Otkrivamo

Messi ima nove kopačke, saznali smo sve o njima, a čak smo ih testirali s poznatim Youtuberom!

Istražili smo i kako izgleda nogometašev plan prehrane i treninga te odgovorili na vječno pitanje oko vezica

U nogometnom svijetu postoji nekoliko vječnih pitanja na koje bi mnogi voljeli znati odgovore. Koja je tajna odlične igre Lionela Mesija, pomažu li kopačke uistinu igraču tijekom igre te jesu li bolje one s vezicama ili bez? U narednim rečenicama pokušat ćemo ponuditi odgovore, a povod za ovakav pothvat su nam nove adidas X Speedportal kopačke zbog kojih je zavladala zelena groznica na tržištu. Unikatnog izgleda i boje, ali i performansi, ubrzo su postale veliki hit među profi igračima Liga petica, baš kao i amaterskim nogometašima. Za to su svakako zaslužni ambasadori Lionel Messi, Mo Salah te Karim Benzema, a faktor koji je pridodao popularnosti jest i suradnja adidasa i popularne animirane serije Rick & Morty iz koje je i proizašao upečatljivi zeleni dizajn. No, da bi uistinu mogli prodrijeti u srž ove pomame, odlučili smo, dakle, istražiti ranija pitanja. Pa, krenimo!

KAKO TRENIRA LIONEL MESSI?

Prva točka interesa jest argentinski čarobnjak Lionel Messi. Prošle je godine osvojio Zlatnu loptu France Footballa (Ballon d‘Or) i time dodatno učvrstio svoje prvo mjesto na listi dobitnika sa sedam osvojenih kipića ove prestižne nagrade. Iako ima 35 godina, i dalje igra na visokom nivou te je standardni prvotimac u PSG-u, ekipi koja broji samo creme de la creme nogometa. Naravno, daleko je to od njegovih zlatnih dana iz Barcelone kada je praktički samostalno nosio katalonsku momčad do naslova Lige prvaka i Primere. No, forma je i dalje maestralna, što se može vidjeti i po njegovim igrama u dresu pariškog kluba. Stoga, koja je tajna njegova uspjeha?

image

Lionel Messi u adidas X Speedportal kopačkama

Sport Vision

Počnimo s hranom. Messijev plan prehrane sastavio je talijanski nutricionist Giuliano Poser koji mu je 2013. godine savjetovao promjenu životnih navika. Naime, u to je vrijeme argentinski čarobnjak bio često ozlijeđen zbog čega se povuklo pitanje njegova zdravlja. Poser je stoga savjetovao Messiju da napravi tri velike promjene. Prva se ticala njegove trenutne prehrane. Pizza, gazirana pića, svinjetina i junetina, tjestenina, jaja, mliječni proizvodi..svega toga se, dakle, morao odreći.

Drugo, obroke je trebao bazirati na pet ključnih sastojaka – vodi, maslinovom ulju, cjelovitim žitaricama, svježem voću i povrću. Uz to, kao nadomjestak za slatko počeo je jesti orašaste plodove i sjemenke. Uz novu dijetu, njegova forma je skočila i ozljede ga nisu više toliko pogađale. Savjetima talijanskog nutricionista ostao je vjeran i dan danas, čak je i Barcelona jednom prilikom objavila njegov najdraži recept – piletinu s povrćem.

Piletina s povrćem u pećnici po receptu Lea Messija

Sastojci:

• maslinovo ulje

• sol

• 4 zdrobljena češnja češnjaka

• 2 mrkve

• 1 poriluk

• 1 luk

• 800 g krumpira

• 4 pileća zabatka

• svježi timijan

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 190 °C. Namazati pleh maslinovim uljem te ga potom posoliti. Staviti na pleh četiri zdrobljena češnja češnjaka, nasjeckani luk, veće izrezane komade mrkve, nasjeckani poriluk i veće komade krumpira. Preko toga staviti četiri pileća zabatka i svježe grančice timijana. Staviti u pećnicu na 45 minuta. Poslužiti toplo.

Osim prehrane, važan faktor njegova režima jest i trening. U ovom segmentu se Messi poprilično razlikuje od svog vječnog rivala Christiana Ronalda. Dok se Portugalac više posvećuje izgradnji tijela, Argentinac je naglasak stavio na set ponavljajućih vježbi koje mu povećavaju agilnost.

Prema izvješću magazina Pinata, Messi prakticira četiri glavne trening rutine – iskorak, istezanje tetive koljena, plank i pillar skips. Uz njih, radi još i čučnjeve, hurdle hopse te preskače uže kako bi ojačao mišićnu masu donjih ekstremiteta. Nakon svake serije pije puno vode i lagano trči pet do deset minuta kako bi ohladio tijelo.

Kako je glavno Messijevo oružje njegov izravni prodor u obranu, veliki segment njegove igre čine i kopačke jer i najmanja greška u driblingu može ga koštati gubitka lopte. Upravo zato su adidas X Speedportal kopačke odlične za njega jer imaju PRIMEKNIT ovratnik i TPU učvršćivač pete koji omogućuju veću agilnost igrača te bolju kontrolu lopte.

image

Leo Messi i adidas X Speedportal kopačke

Sport Vision

MALAJSKI TAPIR TESTIRA ADIDAS X SPEEDPORTAL KOPAČKE

I dok je Messi virtuoz na zelenom travnjaku, postoje igrači koji svoju čaroliju pokazuju na virtualnim vlatima trave. Jedan od njih je Ivan Rado, 29-godišnji magistar sestrinstva iz Osijeka koji povremeno s frendovima igra nogomet na Srednjici. Za njega, na prvu, ne zna mnogo ljudi. No, kada se spomene njegov alter ego koji igra virtualni nogomet, e, to je već druga priča. Naime, Ivan je na društvenim mrežama poznat kao Malajski Tapir, igrač Fife te kreator sadržaja kojega samo na YouTubeu prati gotovo 300.000 ljudi.

S obzirom na to da se u digitalnom svijetu osjeća kao riba u vodi, odlučili smo ga malo izvaditi iz komfor zone i gurnuti na stvarni zeleni travnjak da testira nove adidas X Speedportal kopačke. „Mjesto zločina“ ovog pothvata jest stadion Nogometnog kluba Maksimir u Zagreba gdje su nam drage volje dopustili da opucamo nekoliko puta po golu. Čak i prije no što smo stupili na igralište, Tapira su okružili dječaci iz škole nogometa s pitanjima kojih se ne bi posramili ni bliži prijatelji mladog Osječanina.

image

adidas X Speedportal kopačke

Vanesa Pandžić/Cropix

„Gdje je Matea, zašto ona nije došla?“

„Kako je Milki?“

„Kada će opet balkanske ikone?“

On je, pak, na svako pitanje imao spreman odgovor, kao da priča sa starim znancima.

- Kreiram sadržaj već šest godina i mogu reći da nisam imao loše iskustvo što se tiče iskustva s fanovima. Pitaju za suprugu i psa, normalno je da puno toga znaju o mom privatnom životu jer mi je od početka želja da svi koji upale kanal vide prijatelja, a ne nekog tipa koji priča o nogometu. Kada se sretnemo na ulici to je kao da smo stari znanci – stanemo na dvije minute, popričamo o temama s kanala i idemo dalje – navodi Youtuber.

image

Malajski Tapir

Vanesa Pandžić/Cropix

Kada su klinci otišli, Tapir je obuo adidas X Speedportal kopačke te se malo upoznao s loptom. Nogomet je aktivno trenirao u srednjoj školi, no zbog školskih pa kasnije studijskih obveza morao se odreći dragog mu hobija. Ipak, tu i tamo se može vidjeti na terenu, pogotovo na Srednjici, srednjoškolskom igralištu gdje igra s frendovima, ali i na velikim stadionima kao što je Maksimir.

- Veliki sam nogomet zadnji puta igrao prije dva mjeseca. Na Maksimiru je bila revijalna utakmica legendi Dinama protiv navijača, a mene su zvali kao neku sponu između. Dva puta po 45 minuta, ne mogu ti opisati upalu koju sam imao sljedeća tri dana. Jedva sam mogao podignuti nogu i pritisnuti gas u autu. Od onda veliki teren nisam dirnuo. Mišići su popustili, ali duša još uvijek pati – iskren je Tapir te priznaje da je sada najaktivniji na tipkovnici, kao pravi „internet ratnik“.

Unatoč skromnosti, u njegovom odnosu s loptom se vidi da je tu nekada bilo vatre. Tehniciranje, pokoji volej, prečka iz slobodnjaka pa i gol iz kornera, sve su to mogli vidjeti usputni vozači koji su prolazili pokraj NK Maksimira. Ostaje samo pitanje – je li to do igrača ili do kopački koje nose i Messi, Salah, Benzema...

image
Vanesa Pandžić/Cropix

- Neću reći da sam pogodio svaku, ali gdje sam gađao, tamo je lopta i otišla. Osjeti se sigurnost i stabilnost, kod samog kretanja na terenu možeš osjetiti da te podržavaju. Realnog, od svoje 5. godine redovito nosim kopačke. Probao sam svaku verziju, svaki model i nevjerojatno je koliko se iz godine u godinu osjeti razlika. Evo sad adidas X Speedportal, lagane su, prilagode se stopalu kao čarape, toliko da nemaš osjećaj da nosiš kopačku. U njima možeš biti siguran da ako imaš sposobnosti da će ih na terenu moći itekako pokazati – opisuje te dodaje da ga je posebno dojmio dizajn inspiriran kultnom animiranom serijom Rick & Morty. Što se tiče njegovih „skillova“ kaže da ih pokazuje samo u Fifi. U stvarnom životu nema mjesta za njih jer, veli, ako naletiš na nekog luđeg na terenu onda ćeš požaliti što nisi obukao kostobrane na rekru.

Dok odlazimo s terena NK Maksimira, priznaje nam da ga sad već neko vrijeme nije bilo na igralištu. Razlog je romantične prirode jer se u svibnju oženio dugogodišnjom djevojkom Mateom pa su ljeto proveli u jednom dugom medenom mjesecu gdje su se koraci najviše brojali u šetnjama između restorana. Prioritet mu je zato vratiti se u formu do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru kada će, osim videa, krenuti i s objavom podcasta o relevantnim pitanjima u sportu.

- Već više od godinu dana razmišljam o toj ideji i prije dva tjedna sam prelomio krenuti u realizaciju. Ne želim napraviti klasični sportski podcast koji će govoriti o taktikama i analizama već dovesti učitelje, psihologe i druge ljude koji mogu nešto pametno reći o sportu. Na taj način želim educirati ljude, ali i samog sebe – ističe Tapir.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

VJEČNA DILEMA - VEZICE ILI NE?

Prije nego smo napustili zeleni travanjak, vidjeli smo mlade uzdanice kako se pripremaju za trening. Neki od njih imaju kopačke s vezicama, drugi bez, što nas vodi do još jedne nogemetne dileme – vezice ili ne? Pitanje je koji si je skoro svaki moderni nogometaš postavio barem jednom u životu. Kažemo moderni jer kopačke bez vezice postoje na tržištu tek od 2006. godine. Od tog trenutka je bilo puno rasprava o toj temi, iako je u prvom desetljeću postojanja voda u pravilu išla na mlin vezica. Razlog? Nisu bile previše kvalitetne kada je u pitanju bila stabilnost noge, što je problem koji se lako mogao riješiti uz par žniranaca. No, onda je došao adidas i njihov 16+ PureControl pa su se stvari počele mijenjati na bolje.

Danas su, pak, pravo malo čudo tehnologije. Dizajnirane su na način da se stopalo doslovno sljubi s kopačkom, baš kao s čarapom. Mnogi kažu da je to vrhunac brazilskog samba nogometa, odnosno bosonogog igranja. Uz to, stručnjaci se kunu da su po pitanju agilnosti i osjećaja primanja lopte na vrhu svoje agende, što omogućuje bolje šutiranje i driblanje. To možemo posebno vidjeti kod adidas X Speedportal kopački koje igrači hvale upravo zbog odlične kontrole i stabilnosti, odnosno lake promjene smjera.

image

adidas X Speedportal kopačke

Vanesa Pandžić/Cropix

Još jedan selling point u korist izostanka vezica jest činjenica da su vizualno atraktivnije. Nije nikakva tajna da brojni igrači veoma jako paze na svoj izgled na terenu. Kako ne mogu utjecati na izgled dresova onda im preostaje da biraju vlastite kopačke koje samim time postaju i određeni modni statement. U tom pogledu, nemali broj odabire primjerke bez vezica jer, eto, izgledaju više moderno.

No, ne smijemo samo tako odbaciti „stare modele“. Uostalom, nije da je njihova potražnja strmoglavo potonula zbog konkurencije.

Naime, kako napreduju kopačke bez vezica tako se poboljšavaju i njihova starija braća. Jedini bitan faktor razlike krije se u činjenici da je s vezicama moguće namjestiti čvrstinu stiska kopačke, što ponekim igračima predstavlja veoma važan detalj u igri. Osim toga, one su puno prikladnije za osobe sa širokim stopalom jer kopačke bez vezica imaju u pravilu univerzalan otvor koji ne mora nužno svima odgovarati.

Konačni odgovor jest da na kraju sve ovisi o subjektivnom dojmu, ali ako je vjerovati trendovima proizvođači ipak pridaju malo više ljubavi svojem mlađem artiklu.

image

adidas X Speedportal kopačke

Vanesa Pandžić/Cropix

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Sport Visiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:12