Četveronožne divizije

Konji, deve, mačke, psi, svi su oni pomogli Crvenoj armiji u Drugom svjetskom ratu


100posto
06.12.2019.15:45
Konji, deve, mačke, psi, svi su oni pomogli Crvenoj armiji u Drugom svjetskom ratu
Profimedia

100posto
06.12.2019.15:45

U Velikom domovinskom ratu, kako se u Sovjetskom savezu nazivao Drugi svjetski rat, svoj doprinos dale su i životinje. Zbog zasluga sudjelovale neke su sudjelovale u pobjedničkim paradama, a neke su dobile i spomenik.

Portal Russia Beyond prisjetio se tih slavnih dana te je posebno istaknuo ulogu konja, pasa, mačaka i – deva.

Tenkovi nisu skroz zamjenili konje

Konji su tradicionalno bili dio vojnih formacija, u nekim prošlim vremenima donosili su i prevagu u bitkama, no Drugi svjetski rat bio je rat tenkova. No, kad nije bilo drugoga i konjica se aktivirala. Iako su se konjanici Crvene armije, ističe Russia Beyond, uglavnom borili kao pješaštvo, u jednoj akciji su se posebno istakli. Bilo je to 1941. u obrani Moskve 1941., konjanici su činili četvrtinu čitave divizije.

Profimedia

Također, imali su i zadaću prijenosa tereta, što je bilo od krucijalne važnosti na terenima gdje bi kamioni propadali u snijeg i blato. U trenucima kad je ruska vojska bila u opsadi, vojnici su ih koristili i kao hranu.

'Protutenkovski psi'

Svoju ulogu odigrali su u psi. Čak i u bitkama, pa i u spomenutoj obrani Moskve. Naime, kad bi se njemački tenkovi približavali ruskom glavnom gradu, obučene pse su koristili za njihovo tenkova. Vojnici su, piše Russia Beyond, na pse stavljali eksploziv i slali ih na neprijateljsku oklopnu tehniku.

Profimedia

Psi su pomagali i pri razminiravanju terena, kao i spašavanju boraca. Na Paradi Pobjede, održanoj 1945., promarširali su i čovjekovi najbolji prijatelji, a posebno mjesto – na Staljinovom šinjelu! - imao je pas Džulbars koji je prema legendi pronašao čak 75.000 mina. Inače, Džulbars nije marširao jer je bio ranjen.

Kako mačke nisu poslušne, one su nisu iskazale u vojnim operacijama. No, u Lenjingradu (današnjem Sankt-Peterburgu) su dobile spomenik jer su spasile grad od štakora. Grad je bio 872 dana pod opsadom, tijekom koje je umrlo 650.000 ljudi, mahom od gladi.

Mačke i deve dale svoj doprinos

"Mačaka u takvim uvjetima skoro i da nije ostalo pa su grad preplavili štakori koji su prenosili zarazu. Kada je 1943. konačno razbijena blokada, u grad su stigli vagoni puni mačaka. 'Mjaukajuća divizija' je brzo riješila problem štakora", otkriva Russia Beyond.

Profimedia

A deve? Premda njih povezujemo s Arapima, i na području SSSR-a bilo ih je dovoljno da bi bile 'mobilizirane'. Prema podacima RB-a, Crvena armija je na raspolaganju imala oko 350 deva. One su svoju rolu odradile u Staljingradskoj bitci, a poput konja, koristili su ih za opremu vojne tehnike i hrane. Vojnike su pratile i nakon bitke, kad je Crvena armija krenula prema Berlinu. Navodno su neke mirovinu dočekale u zoološkim vrtovima Istočne Europe.

Najlegendarnija je deva zvana Kuznječik (skakavac), nju su ruski vojnici doveli do stepenica Reichstaga, na koje je ona – kao prava deva - pljunula.

Rusija

životinje

Drugi svjetski rat

newsletter

Prijavite se na Newsletter