Svestrani i inovativni

Razbijaju zastarjele stavove o bankama, a njihove ideje transformiraju hrvatsko tržište: ‘Drugačiji smo‘

Nakon što su riješili svoj izazov dizanja kredita u potpunosti online, bez potrebe dolaska u poslovnicu, u RBA sada istražuju primjenu umjetne inteligencije

Dalibor Kovačević, direktor IT odjela u Raiffeisen Bank Austria (RBA)

 Darko Tomas/Cropix

Istraživanja pokazuju da čak 41 posto ljudi danas niti nema fizički kontakt sa svojim bankama, nego sve što im je potrebno obavljaju putem aplikacija. Uloga tehnologije u bankarskom sektoru danas je fascinantna: sve imamo na dlanu, u našem mobitelu, plaćamo račune i šaljemo novac s dva-tri klika. Da sve to bude moguće, brinu se svestrani, ažurni i inovativni IT timovi, a kako točno izgleda njihov posao, objašnjava nam voditelj IT odjela u RBA-u Dalibor Kovačević.

Njihov ured smješten je na petom katu zagrebačkog ureda Raiffeisen banke. Na ulazu stoji natpis "I love IT", a iza njega u uredu sjedi konstantno rastući tim informatičara koji trenutno čini 175 ljudi. Direktor Kovačević ponosan je što je s kolegama još prošle godine doveo do kraja stvaranje infrastrukture koja omogućava da klijenti njihove banke prođu cijeli proces dizanja kredita online.

Taj primjer sjajno opisuje kakva je priroda njihova dinamičnog posla, čija su okosnica inovacije.

- Proces dizanja kredita povijesno se nikada nije pomaknuo s jedne točke. Danas je otišlo puno dalje. U IT kontekstu, tržište, navike i potrebe klijenata mijenjaju se velikom brzinom i kod nas ne postoji termin ‘dugoročni ciljevi‘. Gotovo je nemoguće planirati nešto u periodu duljem od dvije godine. Radimo s inovacijama koje nam svakodnevicu okreću za 180 stupnjeva - govori nam Dalibor Kovačević, direktor IT odjela u RBA-u.

image

Dalibor Kovačević, direktor IT odjela u Raiffeisen Bank Austria (RBA)

Darko Tomaš/Cropix

Čim su riješili svoj posljednji izazov - online kredit - kreću s idućim. Sada se bacaju na testiranje primjene umjetne inteligencije u banci. Upravo je umjetna inteligencija promijenila kako gledamo na tehnologiju generalno, a sve je važnija i za fintech tržište te se očekuje da će prosječna godišnja stopa rasta vrijednosti umjetne inteligencije u ovom sektoru iznositi 22,5 posto. Umjetna inteligencija ujedno je put prema personaliziranim iskustvima bankarstva, koja, prema McKinseyju, želi 71 posto korisnika, i upravo je to jedan od ključnih trendova u ovom sektoru, kojeg RBA-ov tim ažurno prati.

Fokus na ljude

Jasno je da banka radi velike digitalne korake i iza toga stoji kreativan um IT-jevaca. No, kako je biti na čelu takvog tima?

- Naš IT je zasigurno drugačiji od drugih. Dičimo se fokusom na ljude jer smatramo da ne bi bilo razvoja tehnologije i dobrih proizvoda banke bez ljudi. Volimo testirati, volimo eksperimentirati i volimo open source tehnologije. Zato i tražimo softver developere, jer samostalno razvijamo svoje proizvode. Kod nas su uvijek dobrodošli pojedinci koji mogu podržati takav način rada - kaže direktor, koji je od malih nogu bio fasciniran tehnologijom i oduvijek ga je zanimalo kako stvari funkcioniraju.

Nakon što je rastavio nekoliko stvari koje nije smio, roditelji su mu objasnili da treba malo usporiti s tim hobijem. No znatiželja da otkrije "kako mašina radi" samo je ojačala njegovu želju da bude dio stvaranja novih stvari. Oduvijek je volio gaming i brzo je preko prvog Nintenda došao do toga da samostalno slaže svoje računalo i susjedima instalira Windowse. Tako se, kaže, korak po korak, razvila ljubav prema IT-ju.

- Karijera me odvela drugim putem, ali nakon nekoliko godina u consultingu i securityju došao sam i u IT. Danas sam dio nečeg velikog, dio priče koja kontinuirano raste, na izvoru inovacija i novih tehnologija. Stvarno imam priliku sudjelovati u stvaranju novih aplikacija, novih sustava, ali i u životnom ciklusu i razvoju postojećih. Imam sreću da vodim najinovativniji bankarski IT u Hrvatskoj i iskreno sam ponosan na cijeli tim koji gura banku naprijed - govori Kovačević i dodaje da ga njegovi kolege motiviraju da bude još bolji i čine njegov posao vrijednim.

Kolegijalnost i podrška

IT se u RBA-u dijeli na četiri odjela - Software Development And Testing, IT Delivery, IT Operations i IT Strategy and Governance. Kontinuirano zapošljavaju još ljudi, a Kovačević nam objašnjava kakva je dinamika rada u njegovu odjelu.

image

Dalibor Kovačević, direktor IT odjela u Raiffeisen Bank Austria (RBA)

Darko Tomaš/Cropix

- Oko polovice zaposlenika IT-ja trenutno radi u agilnim timovima i organizirani su oko samih proizvoda banke. Što se tiče pozicija, mislim da smo prilično raznovrsni, od klasičnih pozicija u IT-ju kao što su developeri, sistemski inženjeri, help desk i analitičari, sve do scrum mastera, devops inženjera, arhitekata i eksperata za IT strategiju. Naša dinamika prilično je opuštena, ali smo svjesni odgovornosti koju snosimo. Kolegijalnost, podrška i svjetonazor čiji je moto ‘let‘s try‘ naše su ozračje zbog kojeg uspijevamo sukreirati i producirati tržišno vodeće financijske proizvode. Menadžeri već dugo nemaju urede, svi smo na istom flooru i raspoloživi jedni drugima - tumači.

Ponosan na cijelu svoju IT ekipu, Kovačević ističe da svi zajedničkim snagama razbijaju zastarjela promišljanja o bankama.

- Ponos ponajviše proizlazi iz toga što smo rekli ‘ne‘ tradicionalnom načinu promišljanja i okrenuli se agilnom načinu rada. Ako želite biti prvi, onda morate i biti prvi u razvoju, lansiranju i u snažnoj podršci ljudima koji stoje iza svega toga. Hrvatska teži i okreće se visokotehnološkim industrijama. Bankarstvo je dio te priče. Ono po čemu se razlikujemo od ostalih banaka definitivno je to što koristimo napredne tehnologije. Mislim da nije postojao kandidat na razgovoru za posao koji se nije iznenadio kada je čuo s kojim sve tehnologijama radimo i na čemu razvijamo naše proizvode - kaže direktor IT sektora u RBA-u te dodaje da njegovi kolege kao neke od prednosti rada u Raiffeisenu ističu izazovne i interesantne projekte, ali i korištenje tehničkih platformi poput OpenShifta, Kubernetesa, Kafke i slično. Na njima, među ostalim, razvijaju vlastite proizvode kao što su online krediti, mobilno i internet bankarstvo. Jedan od najsvježijih uspjeha je nova cloud platforma koju zovu Nebula, a uspostavili su je u manje od tri mjeseca i na nju migrirali prvi proizvod.

image

Dalibor Kovačević, direktor IT odjela u Raiffeisen Bank Austria (RBA)

Darko Tomaš/Cropix

- Osim toga, kao poslodavca nas izdvajaju i kvalitetni međuljudski odnosi, fleksibilno radno vrijeme te ravnoteža između poslovnog i privatnog života, na što smo iznimno zadovoljni i upravo je to ono što naši djelatnici redovito ističu kao najveću vrijednost - govori Kovačević i ističe kako se može reći da je jedini dugoročni cilj ovog agilnog i dinamičnog tima stvoriti i održati okruženje u kojem se svi osjećaju ugodno te rastu i razvijaju se zajedno s bankom.

RBA gradi kulturu izvrsnosti s postojećim i novim stručnjacima koji pomažu u tome.

- Kod nas IT ne predstavlja samo tehnologiju, programiranje i analitiku. Predstavlja ljude koji osiguravaju da naša banka radi od 0 do 24 sata te da klijenti imaju inovativne proizvode i svu potrebnu podršku. Također, IT predstavlja i određeni mentalni sklop i okruženje u kojem se podržava i u kojem se raste. Upravo taj mindset, drugačiji način razmišljanja i pogled naprijed ključni su da kao odjel radimo na velikim projektima u kojima se očekuje izvrsnost - zaključuje.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i RBA-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:38