Blagdani kod Kima

Sjeverna Koreja kaže da ima poseban božićni poklon za Amerikance, nitko ne zna kakav


Mia Mitrović
05.12.2019.11:15
Sjeverna Koreja kaže da ima poseban božićni poklon za Amerikance, nitko ne zna kakav
REUTERS

sažeto

Sjeverna Koreja je Amerikancima pripremila 'božićni poklon', a kakav će on biti, ovisi o rezultatima nuklearnih pregovora


Mia Mitrović
05.12.2019.11:15

Božić se bliži, a iz Sjeverne Koreje SAD-u stiže poruka od Kima da im se priprema božićni poklon kakav nisu očekivali. Znakovit komentari koji, neki tumače kao znak da će Sjeverna Koreja oko Božića nastaviti svoj raketni program pojavio se nekoliko tjedana prije isteka roka za nuklearni dogovor između čelnika Sjeverne Koreje i Trumpove administracije.

Nije im prvi put

U izjavi koju je na engleski prevela sjevernokorejska novinska agencija, Ri Thae Song, zamjenik ministra vanjskih poslova, zadužen za odnose s SAD-om, optužio je američku stranu za iskorištavanje pregovora s Kimom kako bi dobili određene političke bodove u zemlji.

"Dijalog je u svojoj srži je samo trik kako bi se Demokratska Narodna Republika Sjeverna Koreja iskoristila u korist američke unutarnje politike i dolazećih predsjedničkih izbora", kazao je Ri, a prenosi CNN.

Reuters

"Na SAD-u je da odluči kakav poklon želi za Božić", dodao je.

Ovo nije prvi puta da sjevernokorejski dužnosnici koriste termin 'poklon' kada govore o svojem nuklearnom programu i interkontinentalnim balističkim raketama. Jedan takav 'dar' lansirali su 2017. uoči 4. srpnja, najdomoljubnijeg američkog praznika što je izazvalo veliko zaglađenje ionako loših odnosa dvije države.

Što će se dalje događati, teško je predvidjeti i ovisi o potezima koje će povući američka strana.

Centralna korejska novinska agencija danas je objavila kako će se tijekom prosinca sastati članstvo Centralnog Komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje kako bi' raspravili ključne probleme u daljnjem tijeku korejske revolucije i promjenu situacija kod kuće i u svijetu'.

Simbolična poruka 

Što god Kim odlučio poduzeti, najvjerojatnije će biti odlučeno na tom sastanku te javno obznanjeno na tradicionalnom Kimovom novogodišnjem obraćanju.

U svemu ovom Washington ne vidi ništa posebno zabrinjavajuće. Kada je o tome govorio na NATO summitu u utorak, američki predsjednik Donald Trump kazao je kako ćemo 'vidjeti što će se dogoditi'.

Moji odnosi s njim su dobri, no vidjet ćemo hoće li takvi ostati. Nadam se da će se držati našeg dogovora, no to ćemo uskoro vidjeti. Kim definitivno voli lansirati rakete. Zbog toga ga i zovem Čovjek Raketa", u svom je stilu kazao on.

Odluka Sjeverne Koreje objavljena je istovremeno s fotografijama izuzetnog vođe kako jaše konja na planini Paektu, aktivnom vulkanu koji se nalazi na samoj granici s Kinom. Bio je to Kimov drugi posjet vulkanu od listopada.

REUTERS

Iako su fotografije predmet sprdnje na društvenim mrežama, mnogi misle da se iza njih krije određena simbolika. prema legendi, planina Paektu rodno je mjesto Danguna, mitskog osnivača prvog korejskog kraljevstva prija 4.000 godina.

Vjeruje se da je Kimov djed, Kim Il Sung, veliki vođa i utemeljitelj moderne komunističke Sjeverne Koreje poveo konjicu na Paektu kako bi se suprotstavio japanskoj vojsci u Drugom svjetskom ratu.

Sam Kim je prilikom svog nedavnog jahačkog pothvata bio odjeven u sličan kaput kakav je rado nosio njegov djed pa mnogi misle kako je htio podsjetiti sjevernokorejski narod na borbu protiv imperijalizma koju njegova obitelj vodi već više od pola stoljeća, smatra Michael Madden, stručnjak za vodstvo Sjeverne Koreje pri Fondaciji Smithson.

Donald Trump

božić

Kim Jong Un

nuklearno oružje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter