tamo ima mjesta za sve

Na oltaru crkve osvanula slika 'Raj' na kojoj su Adam i Eva okruženi gayevima i lezbijkama


Daniel Radman
04.12.2019.14:00
Na oltaru crkve osvanula slika 'Raj' na kojoj su Adam i Eva okruženi gayevima i lezbijkama
Profimedia

sažeto

Švedska crkva je najliberalnija od svih kršćanskih zajednica, no unatoč tome napušta je veliki broj vjernika


Daniel Radman
04.12.2019.14:00

Luteranska crkva u Švedskoj - poznata i pod skraćenim nazivom 'Švedska crkva' – otkrila je prvu oltarsku sliku, tzv. palu, s homoseksualnom tematikom. Dogodilo se to na prvi dan adventa u gradu Malomöu, čiju će crkvu Sv. Pavla ubuduće krasiti rad pod nazivom 'Raj' umjetnice Elisabeth Ohlson Wallin.

U Wallinovom 'Raju' su u društvu Adama i Eve homoseksualni parovi, dok je zmija transseksualac. Slika je, inače, inspirirana istoimenim radom njemačkog slikara Lucasa Cranacha starijeg (prikazana na naslovnoj fotografiji).

"Čast nam je i zadovoljstvo što primamo 'Raj' u crkvu Sv.Pavla. Potrebne su nam slike koje će otvoriti put za veću inkluziju i identifikaciju s crkvom. Zahvalni smo i Elisabethinoj umjetnosti koja nam omogućava da izgradimo vjerodostojnu crkvu koja pokazuje da svi, bez obzira na to koga volimo i kako se identificiramo, imamo mjesto u raju", poručili su iz crkve sv. Pavla.

Kontroverzna izložba

Inače, djelo je Wallin naslikala još 2012. godine, a prva namjera bila joj je donirati ga katedrali u Skari. Željela je, kako je tada izjavila, ispitati je li Švedska crkva zaista gay-friendly. Istospolne brakove crkva je dozvolila još 2009. godine, no u samim religijskim objektima nije bilo ni jednog prikaza LGBT zajednice.

Trebalo je proći sedam godina dok 'Raj' napokon nije pronašao svoje mjesto. Ovo nije prva kontroverza za koju je zaslužna Wallin u suradnji sa Švedskom crkvom. Prije deset godina u katedrali u Uppsali, njihovoj najvećoj bogomolji, otvorena je izložba 'Ecce Homo' koja je prikazala Isusa u nekoliko 'gay situacija', a iz tog ciklusa najpoznatija je parafraza posljednje večere.

Ista izložba bila je prikazana i u Beogradu tri godine poslije, a zbog velikih prosvjeda desnih krugova bila je pod stalnom policijskom zaštitom.

Napustilo je milijun vjernika

Kao što se da primjetiti, švedska crkva poznata je kao iznimno liberalna u usporedbi s drugim kršćanskim denominacijama. Nije to samo stvar vjenčanja istospolnih parova. Recimo, prva žena u Švedskoj zaređena je još davne 1960., a prije dvije godine donijeli su i novu terminologiju koja Boga više ne oslovljava u muškom rodu.

To je posljedično donijelo neke promjene u obredima pa je, primjerice, sintagma prilikom križanja "U ime Oca i Sina i Duha Svetog" promijenjena u neutralniju "U ime Boga i Svetog Trojstva".

Ipak, ni liberalizacija im nije pomogla da zadrže vjernike. Prema podacima nacionalne televizije SVT u deset godina (između 2008. i 2018.) crkvu je napustilo milijun vjernika.

crkva

slika

raj

oltar

Elisabeth Ohlson Wallin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter