrov će tonirati postojeći celulit i potaknuti cirkulaciju kako se ne bi sakupljao novi.

Kupci iz Švedske i Austrije

- Osim ova tri proizvoda koji su već pronašli svoje vjerne kupce, uskoro ćemo predstaviti i četvrti, serum s visokom koncentracijom pčelinjeg otrova – najavio je Tvrtko.

Koliko je pčelinji otrov zdravstveno čudo, možda najbolje pokazuje istraživanje koje je dokazalo da je u samo 60 minuta uspio ubiti najagresivnije stanice raka dojke.

BeeVenom proizvodi se prodaju diljem Hrvatske, ali vole ih i kupci iz Švedske, Slovenije i Austrije. Konkurencije u svijetu imaju, ali nitko nema toliko čisti pčelinji otrov do kojega je došao Tvrtko.

- Nekoliko puta su mi predlagali da iselim iz Hrvatske i pokrenem proizvodnju vani, ali ne želim to. Vjerujem u svoj proizvod, vjerujem u pčelare s kojima surađujem i želim da ovo bude lijepa hrvatska poduzetnička priča – pojasnio je Tvrtko.

image
Goran Mehkek/Cropix

Zanimljiva je priča o njegovom poslovnom početku. Bio je na prvoj godini studija kada je prijatelju iz Virovitice pomagao seliti pčele s paše bagrema na pašu lipe. U tom susretu je zadobio 46 uboda. Novostečeno poštovanje prema ovim zujalicama dovelo ga je do kupnje prve tri košnice, a one su ubrzo narasle na 150 košnica.

Sto kilograma otrova godišnje

- Uvijek sam radio, ali uvijek sam želio napraviti nešto svoje. Od tih prvih uboda do najkvalitetnijeg pčelinjeg otrova na svijetu, što je potvrđeno analizom nastavnog zavoda Andrija Štampar, prošlo je 10 godina. A mislim da sam tek na početku! – uz smijeh dodaje Tvrtko.

Iako broj pčelara u Hrvatskoj pada, Tvrtko neprestano obilazi gradove i općine te ih upoznaje s dobrobitima pčelinjeg otrova. Naime, ako pčelar proizvodi med i istovremeno skuplja otrov, što je moguće, može ostvariti duplu zaradu.

- Trenutačno proizvodimo 10 kilograma visokokvalitetnog pčelinjeg otrova godišnje što je dovoljno za proizvodnju 80 do 100 tona kreme. No, potencijal je puno veći, možda čak i 100 kilograma godišnje, što bi značilo otprilike dva milijuna krema. A onda ćemo se okrenuti i prema izvozu, prva postaja bit će Ujedinjeni Arapski Emirati gdje je pčela sveta životinja – zaključuje Tvrtko.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i BeeVenom touch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:06