On zna zašto nema snijega

Živi sam na planini i bilježi podatke: 'Klimatske promjene vidljive su tek u zadnjih 15 godina, znam točno koliko snijega manje imamo'


Valerija Bebek
06.12.2019.12:00
Živi sam na planini i bilježi podatke: 'Klimatske promjene vidljive su tek u zadnjih 15 godina, znam točno koliko snijega manje imamo'
Profimedia / Ilustracija

sažeto

U napuštenom rudarskom mjestu Gothic, koje glasi kao najhladnije mjesto u SAD-u, živi samo jedan čovjek i godinama bilježi sve vremenske pojave


Valerija Bebek
06.12.2019.12:00

Grad duhova koji je devet mjeseci prekriven snijegom usred netaknute šume i prirode. San svakog introverta komentiraju mnogi, kada saznaju za život jednog čovjeka koji baš na takvom mjestu živi. Gothic u saveznoj državi Kolorado jedno je od najhladnijih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Grad je napušten još 20-ih godina prošlog stoljeća, ali jedna duša naziva ga domom. Više od 40 godina, njegov trenutni stanovnik billy barr živi u maloj brvnari i svake godine bilježi vremenske pojave, količinu snijega i protok životinja. On promatra snijeg. Objašnjava kako već dugi niz godina svoje ime i prezime namjerno piše malim početnim slovom.

Zime u Ghoticu traju devet mjeseci, snijeg zatrpa njegovu kolibu, on uglavnom sjedi i čita uz topli kamin. Svakih nekoliko tjedana odskija do najbližeg grada kako bi obavio kupovinu namirnica. Budući da ga je zanimalo sve oko njegova doma, počeo je bilježiti vremenske pojave, temperaturi, količinu snijega... radio je to iz znatiželje, a nakon desetljeća brižljivog zapisivanja podataka za njega su saznali znanstvenici, piše National Geographic.

Tako je preselivši se u nekadašnji rudarski grad duhova, godinama nakon, billy postao zlatni rudnik znanstvenicima. Gothic, koji je već tada bio potpuno napušten, privukao ga je dok je bio student zaštite okoliša. Preselio se u staru rudarsku kolibu, da bi kasnije sagradio vlastitu kućicu koja je u isključivo opskrbljena sunčevom energijom.

Radi ono što ga zanima

Od zime 1974. ovaj 68-godišnjak građanin-znanstvenik zapisivao je svoje svakodnevne opservacije okoliša: visoke i niske temperature, ukupnu količinu snijega, dubinu snijega, gustoću kao i kako su se ponašale životinje, kada bi došle, nestale i migrirale.

Svi ti njegovi detaljni zapisi postali su neizmjerno važan izvor podataka znanstvenicima iz raznih područja. Citirali su ga mnogo puta u akademskim publikacijama, a billyjevi podaci pokazali su se posebno korisnima onima koji proučavaju efekte klimatskih promjena.

Screenshot YouTube

Prvo objašnjava kako njegovo potpisivanje isključivo malim slovima nema nikakvog skrivenog značenja. Kada je prvi put došao u Gothic njegov je cimer radio to isto, probao je on sa svojim imenom i kaže izgledalo mu je mnogo ugodnije.

Na pitanje zašto je odlučio ostati u pustom gradu sam, nakon što je kolega otišao kaže da je bio jako stresiran i da nije bio sretna osoba. "Nije mi u glavi bilo - oh, izliječen sam, došao sam ovdje i sve je super! Ali znao sam prvog trena kad sam stigao da osjećam više mira. I tako sam poželio ostati. Mislio sam da mogu završiti koledž i onda se vratiti raditi tu. zatim sam pomislio - čekaj malo pa već sam ovdje!", opisao je billy kako je odlučio ostati u tom napuštenom mjestu i tamo zasnovati dom.

Kaže da ga je na zapisivanje podataka nagnalo učenje okoliša. "Kad živite u gradu naučite kako prijeći cestu. Nekad prijeđete i na crveno svjetlo, zato što nema automobila. Učite o svom okolišu bez obzira gdje živite. Ovo je bio moj okoliš. Snijeg je utjecao na sve što radim, i onda i sad", objasnio je.

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

Osim snijega, bilježio je sve što je vidio - kaže nije to bilo mnogo, prilično je pusto u zimi. "Ali zapisivao sam svakog dana koje sam ptice vidio, koje sisavce. Uživao sam u tome i to me zanimalo, tkao da sam nastavio, nakon nekoliko desetljeća to je postalo korisno drugima", skroman je billy.

Kako je postao zlatni rudnik za znastvenike

Svoju zanimaciju spomenuo je botaničaru Davidu Inouyeu, kaže negdje devedesetih godina. "Botaničar je tada proučavao aktivnost i napredovanje cvjetova iz godine u godinu i to je odgovaralo moji podacima o vremenu. On je kasnije sve to uredio sa znanstvene strane", objašnjava kako su njegovi zapisi postali referentna točka brojnim znanstvenicima.

Kaže kako ne spava mnogo noću te da mu je dojadilo ležati u krevetu i gledati vijesti pa je prije nekoliko godina i sam počeo proučavati podatke. "Tada sam počeo uočavati trendove u vremenu, svoje bilješke počeo sam objavljivati na vlastitoj stranici. Klimatske promjene zapravo uopće nisu bile vidljive do prije 10 ili 15 godina.

Na primjer imamo 67 rekordno visokih temperatura samo u zadnje tri zime, a 48 posto naših zabilježenih visokih rekorda dogodili su se samo od 2010. To je u 44 godine bilježenja. Isto se događa i sa snijegom. Imamo osam dana manje snijega na tlu, nego je to bilo prije", zaključio je billy barr.

Screenshot YouTube

klimatske promjene

billy barr

Gothic

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter